Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
InfoCons a realizat un studiu pe baza informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor tip comprimate de supt. În cele ce urmează se vor aborda aspecte precum: cantitate de aditivi alimentari, cantitate de zahăr și îndulcitori, arome identificate, substanțele active folosite, precum și informații utile referitoare la prospect, potrivit unui comunicat de presă.
În cadrul studiului au fost analizate 31 de produse tip comprimate de supt, având următorii distribuitori/producători:
RECKITT BENCKISER (ROMANIA) S.R.L. – ROMANIA:
Strepsils Plus;
Strepsils Clasic;
Strepsils Mentă;
Strepsils Mentol;
Strepsils Miere și Lămâie;
Strepsils Prune;
Strepsils Eucalipt;
Strepsils Orange Vitamina C
Strepsils Intensiv Portocale Fără Zahăr;
Strepsils Căpșuni Fără Zahăr;
Strepsils Lemon Fără Zahăr;
Strepsils Intensiv Miere și Lămâie.
ANGELINI PHARMA ÖSTERREICH GMBH – AUSTRIA:
Tantum Verde Lămâie;
Tantum Verde Mentă;
Tantum Verde Eucalipt;
ENGELHARD ARZNEIMITTEL GMBH & CO. KG – GERMANIA:
Trachisan;
KRKA, D.D., NOVO MESTO – SLOVENIA:
Septolete Eucalipt;
Septolete Lămâie și Miere;
Septolete Lămâie și Soc.
TERAPIA S.A. – ROMANIA:
Faringosept;
Faringosept Lămâie;
Faringosept Cafea;
Faringosept Fructe de Pădure;
Faringosept Mentă;
Faringosept Miere și Lămâie;
Faringosept Rom;
Faringosept Scorțișoara;
Faringosept Vanilie;
S.C. Amniocen S.R.L. Romania:
Decasept;
Decasept Propolis;
Decasept Lămâie.
Conform studiului realizat de InfoCons în acest an, 100% dintre pastilele ale căror etichete au fost supuse ”radiografiei” conțin E-uri, într-o mai mică sau mai mare măsură.
Studiul InfoCons demonstrează că pastilele de supt ”analizate” conțin în medie până la 2 E-uri, numărul minim de E-uri descoperit pentru acest tip de produse fiind 1, în timp ce numărul maxim descoperit este 6.
- 38% din produse au 1 aditiv alimentar;
- 25% din produse au 3 aditivi alimentari;
- 12% din produse au 5 aditivi alimentari;
- 9% din produse au 2 aditivi alimentari;
- 9% din produse au 2 aditivi alimentari;
- 3% din produse au 6 aditivi alimentari.
Ce ne arată datele?! Informațiile de pe etichete indică apariția frecventă a E-urilor E953,E570, E334, E104 sau E954.
E953 a fost identificat în 9 produse;
E334 a fost identificat în 9 produse;
E570 a fost identificat în 9 produse;
E330 a fost identificat în 5 produse;
E954 a fost identificat în 5 produse;
E104 a fost identificat în 5 produse;
E132 a fost identificat în 4 produse;
E420 a fost identificat în 4 produse;
E965 a fost identificat în 3 produse;
E124 a fost identificat în 3 produse;
E553b a fost identificat în 3 produse;
E100 a fost identificat în 2 produse;
E211 a fost identificat în 2 produse;
E163 a fost identificat în 2 produse;
E525 a fost identificat în 2 produse;
E950 a fost identificat în 2 produse;
E110 a fost identificat în 2 produse;
E951 a fost identificat în 2 produse;
E122 a fost identificat în 2 produse;
E955 a fost identificat într-un produs;
E320 a fost identificat într-un produs;
E133 a fost identificat într-un produs;
E967 a fost identificat într-un produs.
E953 – Aditiv alimentar cu funcţii multiple. Este un produs natural cu rol de agent antiaglomerant, dar şi agent de îngroşare, emulgator, agent de acoperire (glazurare) şi substanţă – suport pentru alţi aditivi şi îndulcitor. Datorită stabilităţii la temperaturi ridicate, acest îndulcitor se foloseşte cu succes în produse tratate termic. Astfel, se poate utiliza în cantităţile prevăzute de reţete în produse de cofetărie, patiserie, brutărie, în produse din fructe conservate, în deserturi diverse pe bază de cacao, grăsimi, lapte, fructe, amidon, în cereale pentru micul dejun, în produse dietetice şi suplimente alimentare etc.
E334 – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, regăsit în mod natural în fructe şi cu predilecţie în mustul de struguri. Forma utilizată în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică şi textilă (la vopsirea ţesăturilor) este cea cristalizată, cunoscută sub denumirea de “sare de lămâie”, obţinută pe cale chimică.
E570 – Aditiv alimentar cu rol de antiaglomerant, plasticizant pentru guma de mestecat şi compus de aromă, utilizat şi în produse de patiserie, conferind aromă de unt. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi, sau constituent al altor aditivi. Acidul stearic este o componentă normală a oricărei grăsimi. Pentru uz industrial se obţine din grăsimi animale sau vegetale.
Pentru o imagine de ansamblu asupra tuturor aditivilor alimentari identificați, poate fi consultat Dicționarul de termeni și aditivi.
Atenție! Pe lângă E-urile din comprimatelor de supt, pe parcursul unei zile se pot asimila E-uri și din alte produse precum:
- Mezeluri (șuncă, parizer)
- Pate;
- Plicuri de răceala;
Pe aproape 70% din etichete nu este menționată cantitatea de zahăr! În urma efectuării studiului, s-a constat faptul că zahărul apare menționat pe majoritatea etichetelor, însă pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea. Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g.
În urma efectuării studiului, s-a remarcat faptul că pastilele de supt pot conține îndulcitori de diferite tipuri. Această informație trebuie luată în considerare cu precădere de pacienții ce suferă de diabet.
Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate.
Pastilele de supt pot conține următoarele arome:
- Miere;
- Lămâie;
- Căpșuni;
- Prune;
- Mentă;
- Mentol;
- Eucalipt;
- Portocale;
- Soc;
- Fructe de Pădure;
- Cafea;
- Rom;
- Vanilie;
- Scorțișoară.
- Amilmetacrezol;
- Diclorbenzilic;
- Levomentol;
- Clorhidrat de benzidamină;
- Clorură de cetilpiridiniu;
- Ambazonă monohidrat.
”Suntem în perioada de viroze și de gripă, avem chiar o epidemie de gripă. Dar oare gripa și răceala pot trece dacă ne tratăm cu zahăr, sare sau diferite E-uri? Sau ar trebui să luăm niște medicamente care să ne ajute cu adevărat?
Haideți să citim cu atenție eticheta și să înțelegem că este posibil să cumpărăm zahăr, sare și E-uri, la un preț extrem de mare, când am putea cumpăra medicamente, poate cu un gust nu atât de bun, o culoare nu atât de atrăgătoare, nu atât de dulci, dar să dăm banii exact pe ceea ce avem nevoie.
Noi am citit pentru voi eticheta și este simplu și pentru voi: puteți scana codul de bare cu aplicația gratuită InfoCons și alegeți ceea ce doriți, gestionându-vă banii cu cap”, a declarat Sorin Mierlea, președintele InfoCons, potrivit comunicatului menționat.
Vezi și: Ce să eviți în cazul durerilor de gât. Medic: Asta este prima greșeală
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...