Hipertensiunea afectează memoria: ce ar trebui să faci pentru a-ți menține mintea întreagă

Tensiune
Hipertensiunea arterială afectează funcția cognitivă, potrivit ultimelor cercetări. Specialiștii au explicat ce ar trebui să facă persoanele hipertensive, pentru a nu le fi afectată gândirea și memoria. 

Iată mai multe stimulente pentru a vă menține tensiunea sub control: un amplu studiu publicat online de revista Hypertension, sugerează că tensiunea arterială crescută scade capacitățile cognitive (abilități de gândire).

Cercetătorii au analizat două evaluări ale stării de sănătate, luate la distanță de aproximativ patru ani, pentru mai mult de 7.000 de persoane de vârstă mijlocie și în vârstă mai avansată, din Brazilia. Evaluările au observat modificări într-o serie de abilități cognitive, cum ar fi memoria, limbajul și concentrarea. Indiferent de vârstă, persoanele cu tensiune arterială crescută au înregistrat scăderi mai rapide ale performanței cognitive, în comparație cu persoanele cu tensiune arterială normală.

Cercetătorii au clasificat tensiunea arterială ca fiind ridicată dacă valorile au fost de minim 130 cu 80. Dar chiar și persoanele cu valori maxime între 120 și 130 au experimentat un declin cognitiv mai rapid decât persoanele cu tensiune arterială normală. Cercetătorii au descoperit că tratarea tensiunii arteriale crescute la orice vârstă pare să reducă sau să prevină declinul cognitiv accelerat.

Tensiunea arterială ridicată poate fi controlată cu medicamente, precum și cu abordări fără pilule, cum ar fi pierderea în greutate, exerciții fizice, consumul unei diete sănătoase pentru inimă, reducerea consumului de alcool, gestionarea stresului și renunțarea la fumat, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel