Medicamente, efecte secundare: cum te poate păcăli propria minte

Medicament
Efectul placebo este cunoscut ca fiind efectul obținut doar de mintea noastră, care este păcălită de prezența unei anume pastile (sau substanțe). Opusul acestuia este „efectul nocebo”. Specialiștii spun că este vorba despre așteptările pe care o persoană le poate avea atunci când ia un medicament nou de a suferi efecte nocive.

Persoanele care sunt îngrijorate de statine din cauza posibilelor efecte secundare pot experimenta ceea ce se numește „efect nocebo” atunci când încearcă să ia medicamente. Acesta este opusul efectului placebo; cu efect nocebo, persoanele care au așteptări negative cu privire la medicamente sau la un tratament au simptome nocive pe care, altfel, nu le-ar avea.
Cercetătorii au recrutat 60 de persoane, cu vârsta medie de 66 de ani, care au încetat anterior statinele după două săptămâni, din cauza efectelor secundare. Pentru o lună, o parte dintre ei a luat 20 de miligrame de atorvastatină, alții un placebo, iar alții nu au luat nimic. Apoi au schimbat rolurile, lunar timp de un an, fără să știe ce pilulă iau.
Participanții și-au înregistrat simptomele zilnice. Scorurile simptomelor au variat de la zero (fără simptome) la 100 (extrem de severe). Persoanele ale căror simptome au devenit prea intense puteau întrerupe pilula pentru luna respectivă, potrivit health.harvard.edu. După un an, cercetătorii au descoperit că 90% dintre simptomele înregistrate de oameni atunci când luau statine erau prezente și atunci când luau placebo.
Odată ce grupului i s-au arătat aceste rezultate și și-au văzut răspunsul nocebo, jumătate s-au simțit încrezători să repornească statinele și au putut să le tolereze. Acest lucru sugerează că mulți oameni care au încetat să mai ia o statină din cauza efectelor secundare s-ar putea să fi experimentat „efectul nocebo” și să poată relua tratamentul cu statine. Rezultatele au fost publicate în The New England Journal of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel