Produse care îți ard fața, găsite la liber în magazine. Medicul dermatolog Viviana Iordache: Oprește-te!

Dermatita atopică. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Medicul dermatolog Viviana Iordache a explicat la „Dicționar Medical” de ce unele produse cosmetice sau medicale au efecte destul de agresive asupra pielii și de ce se găsesc la liber în magazine unele produse care ard pielea.

Unele tratamente ale afecțiunilor de piele pot da efecte neplăcute, iar medicii atenționează pacienții. Totuși, de multe ori, companiile vând produse cosmetice care, de fapt, ar trebui să fie vândute ca și produse medicale.

„Avem tratamente pentru acneea obișnuită, pentru acneea polimorfă, în care folosim substanțe care, pe românește, ard. Asta este. Dar se face într-un mod agreat de pacient, informat și sub control medical, astfel încât să ai cât mai multe beneficii și cât mai puține riscuri. Din nefericire, produse care ard acum se găsesc și la liber”, a explicat medicul Viviana Iordache.

Astfel, mai explică medicul, există riscul să găsim în comerț produse cosmetice care fie nu ni se potrivesc, fie avem o reacție nedorită, însă fără ca acestea să fie expirate sau slabe calitativ.

„Vorbim de un produs cosmetic, în sens de hidratare, de prevenire a îmbătrânirii. Un fond de ten este un produs cosmetic, nu este un produs medical, dar dacă (pielea, n.r.) se înroșește, produce mâncărime, nu e bun pentru acea persoană. Dar nu înseamnă că e rău, expirat, sau că e rău pentru toată lumea. Și e musai să te oprești pentru că altfel ajungi la dermatita de contact, iar dermatita de contact face și mai dificilă cosmetizarea, pentru că ne va crește spectrul de sensibilizare și de alergie, ne va favoriza infecțiile, atât micotice, cât și bacteriene, și devine un dușman. Deci aici nu trebuie să insiști”, a mai explicat ea.

 

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Cuperoza, interdicție la solar: ce opțiuni sunt, explică medicul dermatolog

 

Pe de altă parte, mai spune medicul, dacă ne referim la cuperoză, atunci vorbim și de medicamente, nu doar de produse cosmetice care pot avea astfel de efecte și care trebuie oprite imediat. „M-a usturat, m-am oprit, am relatat medicului și medicul ne va îndruma către alt produs sau către alt tratament”, explică ea.

Încălzirea globală și mâncarea cu hormoni cresc riscul bolilor de piele 

Potrivit medicului, cuperoza este din ce în ce mai frecventă și apare la persoane mult mai tinere decât ar fi de așteptat.

„Din cauza faptului că afecțiunea este din ce în ce mai frecventă, și nu din cauza că s-ar fi modificat genele, dar din cauza faptului că temperaturile variază foarte mult, deci încălzirea globală nu e chiar un mit și vedem variațiile - 30 de grade într-o săptămână cum am văzut toamna trecută - lucrurile au scăpat de sub control și din nefericire, acum foarte multă lume suferă de cuperoză, chiar dacă în mod generic afecțiunea aceasta ar fi trebuit să apară la a doua bătrânețe”, spune medicul.

De asemenea, alimentația joacă un rol important. „În al doilea rând, mâncăm hormoni și hormonii mai favorizează vasodilatațiile și ne trezim cu probleme, așa că ea e din ce în ce mai frecventă. Ca atare, înseamnă o piață infinită. Faptul că ea se mai combină cu dermatite iritative sau cu diagnostice greșite de  piele sensibilă sau, ca să spun așa, de față roșie, care poate să însemne orice, de la aceste dermatite până la cuperoză, creează o plajă infinită, drept care nu există o companie farmaceutică, o companie cosmetică, să nu aibă și produse pentru pielea sensibilă, cuperoză, acnee rozacee, pe care le înregistrează, repet, de la medicament, până la creme pe care ți le poți cumpăra de la supermarket, uitându-te într-un raft”, a mai explicat medicul Viviana Iordache.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel