Hipertensiune și colesterol ridicat, bolile de inimă încep la 18 ani

Boli de inimă
Tinerii de 18 ani și peste nu se alarmează dacă au hipertensiune sau colestorul ridicat, crezând, poate, că bolile de inimă sunt apanajul unei vârste mai mari. Dar tensiunea arterială și colesterolul ridicate la adulții tineri cresc extrem de mult riscul acestora de a face boli de inimă mai târziu în viață, arată un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Prevenția pentru bolile de inimă ar trebui să înceapă mult mai devreme, arată cercetătorii. Adulții știu că tensiunea arterială mare și colesterolul ridicat sunt factori de risc modificabili pentru bolile de inimă. Dar tinerii nu bagă de seamă când au hipertensiune sau colesterol ridicat.

În timp ce studiile anterioare au descoperit că expunerea adulților tineri la acești factori este asociată cu dezvoltarea de boli de inimă mai târziu în viață, nu era clar dacă acest lucru contribuie la riscul ulterior, independent de expunerile experimentate mai târziu în viață.

Hipertensiune și colesterol ridicat la 18-39 de ani

Utilizând date din șase studii de cohortă, bazate pe comunitate, cercetătorii au modelat traiectorii complete de factori de risc începând cu vârsta de 18 ani, prin urmărirea acestor subiecți de-a lungul timpului și au utilizat aceste traiectorii pentru a estima asociațiile independente de expunerea la factorii de risc în perioada de vârstă tânără (între 18 și 39 ani ) și mai târziu, la vârsta adultă (vârsta de la 40 de ani în sus), cu risc ulterior de boală coronariană, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral. Cercetătorii au calculat valorile în funcție de timp ale tensiunii arteriale sistolice (SBP), ale tensiunii arteriale diastolice (DBP) și ale nivelurilor colesterolului la lipoproteine cu densitate mare (LDL) pentru adulții mai tineri și mai în vârstă.
Un total de 36.030 de persoane au fost incluse în analiză. În decursul unei perioade de urmărire de 17 ani, au fost înregistrate 4.570 de incidente cardiace coronariene (CHD), 5.119 evenimente de insuficiență cardiacă și 2.862 accidente vasculare cerebrale.

Risc crescut de boli de inimă cu 64%

Nivelurile crescute de colesterol „rău" LDL în timpul perioadei de vârstă fragedă au fost asociate cu un risc cu 64%  mai mare de apariție a bolilor coronariene, independent de expunerile viitoare. Valorile mari de SBP și DBP la adulții tineri au fost asociate independent cu un risc crescut cu 37%, respectiv 21%, de insuficiență cardiacă. În același timp, nicio expunere la adulți tineri nu a fost asociată independent cu accidentul vascular cerebral.

„Rezultatele noastre adaugă informații legate de faptul că vârsta de adult tânăr este o perioadă critică, în care hipertensiunea sau colesterolul ridicat sunt deosebit de dăunătoare. Menținerea nivelurilor optime ale tensiunii arteriale și a colesterolului LDL de-a lungul perioadei adulte tinere ar putea genera beneficii substanțiale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare pe toată durata vieții", a declarat dr Andrew E. Moran, profesor asociat la Universitatea Columbia și autor principal al studiului publicat pe 15 iulie 2019 în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie (JACC).

„Cu toate acestea, adulții tineri sunt greu de atins prin programe tradiționale clinice de prevenție –ei fac tranziția de la centrele pediatrice la modelel de îngrijire pentru adulți, de multe ori nu au asigurări de sănătate sau experimentează pauze în acoperirea cu asigurare. Utilizarea asistenței medicale ambulatorii și respectarea orientărilor de sănătate preventivă sunt cele mai scăzute în rândul adulților tineri, față de orice alt grup de vârstă".

Prevenția pentru boli de inimă, de la 18 ani

Cercetătorii recomandă punerea în aplicare a programelor de prevenire care vizează adulții tineri individual, care să fie bazate pe strategii web, pacient-centrate și mobile, care să țină cont de faptul că acest grup de vârstă poate ignora riscul de a face boli cardiace mai târziu în viață.

„A sosit momentul să recunoaștem că intervențiile preventive se produc prea târziu în viață pentru a avea un impact substanțial asupra sarcinii populației de boală cardiovasculară aterosclerotică (ASCVD) și a insuficienței cardiace", au spus ei.

„Intervențiile la cei cu boală cardiovasculară aterosclerotică deja instalată, ateroscleroză avansată subclinică, funcție miocardică afectată, diabet sau insuficiență renală sunt studii privind tratamentul bolii și nu o prevenție adevărată. Prin trecerea la studiile la persoanele mai tinere cu risc mai mare, care au boala mai puțin avansată și posibil reversibilă și prin dezvoltarea strategiilor de prevenție bazate pe genetică, imagistică și alți factori de risc, noua eră de prevenție a bolilor cardiovasculare poate începe!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel