Prof dr Daniel Coriu: Decizia MS de a impune medicilor de familie să semneze un contract, ilegală!

Prof dr Daniel Coriu. Foto: Facebook
Prof dr Daniel  Coriu, noul președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), atrage atenția că decizia Ministerului Sănătății de a impune medicilor de familie să semneze un contract cu CNAS pentru supravegherea pacienților COVID la domiciliu, este ilegală. 

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, noul președinte al Colegiului Medicilor din România, prof dr Daniel Coriu spune că nu agreează dialogurile cu limbaj indecent și că CMR are tot dreptul să sancționeze decizia MS de a impune medicilor de familie să smeneze un contract pentru a supraveghea / trata pacienții COVID-19 la domiciliu. 

„Cu tot regretul că trebuie să fac asta, mă simt dator cu niște precizări privitoare la atribuțiile CMR, precum și la poziționarea acestuia față de autorități, în speță MS, DSP și CNAS. Precizez, dintru bun început, că nu agreez, în comunicarea instituțională, decât formularea decentă, concisă, coerentă și la obiect.
Un dialog necivilizat este contraproductiv, insultă fiind declarația înfrângerii, cum spunea Iorga. Nu confund însă  civilitatea și  decentă, cu obediență, după cum nu confund nici fermitatea, cu insultă.

Am văzut pe grupurile de profil, opinia că CMR nu poate cenzură actele decizionale ale MS, DSP, sau CNAS. Mai exact, în problema semnării „obligatorii”(?!) a actului adițional privind monitorizarea de către MF a pacienților suspecți de COVID-19, circulă părerea că doar sindicatele și patronatele ar avea competența de a interveni în apărarea MF. Mă tem că o lectură atentă a textului art 414 litera b, din Legea Sănătății infirmă categoric acest punct de vedere. Astfel art. 414 lit b, dispune (imperativ, nu dispozitiv):

(1) CMR are următoarele atribuții:

b) APARĂ demnitatea şi PROMOVEAZĂ DREPTURILE ȘI INTERESELE MEMBRILOR SĂI  ÎN TOATE SFERELE DE ACTIVITATE; apără onoarea, libertatea şi INDEPENDENȚA PROFESIONALĂ ALE MEDICULUI, precum şi dreptul acestuia de decizie în exercitarea actului medical;

În caz contrar am ajunge la situația în care un medic, neafiliat unui sindicat sau patronat, este lipsit de protecția drepturilor și intereselor sale, deși este membru CMR, interpretare care evident nu poate fi primită, fiind contrazisă de textul mai sus citat.

În aceste condiții, dispoziția din actul normativ, în speță OUG 180/2020, care impune unui medic, membru al CMR, să semneze un contract, fiind esențial nelegală (o spune Codul Civil, nu eu) poate, și trebuie să fie sancționată de către CMR, în principal, în temeiul Legii 95, care-i conferă nu numai un drept în acest sens, ci și o obligație.

Asta în cadrul unui dialog civilizat, dar ferm și argumentat, relația CMR –MS – DSP și CNAS, fiind fundamentată pe principiile  parteneriatului și loialității reciproce”, a arătat prof dr Daniel Coriu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel