Medicii și asistentele din țară pleacă pe capete în Marea Britanie. Peste 4.000 de cadre medicale, școlite în România, muncesc în UK, doar în spitale, nu și centre de vârstnici

medicii si asistentele - FOTO: Freepick
Medicii și asistentele din țară au luat calea Occidentului. Peste 3000 de medici români lucrează în Marea Britanie, iar România susprinde în top 10.

Cadrele medicale din România emigrează în masă. Cadrele medicale formate în țara noastră care lucrează în sistemul medical din Marea Britanie se află pe poziție fruntașă.

Exodul halatelor albe

Exodul medicilor și asistentelor din România în străinătate nu poate fi oprit, el ajungând un fenomen îngrijorător pentru sistemul de sănătate din țară. Astfel, Serviciul Național NHS din Marea Britanie a anunțat că numărul de angajați din afară veniți în Insulă, din ultimii 5 ani, s-a dublat, iar medicii și asistentele din țara noastră sunt, ca pondere, în top 10 în rândul statelor de proveniență.

Analiza NHS arată că 34% dintre medicii noi din Marea Britanie din 2021 au fost instruiți inițial în străinătate. Aceasta este o creștere importantă față de 2015, când procentul era de doar 18%, potrivit Daily Mail.

România, în topul listei

Medicii din India și Pakistan sunt printre cei mai mulți care lucrează în spitalele din Regatul Unit. 30.000 de medici din India și 17.000 din Pakistan profesează în unitățile medicale din UK.

Topul este completat de Nigeria, Egipt, Irlanda, Africa de Sud, Grecia, Sudan, Italia și România. O analiză arată că 34% din medicii noi care se s-au alăturat NHS în Anglia anul trecut, au fost inițial instruiți în alte țări. 

Potrivit datelor oficiale, 3.405 medici care au fost instruiți în România își practică acum meseria în Regatul Unit. 

Vezi și: Rosul unghiilor, onicofagia, riscuri. Poți să te infectezi, dar indică și probleme psihice

Cifre similare și pentru asistenții medicali


Cifrele pentru asistenții medicali sunt similare. Numărul asistenților medicali instruiți în străinătate care lucrează în sistemul medical din Marea Britanie a crescut la 34% în 2021.  

În ultimii 5 ani, 663 de asistente medicale care au fost formate în România, au ales să își practice meseria în spitalele din Marea Britanie. Și este vorba doar de cadrele medicale care lucrează în spitale, nu și centre pentru vârstnici. 

Unul din trei medici și asistente care s-au alăturat NHS în Anglia anul trecut au fost recrutați din străinătate, ceea ce ridică îngrijorări că serviciul de sănătate devine supra-dependent de recruții străini. Datele de la NHS Digital arată că ponderea personalului medical recrutat din străinătate aproape s-a dublat între 2014 și 2021. 

Sute de localități fără medic de familie. Rafila: Trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive

Sute de localități din țară nu au medic de familie. Situația este întâlnită, în special, în mediul rural. Din acest motiv, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat, formarea unui grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare.

”Vineri avem o întâlnire foarte importantă şi vă anunţ în premieră acest lucru. Ministerul Sănătăţii a organizat un grup de lucru privind reforma asistenţei medicale primare. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale medicilor de familie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Casei de Asigurări, ai organizaţiilor de pacienţi, pentru că tot timpul trebuie să discutăm despre beneficiarii serviciilor medicale.

Este o încercare importantă, încât în cadrul acestui grup pe care l-am organizat să putem să venim cu o soluţie referitoare la rezolvarea problemei asistenţei medicale primare din mai multe puncte de vedere”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Vezi și: Un atac nuclear la Zaporojie, de 10 ori mai MARE decât Cernobîl. Cum arată HARTA unui dezastru nuclear și ce s-ar întâmpla cu România

Îmbătrânirea medicilor

Ministrul a precizat că una din probleme este legată și de îmbătrânirea medicilor, iar specialiștii tineri nu sunt atrași de condițiile din mediul rural. Astfel, se încearcă găsirea unor soluții.

”Una dintre probleme era legată şi de îmbătrânirea medicilor de familie. În curând vor ieşi la pensie sau unii sunt deja la vârsta pensionării şi mai profesează încă. Să facem această specialitate atractivă, medicul de familie să se transforme dintr-un medic care nu are posibilitatea să facă decât câteva manopere medicale să facă mult mai multe.

Dotarea este una dintre ele. Sigur că trebuie să găsim soluţii, stimulente, pentru îndeplinirea unui pachet de servicii medicale preventive. Este un lucru foarte important şi să încurajăm tinerii medici să poată să îşi deschidă noi cabinete de medicină de familie. Există în momentul de față o prevedere legată de un număr minim de pacienți pe care trebuie să îl ai pe listă ca să poți să închei un contract cu Casa de Asigurări.

Ne dorim să stimulăm această activitate, care trebuie să îndeplinească două deziderate: în primul rând, să avem servicii de asistență primară în toate localitățile din țară sau cât mai aproape de pacienți și al doilea deziderat, medicul de familie să aibă un anumit confort, să mai eliminăm din barierele birocratice și să poată fi remunerat astfel încât această activitate să fie atractivă pentru tinerii medici”, a mai precizat sursa citată. 

Citește mai departe AICI

Medicina de urgență, în DEFICIT de medici. Arafat: Acum avem 978 şi nevoia reală depăşeşte 2.000 de medici / Medicină fără medici nu se poate!

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că sistemul medical de urgenţă din România dispune, în prezent, de 978 de medici specializaţi în medicina de urgenţă, în timp ce nevoile reale ale acestuia ar fi de peste 2.000 de astfel de medici

Mai mult, Raed Arafat a spus că programul de lucru al cadrelor medicale cu studii superioare din unităţile de primiri urgenţe (UPU) este supraîncărcat din cauza deficitului de personal, care determină personalul actual să efectueze un număr foarte mare de ore suplimentare.

"Dacă am avea destul de mulţi medici în UPU, nu s-ar mai plânge nimeni că UPU este o unitate grea, pentru că atunci ar face doar programul lor de lucru, poate o gardă sau două în plus şi gata.

Lipsa de medici face ca cei care există să facă ore suplimentare, sau gărzi, cum spunem noi, în plus. Soluţia ca să ai o UPU atractivă este să ai destul personal şi acest lucru consider că este un aspect la care trebuie să ţinem. Trebuie să înţelegem că unităţile de urgenţe sunt locul în care trebuie să lucreze medicii care termină cu rezidenţiat medicina de urgenţă, în faza asta trebuie să îi concentrăm acolo, şi încă mai avem nevoie mare. Acum avem 978 şi nevoia reală poate chiar depăşeşte 2.000 de medici. Încă este nevoie de generaţii.

Şi mai e un aspect: generaţiile care s-au angajat acum 20 - 30 de ani deja ajung la pensie. Noi acum nu trebuie doar să suplimentăm, ci să înlocuim pe cei care ies la pensie", a declarat Raed Arafat.

Citește mai departe AICI

Noi reglementări pentru reducerea deficitului de personal medical în spitalele publice. Ce se întâmplă cu medicii rezidenți

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 23 iunie 2022, proiectul  de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătății.

Vezi și: Piciorul umflat, semn mare de alarmă. Medic: Poate duce la deces sau la insuficiență respiratorie cronică

Ce se întâmplă cu medicii rezidenți

Conform actului normativ, medicii rezidenți care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadrați cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcția de medic.

Salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire. Acești medici rezidenți pot fi încadrați în unități sanitare publice care înregistrează deficit de personal și pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică și situația rezidenților care pe perioada stării de urgență/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detașați în alte unități sanitare și au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv. Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susținerea examenului de specialist și, ulterior, obținerea dreptului de liberă practică în specialitate.

Pentru creșterea calității pregătirii rezidenților de la domeniul medicină dentară și domeniul farmacie s-a corelat numărul de rezidenți cu numărul de profesori/îndrumători de formare, conform datelor furnizate de Universitățile de Medicină și Farmacie și a facultăților de profil.

Sunt clarificate și situațiile privind schimbarea specialității pentru rezidenții pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidențiat.

Citește mai departe AICI

Ce salariu are un medic, un asistent și un ambulanțier, în România. Câți bani primesc și de ce pleacă din țară. Grila COMPLETĂ

România se confruntă cu un deficit de personal medical în spitale. Toate spitalele din țară confruntă cu această problemă, deși există o mulțime de posturi libere. 

Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, se caută soluții pentru a rezolva această problemă. Începând cu data de 1 iulie 2022 se suspendă angajările în sistemul public. De aceea, ministrul Sănătății a precizat că vor exista discuții la nivel guvernamental.

De asemenea, în această perioadă se abordează inclusiv discuția despre studiile pe care ar trebui să le aibă un asistent medical, dat fiind faptul că în prezent, aceștia nu au nevoie de Bacalaureat pentru a se putea angaja.

Medicul Adrian Wiener a declarat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, că ar fi dorit să ridice ștacheta prin adoptarea unui proiect de lege în acest sens.

”Este la a doua încercare de a fi propusă Senatului. E o parte esențială a reformei în sănătate, adică în măsura în care schimbăm puțin baza de selecție pentru personalul medical, în speță pentru asistentele medicale, în măsura în care deja există de mulți ani alternativa învățământului superior pentru aceeași calificare și pentru aceeași fișă a postului și pentru aceleași atribuții de serviciu există și alternativa parcursului educațional, ca facultatea de nursing, adică studii superioare, a declarat pentru DC MEDICAL, medicul Adrian Wiener, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel