Mătreața, de ce apare și cum scapi de ea

Mătreața
Mătreața este mai mult o problemă estetică decât una medicală, însă în unele cazuri poate fi nevoie de un medicament recomandat de un medic pentru a scăpa de ea.

Mătreața este o afecțiune în care celulele moarte ale pielii sunt eliminate din scalp în cantități suficient de mari pentru a fi vizibile. Când aceste celule moarte se lipesc între ele, adesea din cauza resturilor de suprafață și a sebumului, acestea sunt vizibile ca fulgi pe scalp și pe îmbrăcăminte.
Mătreața este o formă ușoară de dermatită seboreică de cauză necunoscută. Este mai mult o problemă cosmetică decât una medicală.

Simptomele includ fulgi de piele moartă, mâncărime a scalpului și nu e nevoie de un medic pentru a pune acest „diagnostic”, arată health.harvard.edu. Mătreața este o afecțiune cronică (de lungă durată) care apare și trece. Poate să dispară sau să fie mai puțin severă în lunile mai calde.
Deși nu există nicio modalitate de a preveni mătreața, utilizarea regulată a unui șampon anti-mătreață poate controla problema. Evitați expunerea scalpului la căldură excesivă, cum ar fi prin utilizarea frecventă a unui uscător de păr.

Cum scapi de mătreață

Există multe șampoane eficiente pe piață pentru a controla mătreața. Căutați ingrediente active precum acid salicilic, gudron și seleniu. Majoritatea șampoanelor funcționează cel mai bine dacă sunt lăsate să acționeze câteva minute după spumare și apoi se clătesc bine. Reaplicați dacă se recomandă. Când produsele fără prescripție medicală nu sunt suficient de puternice, un medicament eliberat pe bază de rețetă poate fi solicitat de la un profesionist din domeniul sănătății, la care ar trebui să apelați doar dacă simptomele mătreții persistă sau se înrăutățesc - cu descuamare severă, mâncărime, descuamare sau roșeață.
Mătreața este de obicei o afecțiune cronică, deci va tinde să revină. Folosiți un șampon antimătreață o dată sau de două ori pe săptămână pentru a ajuta la controlul acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel