Orez sau quinoa: Care este mai sănătos?

Quinoa / FOTO: Freepik
Orez sau quinoa: Care este mai sănătos?. Bună întrebare! Ambele cereale sunt alternative excelente la pastele clasice. Dar sunt ele echivalente din punct de vedere nutrițional? 

Două alimente esențiale în bucătărie

Orezul și quinoa sunt alimente de bază în multe bucătării din întreaga lume. De fapt, potrivit International Grain Council (IGC), orezul este, alături de grâu, cea mai consumată cereală la nivel global. Ambele sunt apreciate pentru că nu conțin gluten, fiind ideale pentru persoanele care suferă de boala celiacă, au intoleranță la gluten sau un sistem digestiv sensibil. În plus, ele reprezintă o alternativă excelentă la paste, recunoscute pentru ușurința și rapiditatea cu care pot fi preparate.

Dar din punct de vedere nutrițional, sunt ele la fel de benefice?

În mare parte, da. Orezul și quinoa sunt surse importante de carbohidrați, esențiali pentru furnizarea energiei necesare organismului pe parcursul zilei. De asemenea, ambele conțin vitamine și minerale esențiale.

Totuși, quinoa are un avantaj clar. „Conținutul său de fibre și proteine este ușor mai ridicat decât cel al orezului”, explică dieteticiana. Acest lucru o face mai sățioasă și mai potrivită pentru menținerea senzației de sațietate pe termen lung.

În plus, „deși diferența nu este foarte mare, quinoa are un indice glicemic mai scăzut decât orezul”, ceea ce înseamnă că influențează mai puțin nivelul glicemiei. Un alt aspect de luat în considerare este că consumul excesiv de orez poate favoriza constipația.

Alternative mai bogate în fibre

Pentru cei care preferă orezul, există soluții pentru a crește aportul de fibre: alegerea orezului integral, roșu sau negru poate fi o opțiune mai sănătoasă. „Bulgurul și alacul sunt, de asemenea, alternative excelente datorită conținutului lor ridicat de fibre”, adaugă Hanna Bensemhoun, nutriționistă.

Echilibrul este cheia

În final, indiferent dacă alegem orez sau quinoa, echilibrul în alimentație este cel mai important. Secretul unei diete sănătoase constă în combinațiile corecte. O farfurie ideală ar trebui să conțină:

  • un sfert proteine,
  • un sfert cereale sau leguminoase,
  • jumătate legume.

Astfel, atât orezul, cât și quinoa își pot găsi locul într-o alimentație sănătoasă și echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Orez sau quinoa: Care este mai sănătos?

Crossuri externe

pixel