Această metodă simplă ne ajută să...
Un pacient în jur de 60 de ani, internat la Institutul C.C. Iliescu din București, cu grave probleme cardiace, inclusiv un infarct recent, a suferit o procedură minim invazivă fără de care și-ar fi pierdut viața.
Pacientului i-a apărut o complicație foarte gravă după infarct: defect de sept interventricular. ”Dacă ea apare riscul de deces e aproape 100%”, spune medicul cardiolog Dan Deleanu de la Institutul C. C. Iliescu din Capitală. Nici înainte, starea de sănătate a bolnavului nu era una încurajatoare: infarct miocardic recent, insuficiență cardiacă severă cu disfuncție de ventricul stând și fracția de ejecție a ventriculului stâng de 25% (mult sub normal; normal înseamnă între 50 și 60%), precizează specialistul.
Procedura minim invazivă aplicată în acest caz se numește tehnică percutană, este una extrem de dificilă și a fost realizată de specialiștii Dan Deleanu, Pavel Platon, Ovidiu Chioncel și Mihai Ștefan de la unitatea medicală amintită.
Această complicație gravă se trata chirurgical prin intervenție pe cord deschis, iar riscul de deces fiind de 80%. Un risc enorm la un pacient operat chirurgical. Tehnica percutană, utilizată la această procedură, scade foarte mult riscul de moarte.
”Intervenția presupune închiderea acelui defect, acelei rupturi în septul interventricular cu un dispozitiv tip umbreluță - două discuri de o parte și de alta a septului - , intervenție foarte dificilă, tehnic. De fapt, probabil una dintre cele mai dificile intervenții din cardiologia intervențională”, susține doctorul Dan Deleanu.
Durata intervenției a fost undeva la circa două ore, cu tot cu pregătire, adică cu anestezie generală, cu ecografie transesofagiană de monitorizare imagistică. Procedura în sine, adaugă cardiologul, a fost în jur de o oră. Cum procedura în sine nu a reprezentat o intervenție chirurgicală, pacientul a fost detubat o oră-două după și dus în salon. Însă, cum starea sa clinică e gravă urmează o perioadă de recuperare după infarctul suferit, cu internare câteva zile în spital și tratament medical.
Procedura a fost realizată sub monitorizare ecografică transesofagiană 3D, care a oferit în timp real imagini și au ajutat mult specialiștii. Întrebat de ce această procedură este abia doua din România, medicul Dan Deleanu spune:
”E foarte grea tehnica, riscurile sunt mari, trebuie o pregătire specială pentru astfel de intervenții. Majoritatea cardiologilor intervenționiști se bazează mai mult pe intervenții cu stent. (…) Sunt printre cele mai grele intervenții din cardiologia intervențională”, afirmă specialistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...