Alimentația în sezonul rece poate fi...
Hormoni, stări, sănătate. Faptul că în unele zile vă simțiți iritați sau nu în cea mai bună formă s-ar putea datora unui dezechilibru hormonal. Hormonii, scriu cei de la webmd, sunt "mesageri" chimici care influențează modul în care funcționează celulele și organele. Nu este nimic ieșit din comun ca nivelurile hormonale să se modifice în anumite momente precum înainte și în timpul menstruației, când vorbim de o sarcină sau în timpul menopauzei.
Hormoni, stări, sănătate. Ce anume duc la dezechilibre hormonale, potrivit sursei citate:
1. Menstruații neregulate – de regulă, cele mai multe perioade de menstruație le au femeile la fiecare 21/35 de zile. Dacă a voastră nu respectă aceasta ar putea însemna că aveți prea mulți sau prea puțini anumiți hormoni (estrogen și progesteron). Dacă sunteți în anii 40 sau 50 de ani - motivul poate fi perimenopauza, perioada de dinaintea menopauzei. Însă, menstruația neregulată ar fi și un simptom al unor probleme de sănătate precum sindromul ovarului polichistic.
2. Probleme de somn - progesteronul, un hormon eliberat de ovare, vă ajută să dormiți; dacă aveți prea puțin progesteron în corp, atunci e posibil să adormiți greu și să rămâneți adormit. Un alt hormon numit estrogen, când e scăzut, poate declanșa bufeuri și transpirații nocturne.
3. Acnee cronică - un exces de androgeni (hormoni "masculi" pe care atât bărbații, cât și femeile le au) poate provoca o suprasolicitare a glandelor; aceștia afectează și celulele pielii, și în jurul foliculilor de păr.
4. O memorie în ceață - experții nu sunt siguri exact cum hormonii au efect asupra creierului; ce se știe e că schimbările de estrogen și progesteron pot să vă facă capul să se simtă "lent" și să vă amințiți mai greu lucrurile. Unii experți consideră că estrogenul ar putea afecta substanțele chimice creier numite neurotransmițători. Destul de frecvnete în timpul perimenopauzei și menopauzei sunt problemele de atenție și memorie; însă, acestea pot fi un simptom al altor afecțiuni legate de hormoni, cum ar fi boala tiroidiană.
5. Probleme cu stomacul - intestinele sunt căptușite cu mici celule - receptori - care răspund la estrogen și progesteron. Când acești hormoni sunt în cantități mai mari sau mai mici decât de obicei, este posibil să observați modificări ale modului în care digerați alimentele. Iar de aici e doar un pas până la diaree, dureri de stomac, balonare și greață înainte și în timpul menstruației.
6. Oboseală cronică - este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui dezechilibru hormonal. Excesul de progesteron vă poate face să dormiți. Un test de sânge simplu numit panou tiroidian vă poate spune dacă nivelul dumneavoastră este prea scăzut și ce tratament ar fi bine să urmați.
7. Schimbările de dispoziție și depresia - Cercetătorii cred că scăderile hormonale sau schimbările rapide în nivelurile lor pot provoca starea de spirit. Estrogenul afectează substanțele chimice cheie ale creierului ca serotonina, dopamina și norepinefrina.
8. Pofta de mâncare și creșterea în greutate – când vă simțiți deprimat sau iritat, asa cum puteți fi când scade nivelul de estrogen, s-ar putea să simțiți nevoia să mâncați mai mult.
9. Dureri de cap - pentru unele femei, scăderile nivelului de estrogen le produc; de aceea, este normal obișnuit durerile de cap să apară înainte sau în timpul menstruației, când estrogenul este în declin.
10. Uscăciune vaginală – medicii susțin că este normal să apară ocazional, dar dacă există adesea, atunci estrogenul scăzut poate fi motivul. Dacă estrogenul scade din pricina unui dezechilibru, poate reduce fluidele vaginale și provoca stres.
11. Pierderea libidoului - Majoritatea oamenilor cred că testosteronul este un hormon masculin, dar și corpul femeilor îl produce. Dacă nivelul de testosteron este mai scăzut decât în mod obișnuit, este posibil să aveți mai puțin interes pentru sex.
12. Schimbări la nivelul sânilor - O scădere a estrogenului poate face țesutul mamar mai puțin dens. Iar o creștere a hormonului poate îngroșa acest țesut, chiar provocând, uneori, chisturi. Dacă sesizați modificări la nivelul sânului mergeți la medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...