O lume fără tutun: cu ce poți înlocui țigările. Țările care ne pot fi exemplu: OMS are dovezile. Credeți că e o idee bună să se aplice taxe pe produsele de vaping?

O lume fara tutun - Foto: Freepick
Cum poate fi posibilă o lume fără tutun și care sunt țările care au adoptat un astfel de comportament. Care sunt secretele pentru a scăpa de tutun și nicotină. Informații cheie de la Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023.

Zilele trecute a avut loc Tobacco Harm Reduction Summit Spain 2023, eveniment dedicat dezbaterilor despre reducerea riscurilor legate de fumat, inovație și știință în domeniul produselor de tutun fără fum, care oferă o gamă largă de perspective internaționale, de la analiza științifică a problemei până la implicațiile sale politice și de reglementare.

Numeroși experți din Spania, Canada, SUA, UK, Suedia și Grecia au participat la Summit și au pus cap la cap toate elementele privind fumatul și inovația în domeniul produselor fără tutun. 

Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice. Dovezi incredibile despre bronhopneumonie. Bundoi: Vreau ca lumea să înțeleagă. Este dovedit!

Sunt 6.000 de substanțe în fumul de țigară, iar peste 100 sunt asociate cu cancerul. Ce înseamnă un viitor fără fum? Bundoi: Arderea este problema

Marea diferență dintre țigara clasică și tutunul încălzit. Ce este gudronul și ce inhalezi, de fapt, când fumezi țigări normale. Bundoi: Asta cauzează bolile

"2022 a fost un an de progrese științifice în domeniul reducerii riscurilor. Noi studii susțin eficacitatea reducerii riscurilor ca instrument de sprijinire a politicilor de renunțare și de prevenire. În lupta împotriva fumatului, pentru a da doar două exemple generale, cea mai recentă analiză a Ministerului Sănătății din Regatul Unit susține că, pe termen scurt și mediu, vapatul reprezintă o mică parte din riscurile fumatului.

Pe de altă parte, revizuirea Cochrane - standardul de aur în medicina bazată pe dovezi - concluzionează că există dovezi cu grad ridicat de certitudine că țigările electronice care conțin nicotină ajută la renunțarea la fumat, dovezi care se reflectă în scăderea semnificativă a ratelor de fumat pe care Marea Britanie le-a înregistrat în ultimii ani", a spus Fernando Fernández Bueno, chirurg oncolog Spitalul Gómez Ulla Madrid și purtătorul de cuvânt al Platformei Medicale Spaniole pentru Reducerea Daunelor Tutunului.

Dovezile științifice privind reducerea efectelor nocive ale tutunului: Ce știm?

 

Karl Fagerstrom (probabil una dintre cele mai importante autorități mondiale în materie de renunțare la nicotină pentru opiniile sale) a comentat despre înlocuirea țigărilor. "Trebuie să regândim nicotina. Trebuie să ne gândim cum să facem ca utilizarea să fie acceptabilă și sigură, mai degrabă decât să încercăm să o eliminăm și să adoptăm acest tip de abordare de tipul războiului drogurilor.

Cred că a început cu țara mea, Suedia, în timp ce snus a devenit din ce în ce mai popular începând cu anii '70. Și această știre este de departe utilizarea predominantă a tutunului la astăzi doar 5% fumează, dar în schimb folosesc snus și suedezii folosesc tutunul la același nivel, precum și media din Uniunea Europeană, dar ceea ce este important este, desigur, efectele asupra sănătății acestuia și bolile atribuibile tutunului în Suedia este mult sub orice altă țară din Uniunea Europeană, în ciuda bărbaților sau folosind tutunul în aceeași proporție. Trebuie să fie faptul că produsele alternative produse știri este mai puțin dăunătoare decât țigara.

Ce s-a întâmplat în Japonia când au fost introduse produsele care nu ard la căldură acum 6-7 ani? Am văzut cum vânzările de țigări s-au prăbușit cu peste 30%. Așadar, aici există în mod evident un alt tip de produs care ajută la reducerea și diminuarea fumatului. 

Probabil că ar trebui să menționez, de asemenea, că Norvegia calcă pe urmele Suediei, unde fumatul este foarte, foarte puțin. 2% dintre persoanele cu vârsta de până la 35 de ani sau cam așa ceva fumează, dar sunt mult mai multe cele care folosesc snus. Așadar, dacă putem prezenta un produs cu nicotină suficient de satisfăcător pentru a scăpa de fumatul de țigări, aș spune că este în regulă.

Dacă aș sta astăzi în clinica de renunțare la fumat, sunt sigur că aș putea ajuta mult mai mulți fumători cu utilizarea inteligentă sau cu vapatul, mai degrabă decât cu produsele obișnuite de înlocuire a nicotinei și Chantix".

Brad Rodu (Profesor de medicină la Universitatea din Louisville (Kentucky). Președinte al Departamentului de Cercetare pentru Reducerea Daunelor Tutunului al Brown Cancer Center): "Eliminarea fumatului în rândul tinerilor. 

Trebuie să analizăm în mod sofisticat problema tinerilor, să o punem în contextul altor comportamente de risc ale tinerilor și să recunoaștem că pentru unii oameni fumatul și vapatul vor fi o diversiune care îi va îndepărta de o viață întreagă de fumat. Datele din 2022, publicate recent de CDC, arată cel mai rapid declin al fumatului de țigări în rândul liceenilor din ultimii 25 sau 30 de ani. Acest lucru a avut loc în timp ce vapatul a crescut. 

Vapingul este o problemă. Dar vapatul în rândul liceenilor din SUA nu este o criză așa cum a fost descrisă și vă încurajez să încercați să echilibrați accesul copiilor la aceste produse cu accesul adulților care, în caz contrar, vor fi expuși riscului unei boli grave, dacă nu chiar fatale, legate de fumat. 

Nu cred că declinul rapid al fumatului din ultimii zece ani sau cam așa ceva, când vaping-ul a fost disponibil, nu cred că aceste lucruri sunt o coincidență. Nu cred că este întotdeauna oarecum transversală, dar dovezile, pe măsură ce continuă, continuă să devină din ce în ce mai puternice decât da, vaping-ul înlocuiește fumatul. Printre acei adolescenți care ar fi susceptibili la fumat și nicotină, este corect".

Războiul împotriva nicotinei: Reglementări, experiență internațională și consecințe asupra sănătății publice

 

Konstantinos Farsalinos: Din nefericire, chiar și OMS, care a aprobat în FCTC abordarea și strategia de reducere a riscurilor, a trecut acum la un război împotriva nicotinei în loc de un război împotriva fumatului și putem vedea acest lucru în toate declarațiile lor. Așa au fost dezinformate toate guvernele, toți oficialii dumneavoastră și, din păcate, mulți oameni de știință. Ei trăiesc pe o percepție greșită privind incapacitatea de a diferenția fumatul de nicotină și incapacitatea de a face cu adevărat. Înțelege care este diferența dintre nocivitate și necesitatea la nivel global de a reduce fumatul, boala și etica utilizării unei substanțe".

Brad Rodu: A fost într-adevăr un preambul la tipurile de impact pe care le vedem acum, tipul de reacție la prezența acestei întâlniri, care a fost pentru a discuta probleme științifice ca aceasta. Să fie practic închisă și pusă online. Și îi susțin cu adevărat pe toți cei din Spania care au persistat și au mers mai departe cu acest proiect. Dar am observat acest tip de opoziție la fiecare nivel al activității mele în acest domeniu și este foarte, foarte dificil.

Clive Bates: Dacă vă interesează dovezile, trebuie doar să vă uitați peste ocean, în Suedia. Vedeți o rată incredibil de scăzută a fumatului și vedeți că oamenii folosesc snus, o formă de tutun fără fum, în loc să fumeze, iar rezultatele pentru sănătate sunt mult mai bune. Aceasta este o dovadă de concept. Așadar, dacă lucrați în domeniul controlului tutunului și interesul dumneavoastră este în domeniul sănătății publice, (...) ceea ce vă interesează sau ar trebui să vă intereseze, reducerea bolilor și a deceselor, ar trebui să vă uitați undeva în Suedia, să spuneți, poate am putea face mai mult din asta. Poate că am putea obține ceva din asta aici.

Avem 8 milioane de oameni pe an în întreaga lume care mor din cauza bolilor legate de fumat. Avem 1,2 miliarde de fumători. (Avem 15 milioane de fumători în Spania. Aproximativ 1/3 din populația adultă din Spania fumează. În Spania, între 50 și 70 000 de persoane mor din cauza bolilor cauzate de fumat). Cu siguranță, putem face ceva dacă avem produse cu risc mult mai mic. Și astfel, am decis că aceasta este, în multe privințe, cea mai mare provocare pentru sănătatea publică pentru care se poate face ceva. Există o nouă tehnologie aici. Există o inovație care intră pe piață. Haideți să o susținem și, această problemă a fumatului va fi rezolvată în 10 sau 15 ani. Asta am crezut și eu.

Ceea ce nu am luat în calcul a fost reacția masivă a oamenilor pentru care acest lucru era contra-cultural. Nu le-a plăcut din diverse motive. Era o amenințare la adresa propriei lor identități și a propriului lor mod de a face lucrurile. Nu contează. De atunci, am petrecut mult timp încercând să demonstrez că există o oportunitate gigantică cu riscuri relativ banale și că ar trebui să ne concentrăm pe această oportunitate și să gestionăm riscurile. Nu ar trebui să ne lăsăm copleșiți de riscuri astfel încât să irosim oportunitatea.

Vreau doar să le reamintesc oamenilor, și în special celor care au încercat să oprească acest eveniment, inclusiv ministrului sănătății. Că este posibil ca oamenii bine intenționați din acest domeniu să înrăutățească lucrurile, să ducă la mai multe boli și la moartea mai multor oameni, și asta dacă folosesc comunicări neadevărate. Rezultatul va fi că oamenii care ar fi putut să vâneze vor fuma.

În schimb, ei folosesc reglementări care fac aceste produse mai greu de utilizat, mai puțin competitive față de țigări, mai puțin atractive, mai puțin ușor de accesat, mai puțin eficiente din punct de vedere farmacologic. (...) Dar dacă faci asta, așteaptă-te să prelungești epidemia de fumat, așteaptă-te la consecințele neintenționate, pentru că sunt complet previzibile.

Credeți că este o idee bună să se aplice taxe pe produsele de vaping?

Există o elasticitate încrucișată a cererii. Dacă măriți prețul produselor de vaping, așteptați-vă ca vapingul să scadă și fumatul să crească. Este o regulă destul de simplă a economiei. Aceste produse sunt substituibile și la asta ar trebui să te aștepți. Așadar, există o posibilitate ca omul să facă mai mult rău decât bine, să ducă la mai multe boli și să ducă la mai multe decese. Iar cei care fac acest lucru trebuie să își asume mai multă responsabilitate și să nu fie atât de neglijenți în ceea ce privește știința și să se gândească mai atent la aceste consecințe neintenționate.

De ce ar apărea atât de multă opoziție față de produse care sunt mult mai sigure decât produsul dominant de pe piață? Este o nebunie, în principiu.

Sunt foarte sigur că obiectivul ar trebui să fie reducerea bolilor grave, îmbunătățirea vieții, prelungirea vieții, evitarea morții premature. Dar unii oameni au alte obiective. O societate fără nicotină, o societate fără tutun. Ei vor să facă rău industriei tutunului și vor cu orice preț să pună capăt industriei tutunului. (...). Trebuie să vă alegeți strategia și trebuie să vă alegeți obiectivele. Iar modul în care trebuie să alegi este să alegi să faci nicotina disponibilă pentru cei care o doresc sunt riscuri mult reduse, pentru că asta îți va aduce rezultate mari în ceea ce privește bolile și decesele.

Cred că trebuie să ajungem la o situație în care există mai multe conversații între persoanele afectate, consumatorii, fumătorii și așa mai departe, și persoanele care experimentează schimbarea de comportament pe care dorim să o vedem și experții, oficialii din domeniul sănătății publice sunt profesioniști care sunt responsabili pentru generalizarea acestui răspuns în rândul populației (...).

Konstantinos Farsalinos: Problema este că ne-a lipsit bunul simț. Poate că un exemplu caracteristic este cel referitor la snus. Snus este un produs cu nicotină pentru care avem cele mai abundente dovezi clinice și epidemiologice cu privire la intervalul inferior și avem, bineînțeles, o țară, aș spune Scandinavia, o întreagă regiune de țări în care am văzut dovada conceptului în ceea ce privește efectele în lumea reală a populației. Și în Uniunea Europeană, inclusiv în Spania, nu este permisă vânzarea de snus, în timp ce țigările de tutun sunt disponibile peste tot. Acum spuneți-mi unde este bunul simț?

Este un pas înapoi. Cauzăm în mod activ daune multor oameni, în ciuda faptului că avem cele mai bune motive, pentru că eu cred că legiuitorii, diferiți oameni de știință, au cele mai bune motive, dar nivelul de prejudecată care vine din predispoziție dor prejudecată. Acest dogmatism în abordarea tutunului de fumat, a nicotinei și a reducerii riscurilor pentru tutun este fără precedent.

"Ceea ce vedem, din păcate, și se transformă acum la nivel european, vedem un efort care va sfârși prin a proteja vânzările de țigări de tutun în loc să atace țigara și, așa cum spune poliția, atacarea sau restricționarea unui produs va crește utilizarea celuilalt. Acum, ce ne dorim? Vrem să sprijinim și să protejăm vânzările celei mai letale forme de consum de nicotină sau nu? Aceasta este întrebarea pe care trebuie să ne-o punem", a mai spus Konstantinos Farsalinos.

Clive Bates: OMS vede că aceste lucruri se întâmplă, dovezile i-au fost prezentate, iar mentalitatea lor este: "Ei bine, de ce să nu tratăm produsele din tutun încălzit exact la fel ca și țigările?". Iar dumneavoastră spuneți, ei bine, dar cum rămâne cu Japonia? Iar ei, "Nu-mi pasă. Este tot tutun, tot nicotină. Nu-mi pasă". Așadar, răspunsul este că, ei bine, ar trebui să vă pese, pentru că ar trebui să vă pese de bolile grave netransmisibile, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și BPOC. Și au încetat, au încetat să se mai gândească la cum să rezolve problema reală și se gândesc mai mult la modul în care își apără pozițiile și cum continuă cu vechiul model, în loc să folosească inovația pentru a obține o victorie spectaculoasă împotriva comerțului cu țigări și pentru sănătatea publică. 

Konstantinos Farsalinos: Legiuitorii europeni nu sunt suficient de curioși să viziteze și nu vor vizita niciodată Japonia, pentru că poate suna paradoxal, dar este pentru că aceste produse au fost citate. Produsele din tutun au avut succes în Japonia în principal din cauza lipsei de reglementare. Iar oamenii de știință și legiuitorii europeni sunt profesioniști în control, sunt profesioniști în a reglementa și restricționa, în a interzice, în a controla totul. Așadar, atunci când vor realiza că motivul pentru care produsele din tutun încălzit au succes în reducerea consumului de tutun în Japonia este doar pentru că nu sunt reglementate restrictiv, vor fi complet dezamăgiți, deoarece acesta este exact rolul lor de a controla și de a restricționa.

Clive Bates: Cam în aceeași perioadă în care produsele încălzite au fost introduse în Japonia, acestea au fost introduse și în Italia, dar în cadrul mult mai restrictiv al Uniunii Europene, în care este imposibil să se comercializeze aceste produse. Acum, dacă se interzice comercializarea unui produs nou intrat pe piață, cum ar fi produsele din tutun încălzit, chiar dacă și produselor existente li se interzice publicitatea, tot se protejează produsul existent. Așadar, efectul directivei privind publicitatea pentru tutun din Uniunea Europeană, care se aplică produselor din tutun încălzit, este de a proteja comerțul cu țigări de produsele nou intrate pe piață, cum ar fi produsele din tutun încălzit, care ar putea avea același tip de efect ca cel obținut în Japonia. Așadar, în acest caz, reglementarea înrăutățește lucrurile. Nu pot să subliniez suficient acest lucru.

O strategie urgentă pentru o generație fără fum de tutun: consecințele negării de către autoritățile spaniole a științei reducerii riscurilor

"Problema fumătorului care nu vrea sau nu poate renunța la fumat este cea care ne determină să explorăm alte posibilități. Practicile care pot contribui la reducerea riscurilor nu sunt doar o preocupare intelectuală pentru un cercetător; ele ar trebui să fie, de asemenea, o preocupare pentru sistemul de sănătate", a spus Miguel de la Guardia, Profesor de Chimie Analitică la Universitatea din Valencia.

"Problemele, adică, dacă avem o problemă foarte gravă, foarte imediată, cu o populație de fumători care nu se poate lăsa de fumat (...) trebuie căutate soluții și rezultatele trebuie făcute publice. Aceasta este problema fundamentală, nu trebuie să ascundem nicio informație", a completat Fernando Fernández Bueno.

"Este imperativ ca ministerul, ca întreaga societate să înțeleagă că avem o problemă foarte gravă și că avem opțiuni de îmbunătățire sincer importante pe care nu le-am obținut cu vechile politici. Trebuie să avem și să luăm în considerare noi opțiuni de tratament și politici care sunt o realitate în Marea Britanie, Noua Zeelandă, Japonia, Canada. Acestea sunt politici importante care trebuie analizate. Și pe care trebuie să le încorporăm în tratamentul nostru zilnic al fumatului", a spus și José María García Basterrechea, doctor în medicină și fost șef al unității de dependențe a Spitalului General Universitario de Murcia.

Miguel de la Guardia: Ceea ce intenționez este să folosesc aceste dispozitive și aceste mijloace pe care industria mi le pune la dispoziție. În ce scop? Pentru a-i face pe mulți fumători să contacteze sistemul de sănătate - mulți dintre ei nu îl contactează -, pentru a crește speranța pe care o au, pentru că au o mare deznădejde. Pentru persoanele care nu se pot lăsa de fumat, acest lucru deschide o lume a speranței.

S-a spus uneori că OMS, Organizația Mondială a Sănătății, este clar împotriva țigărilor electronice, ca instrument de renunțare la fumat. Uneori uităm că această Organizație Mondială a Sănătății este cea care a inițiat Organizația COVID. Aceasta a spus că nu trebuie folosite măștile și că a fost nevoie practic de un timp important pentru a declara o epidemie globală, cu care, cu toții avem greșeli, toată lumea, ne putem înșela, dar trebuie să fim clari și de aceea trebuie să ne deschidem mintea la schimbare în anumite ocazii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel