Planta care calmează tusea și vindecă rănile

planta FOTO: Pexels @lilartsy
Care este planta care vindecă afecțiunile respiratorii și intervine în procesul de cicatrizare a rănilor?

Pătlagina (Plantago major) este o plantă cultivată frecvent în țara noastră și este folosită în fitoterapie. Frunzele de pătlagină pot fi folosite în prepararea tincturilor, ceaiurilor, siropurilor, cremelor, unguentelor sau capsulelor. Acestea se folosesc cu succes în tratamentul tusei, al durerilor în gât și în cazul înțepăturilor de insecte sau în calmarea iritațiilor pielii. 

Afecțiuni respiratorii

Pătlagina are acțiune emolientă, fiind folosită sub formă de infuzii sau sirop. Aceste produse se folosesc în tratamentul afecțiunilor respiratorii, cum ar fi infecțiile respiratorii sau astmul bronșic. Aceste indicații ale plantei sunt date și de efectele expectorante și imunostimulatoare, care cresc capacitatea de apărare a organismului.

Răni și hemoroizi

Produsele din pătlagină pot fi folosite atât intern, cât și extern. Frunzele de pătlagină au acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă, motiv pentru care extractele obținute sunt folosite în compoziția unguentelor și cremelor împotriva hemoroizilor, ulcerațiilor sau rănilor cutanate.  Efectul antiulceros este dat de alantoina, flavonoidele și carotenoizii din plantă, iar efectul hemostatic (oprirea sângerărilor) se datorează taninurilor și Vitaminei K. Așadar, extractele din pătlagină grăbesc vindecarea rănilor, reduc inflamația și opresc dezvoltarea bacteriană.

Boli digestive

Datorită acțiunii antiinflamatorii, pătlagina este folosită și în tratamentul unor afecțiuni gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.

Efecte adverse și contraindicații

Plantele medicinale prezintă și o serie de efecte adverse. Conform healthline, consumul de pătlagina poate cauza greață, vomă, diaree, balonare și reacții alergice. De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat nu trebuie să consume sirop de pătlagină din cauza conținutului ridicat de zahăr din produs.

Vezi și: Oregano, beneficii pentru sănătate. De ce să bei CEAI de oregano - 12 afecţiuni pe care le tratează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel