Punctul din PNRR care poate rezolva o mare problemă a sistemului medical. Zoițanu: Mare parte din birocratizarea medicilor ține de toate hârtiile pe care pacientul trebuie să le plimbe

Punctul din PNRR care poate rezolva o mare problemă a sistemului medical - Foto: Freepick
În ce constă birocratizarea medicilor de familie. Punctul din PNRR care poate rezolva o mare problemă a sistemului.

Planul de Redresare și Reziliență al României (PNRR) se constituie într-un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană.

PNRR are la bază 6 piloni principali:

1. Tranziția verde

2. Transformarea digitală

3. Creșterea inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii

4. Coeziunea socială și teritorială

5. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională

6. Politici pentru Noua Generație.

Planul Național de Redresare și Reziliență al României prevede 507 jaloane și ținte legate de reformele și investițiile asumate. Un pachet robust de 107 investiții și mai mult de 50 de reforme vor contribui la abordarea eficientă a recomandărilor specifice de țară și la consolidarea potențialului de creștere economică.

Ei bine, Raluca Zoițanu, medic de familie și vice-președinte Patronatul Medicilor de Familie, a vorbit despre planul pe termen mediu și lung prevăzut în PNRR pentru medicina de familie și a explicat ce s-ar putea schimba în sistemul de sănătate.

"Pe termen mediu lucrurile arată destul de bine, în PNRR avem termen anul acesta în vară pentru acea flexibilizare a contractului cadrul. Deja o parte dintre lucruri s-au făcut prin introducerea de noi servicii, prevenție și alte servicii pe care poate să le facă medicul de familie", a declarat Raluca Zoițanu, medic de familie, în conferința de presă a Colegiului Medicilor București.

"Mare parte din birocratizarea medicilor de familie este reprezentat de toate aceste hârtii pe care pacientul trebuie să le plimbe"

 

"Sunt și bani de investiții pentru dotarea și renovarea cabinetelor și până în 2026 sunt alocate fonduri și este un punct în PNRR de refacere totală a sistemului informatic unic integrat, cu toate componentele sale și poate și cu dosar electronic de sănătate care ar ușura foarte mult debirocratizare.

Mare parte din birocratizarea medicilor de familie este reprezentat de toate aceste hârtii pe care pacientul trebuie să le plimbe între medicii din alte specialități și medicul de familie. Ar fi mult mai simplu să le găsim pe toate într-un sistem informatic", a completat ea.

Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie Ministerul Sănătății face următoarele clarificări în vederea contractării și a fluxurilor financiare aferente componentei PNRR/2022/C12/MS/I.1.1. Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală.

Ghidul beneficiarului pentru „Cabinete ale medicilor de familie sau asocieri de cabinete de asistență medicală primară” din cadrul Componentei 12 – Sănătate –  Investiția 1. Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești.

Investiția are un buget total de 888.301.215 lei (fără TVA) echivalent a 180.450.000 € (fără TVA) și se va realiza prin 2 metode:

–    I1.1.a: Listă preselectată: O alocare de 666.225.911 lei (fără TVA) echivalent a 135.337.500 € (75% din total alocare) (fără TVA) prin care se va finanța o listă preselectată de cabinete pentru finanțarea a 2250 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 75% din obiectivul general de investiție;

–    I1.1.b: Apel necompetitiv: O alocare de 222.075.304 lei (fără TVA) echivalent a 45.112.500 € (25% din alocare) (fără TVA) pentru un apel necompetitiv de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit primul servit” pentru finanțarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie care reprezintă 25% din obiectivul general de investiție.Prin intermediul acestei Investiții vor fi sprijinite acțiuni specifice realizării de  renovări și/sau dotări pentru cabinetele medicilor de familie sau asocieri de cabinete de medici de familie. Se pot finanța proiecte care conțin doar „Componenta de echipamente” sau ambele componente, potrivit ms.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Știrile zilei în sănătate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel