Nodulii pulmonari, diagnostic și tratament. Dr. Bogdan Tănase: Avem nevoie de biopsie

nodulii pulmonari - FOTO: Freepik@loseyourself
EXCLUSIV
Diagnosticarea unor noduli pulmonari poate fi alarmantă, dar dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, ne-a explicat care sunt opțiunile de tratament disponibile.

Un nodul pulmonar este o formațiune anormală care se dezvoltă în plămân, iar în multe cazuri, pacienții pot avea unul sau mai mulți noduli, localizați într-un singur plămân sau în ambele.

Deși majoritatea nodulilor pulmonari sunt benigne și nu indică prezența cancerului, este important să îi monitorizăm atent, deoarece în cazuri rare, aceștia pot fi un semn al cancerului pulmonar.

Nodulii pulmonari sunt adesea descoperiți în timpul unor examene de imagistică, cum ar fi radiografiile sau tomografiile computerizate (CT), potrivit Cleveland Clinic.

După identificarea unor modificări la nivelul tomografului printr-un test low-dose, următorii pași esențiali în diagnosticarea nodulilor pulmonari sunt analiza detaliată a acestora și determinarea abordului terapeutic optim.

Vezi și: Sedentarismul, asociat cu grave probleme de sănătate. Poate duce chiar la deces

Nodulii pulmonari, diagnostic

Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, a subliniat în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, care sunt pașii pentru diagnosticarea nodulilor pulmonari.

"Facem un test low-dose și vedem niște modificări pe acest tomograf. Foarte important este un parametru legat de timpul de dublare al leziunii. Ne interesează componenta tisulară și componenta ground glass opacity (GGO) și timpul de dedublare al acestor leziuni.

Dacă nodulul are o dimensiune suficient de mare, 2 cm, putem apela la investigația PET-CT care este decontată de CNAS și care ne arată activitatea metabolică a nodulului respectiv și care ne poate oferi informații în ideea de a pune sau nu indicație chirurgicală", a explicat dr. dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: 9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei

Biopsia, trei modalități

Noduli pulmonari - FOTO: Freepik@naiklon1

Un aspect central al diagnosticului rămâne obținerea unui diagnostic histologic precis al nodulilor, ceea ce necesită realizarea unei biopsii. Există trei principale metode prin care se poate efectua această biopsie.

"Pe noi ne interesează să putem un diagnostic histologic al acestor noduli. Avem nevoie de biopsie. Avem trei mari modalități pentru biopsie:

- Bronhoscopie. Se practică bronhoscopia flexibilă care are o rată de succes de 25-30% de pozitivititate a biopsiei. Poate aborda leziunile situate central, dar modern putem vorbi și de alte tipuri de bronhoscopie. La noi sunt mai greu de accesat. Vorbim de bronhoscopia ghidată ecografic, bronhoscopia ghidată sub ecran de floroscop sau de navigație electromagnetică, care pun un diagnostic cam în 80% din cazurile nodulilor pulmonari.

Vezi și: Pierderea severă a dinților și riscul cardiovascular. Un nou studiu dezvăluie o legătură îngrijorătoare între pierderea dinților și moartea cauzată de bolile de inimă

- Puncția ghidată sub tomograf

- Intervenția chirurgicală minim-invazivă. Putem scoate partea de plămân afectată și poate fi examinată microscopic pentru a obține examenul histopatologic, a explicat dr. dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București.

Aceste tehnici sunt esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru alegerea celei mai potrivite strategii terapeutice. Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, subliniază importanța evaluării atentă a fiecărei opțiuni pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru pacienți.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel