Palmele transpirate: când sunt o problemă medicală și cum scapi de ea
28 Martie, 21:59

Cum scapi de palmele transpirate. Foto: Pixabay
Să ai palmele transpirate ocazional este normal, dar de unde știi când transpiri prea mult? Iată când asta devine o problemă și cum se tratează: 

Toată lumea transpiră în anumite circumstanțe, cum ar fi atunci când facem exerciții fizice sau când este foarte cald afară. Transpirația ne ajută să ne răcorim corpul în aceste situații. Devine hiperhidroză (transpirație excesivă) atunci când este permanentă și abundentă dincolo de ceea ce are nevoie organismul pentru reglarea temperaturii. 

Când aveți palmele transpirate e greu să țineți un creion între degete sau vi se face jenă să dați noroc cu cineva. Este posibil să observați că transpirația se scurge din mâini sau că acestea transpira mai mult decât alte părți ale corpului. Toate acestea sunt semne de hiperhidroză, care afectează în mod egal bărbații și femeile.

Ce provoacă transpirația în palme

Există două categorii principale de hiperhidroză:

- Hiperhidroza primară, care nu se datorează niciunei cauze de bază,

- Hiperhidroza secundară, care se datorează unei cauze de bază, cum ar fi o tumoare, probleme endocrine sau excesul de substanțe precum cofeina, printre altele.

Hiperhidroza primară este de regulă vinovată de transpirarea palmelor, ceea ce înseamnă că de regulă nu se poate identifica o cauză.  

Opțiuni de tratament pentru palmele transpirate

1) Antiperspirante. Este o diferență între antiperspirante și deodorante. Deși se aplică de obicei pe axile, antiperspirantul poate fi aplicat pe palme pentru a ajuta temporar la controlul transpirației. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antiperspirant pe bază de rețetă dacă versiunile fără rețetă nu funcționează.

2) Iontoforeza. Aceasta este o metoda rapidă și eficientă pentru tratamentul hiperhidrozei primare, neasociată cu alte boli care determină transpirație excesivă.  Este o procedură în care vă scufundați mâinile în apa de la robinet sub un curent continuu de mică intensitate, pentru a bloca temporar conductele sudoripare. De obicei, acest lucru se face la cabinetul dermatologului, dar se poate face și acasă.

3) Injecții cu Botox. Sunt utile în cazul transpirației excesive în palme și axile. Toxina botulinică  se injectează pentru a bloca glandele sudoripare. Procedura se face în cabinetul dermatologului.

4) Intervenție chirurgicală. Deoarece intervenția chirurgicală poate fi riscantă, este adesea considerată o ultimă soluție pentru tratarea hiperhidrozei.
Când să mergeți la doctor

Discutați cu medicul dumneavoastră despre palmele transpirate dacă acesta interferează cu activitățile zilnice sau vă afectează negativ calitatea vieții. 

Ştiri Recomandate

Cum puteți scăpa de stresul organizării unei călătorii?
Menta, plantă-remediu natural pentru multe afecțiuni
DOXEPINUM - prospect
ETOMIDATUM – prospect
CIPROFLOXACINUM - prospect
Vitamina C: plante care pot înlocui pastilele
Cancerul de piele: 14 strategii să-l eviți
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri