Mărarul și beneficiile sale. Are proprietăți ANTISTRES, dar și digestive

Mararul si beneficiile sale. FOTO Pexels @ energetic
Mărarul, de la plantă aromatică la beneficii pentru sănătate. 

Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă perenă anuală, originară din estul Europei și vestul Asiei.

Face parte din familia Apiaceae din care mai fac parte și țelina, pătrunjelul, chimenul, feniculul, etc. Tulpina de mărar crește în înălțime până la 1-2 metri.

Frunzele de mărar sunt subțiri, de culoare verde închis, ramificate pe tulpină într-un mănunchi bogat cu aspect de pene. Au o textură moale, aromă bogată, gust dulce și asemănător cu cel al anasonului.

Mărarul, folosit de cele mai multe ori ca plantă aromată, are și proprietăți medicinale. Frunzele și semințele de mărar conțin substanțe fitochimice, fiind utilizate pentru probleme digestive, diuretice, stomacale, flatulență, spasme intestinale.

Semințele de mărar dau prospețime respirației și ajută chiar la dizolvarea calculilor biliari.

Ce conține mărarul

Mărarul are un conținut scăzut de calorii și este o sursă bogată de vitamine și minerale. Conține vitaminele A, C, complexul de B-uri, precum și magneziu, calciu, fosfor, mangan, cupru, potasiu, zinc.

Datorită conținutului său de nutrienți esențiali, mărarul este o plantă extrem de benefică pentru sănătatea noastră, având toate caracteristicile necesare pentru a fi considerat unul dintre cele mai sănătoase plante aromate, putând de altfel să înlocuiască cu succes sarea.

Semințele de mărar au la rândul lor o serie de beneficii nutritive. Astfel că, o linguriță de semințe de mărar (o linguriță) asigură

- 8% din doza zilnică recomandată de calciu; 

- 6% din doza zilnică recomandată de fier;

- până la 5% din doza zilnică recomandată de magneziu, fier, fosfor, mangan și potasiu.

Sucul de pătrunjel și lămâie, plusul de vitamina C. Rețeta ideală pentru combaterea ANEMIEI și a altor boli

3 beneficii ale consumului de ȚELINĂ

Beneficiile mărarului

Conform studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a dovedit că mărarul are proprietăți antioxidante, antihiperlipidemice, cardioprotectoare, antistres, antihipercolesterolemie.

De asemenea, mărarul are capacitatea de a vindeca și reduce riscul apariției unor afecțiuni:

- Detoxifică organismul și întărește sistemul imunitar;

- Ameliorează problemele digestive;

- Susține sănătatea inimii;

- Reduce riscul apariției diabetului zaharat;

- Scade colesterolul din sânge;

- Susține sănătatea cavității bucale;

- Susține sistemul osos;

- Ameliorează problemele menstruale.

Alte beneficii: poate ajuta la prevenirea unor forme de cancer, susține sănătatea sistemului imunitar, menține buna funcționare a vederii, crește libidoul, reglează problemele aparatului de reproducere feminin și masculin, vindecă rănile, ajută la formarea oaselor, întărește metabolismul, ameliorează spasmele musculare, tratează problemele hepatice, dizolvă calculii biliari, ameliorează afecțiunile tractului urinar.

Formele sub care se utilizează mărarul

Mărarul se poate folosi în ca atare, în salate, dar și sub formă de tinctură, ulei sau ceai.

Utilizarea tincturii de mărar indicată pentru ameliorarea problemelor digestive, reglarea hormonală la femei, ameliorarea simptomelor la menopauză, reglarea nivelului de estrogeni.  

Uleiul esențial de mărar (din semințele uscate) este foarte bogat în uleiuri volatile și are proprietăți antispasmice, carminative, antiseptice, antioxidante, digestive și antibacteriene. Este destinat pentru uz extern pentru îngrijirea gingiilor și a dinților, a tumorilor, surdității, desfundarea canalelor sânilor (în perioada de lăuzie).

Ceaiul de mărar este benefic pentru îmbunătățirea digestiei, reglarea hormonală și a ciclului menstrual și pentru susținerea aparatului reproductiv feminin.

Vezi și: Dieta de primăvară. Bilic: Apetitul este lesne de ținut sub control

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel