Motivul pentru care unii au buricul în afară iar alții spre interior. Detaliul care te va pune pe gânduri dacă ai ombilicul spre interior

buricul - FOTO: Freepik@demanna
Ai fost vreodată curios să afli de ce unii oameni au buricul înăuntru, în timp ce alții le au în afară? Ei bine, misterul din spatele acestui aspect aparent banal al anatomiei umane ascunde mai mult decât ai putea crede.

De la formațiunea lor în perioada prenatală până la modul în care se pot schimba în timpul vieții, ombilicurile au multe povești fascinante de spus. Dar cum se întâmplă că unii dintre noi avem ombilicuri înăuntru, în timp ce alții le au în afară? Ascuns în această întrebare aparent simplă se află un fascinant amestec de biologie, evoluție și chiar puțin mister. 

Ce este, de fapt, ombilicul

Numele clinic pentru un ombilic este "umbilicus", ceea ce ne amintește că este punctul unde era atașat cordonul ombilical, conectând un fetus în dezvoltare cu placenta.

După naștere, cordonul ombilical nu mai este necesar, așa că de obicei este tăiat și legat, lăsând o mică bucată de piele, care în cele din urmă se usucă și cade. Ombilicul este cicatricea lăsată în urmă de acest proces, potrivit IFL Science.

Vezi și: Respirația urât mirositoare, semn al unui cancer fatal. Oboseala și tusea, alte simptome

Formarea ombilicurilor înăuntru și în afară

Unii oameni cred că dacă aveți un ombilic înăuntru sau în afară depinde de modul în care este tăiat cordonul ombilical sau de unde este plasată clema, dar potrivit specialiștilor nu este așa. De fapt, felul în care este ombilicul, adică spre interior sau exterior, depinde de modul în care zona se vindecă și cum se formează cicatricea, ceea ce depinde de individ.

Cu toate acestea, unele afecțiuni medicale - în principal herniile ombilicale și granuloamele - pot fi confundate cu un ombilic în afară.

Pentru un ombilic care este poziționat în afară, nu este nimic îngrijorător. Aceste cazuri sunt mai rare. Aproximativ 90% dintre oameni au un ombilic înăuntru, în timp ce doar 10% rămân cu un ombilic în afară. 

Vezi și: Osteoartita, vindecată. Terapia care permite corpului să se repare singur

Ce se întâmplă dacă buricul este în interior

În cazul persoanelor care au adâncitură în buric, s-a constatat o acumulare substanțială de bacterii. Un studiu din 2012 care a implicat ștergerea buricului oamenilor în scopuri științifice a descoperit peste 2.300 de specii diferite de bacterii în doar 60 de ombilicuri. 

Schimbările normale ale ombilicului

Cu toate că în majoritatea cazurilor ombilicul nu se va schimba, există câteva motive pentru care unele persoane ar putea observa o schimbare a aspectului acestora. Primul este ceea ce se numește umbilicoplastie, care este o intervenție chirurgicală cosmetică pentru a schimba dimensiunea și/sau forma ombilicului.

Vezi și: Greșeala care duce la îmbătrânire prematură. Dr. Dana Miricioiu: Fața se va rida mult mai profund și mai repede

Al doilea motiv pentru care ombilicul se poate schimba este constituit de afecțiunile medicale care pun presiune suplimentară asupra zonei, forțând ca un ombilic orientat spre interior să iasă în afară. Cea mai comună dintre acestea este sarcina, în care fătul în creștere este cel care exercită presiune asupra unui ombilic înăuntru să iasă în evidență.

Acest lucru poate duce la "ieșirea în afară" a unui ombilic în jurul săptămânii 26 de gestație, deși de obicei revine la aspectul său normal după ce sarcina se încheie.

Oricare ar fi tipul de ombilic pe care îl aveți, este perfect normal. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel