Nod în gât: Ce poate ascunde această senzație neplăcută

Dureri de gât
Atunci când, din diferite motive, apare senzația de nod în gât, iată ce trebuie să știm, din punct de vedere medical. 

"Senzația de ușoară constricție la nivelul gâtului sau chiar de blocaj se numește în termeni populari nod în gât. Deși această problemă nu cauzează durere, poate deveni extrem de supărătoare. Uneori, persoanele care acuză nod în gât mai descriu această senzație ca fiind acompaniată de sufocare sau dificultăți la înghițire.

De cele mai multe ori, senzația de nod în gât poate avea ca fundament acumularea oboselii, a stresului de peste zi și a problemelor nerezolvate pe care unele persoane le duc în spate. Cu alte cuvinte, anxietatea este una din cele mai frecvente cauze, dar și un factor ce întreține această senzație neplăcută de constricție la nivelul gâtului. În pofida acestul lucru, nodul în gât poate fi cauzat și de o sumedenie de alte afecțiuni care își pot găsi rezolvare cu ajutorul medicului curant.", relatează dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă, pe blogul său.

Ce se poate ascunde în spatele nodului în gât?

 

"- Persoanele stresate, apăsate de dificultăți sau de probleme de orice natură pot acuza senzația neplăcută de nod în gât alături de neliniște, iritabilitate și insomnii. În plus, aceștia mai pot percepe senzația de uscăciune a gurii, transpirația palmelor și accelerarea bătăilor inimii.

- Boala de reflux gastroesofagian caracterizată de o peristaltică esofagiană slabă, la care se adaugă o închidere ineficientă a sfincterului esofagian inferior, poate duce la apariția arsurilor retrosternale și a regurgitațiilor. În tabloul clinic al acestei afecțiuni gastroenterologice a fost citată și senzația de nod în gât de care se plâng unii pacienți. Pentru aceste persoane o vizită la medicul gastroenterolog și o serie de analize și investigații pot să tranșeze diagnosticul.

- La nivelul gâtului se află localizată o mică glandă – glanda tiroidă, care este responsabilă de producerea hormonilor tiroidieni, esențiali pentru bunul mers al întregului organism. Uneori, glanda tiroidă poate să sufere diverse modificări structurale, prin apariția nodulilor de tiroidă sau chiar prin creșterea în volum a acesteia (gușă). Dacă nodulii sunt destul de voluminoși (sau glanda în sine mult mărită) pot să apară fenomene de compresie asupra structurilor din jur, cauzând printre altele și senzația de nod în gât. Consultul endocrinologic și ecografia de zonă cervicală anterioară vor putea pune în evidență dimensiunea tiroidei și/sau prezența nodulilor, în acest fel putându-se alege cea mai bună opțiune terapeutică.

- Formațiunile tumorale cervicale superioare ce țin de alte structuri decât cea tiroidiană sunt și ele citate ca fiind posibile cauze ale senzației de constricție cu localizare la nivelul gâtului.

- Există o serie de afecțiuni musculare ce pot interesa și mușchii de la nivelul gâtului. Astfel, miastenia gravis și miotonia pot duce la oboseală și imposibilitatea relaxării mușchilor. În acest context, pacienții care suferă de aceste boli pot prezenta senzația supărătoare de nod în gât.", precizează medicul Alin Popescu. 

Când trebuie cerut sfatul medicului?

 

"Dacă vă confruntați de ceva timp cu senzația de nod în gât, la care se adaugă slăbiciune musculară, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, dificultăți la înghițire și prezența de mase palpabile în zona gâtului ar fi bine să mergeți la medic pentru a exclude o posibilă cauză organică. Celor care se regăsesc în categoria persoanelor afectate de anxietate le recomandăm să ceară ajutorul unui psihoterapeut.", explică dr. Alin Popescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel