Pacienții din Gaza, îngropați în incinta spitalului. Nu există oxigen, curent, iar deșeurile au risc de boală. OMS, alertă: Distrugeri inimaginabile! Mulți vor muri de foame

gaza - FOTO: Freepik@EyeEM
Situația din Gaza este una disperată. Deșeurile medicale și gunoiul reprezintă un risc de boală. 

OMS plănuiește mai multe evacuări de la spitalul din Gaza, în timp ce cadavrele sunt îngropate pe terenul spitalului. Potrivit Reuters, agențiile umanitare speră să evacueze aproximativ 140 de pacienți blocați în spitalul Nasser din Gaza, a declarat joi un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce autoritățile palestiniene au raportat că trupele israeliene s-au retras din complex și apoi l-au luat din nou cu asalt.

Echipele medicale au îngropat în incinta spitalului 13 pacienți care au murit deoarece unitatea nu avea curent electric sau oxigen, a declarat Ministerul Sănătății din Gaza.

Spitalul a fost declarat nefuncțional în urma unui raid israelian. Agenția ONU a condus două misiuni pentru transferarea a 32 de palestinieni aflați în stare critică din complexul din Khan Younis.

Aceasta afirmă că nu există electricitate sau apă curentă, iar deșeurile medicale și gunoiul reprezintă un risc de boală. Israelul spune că trupele sale livrează ajutoare pentru a asigura continuarea funcționării spitalului în timp ce acționează împotriva Hamasului.

Doar 11 dintre cele 36 de spitale ale teritoriului palestinian sunt încă parțial funcționale după patru luni de conflict, în timp ce trei funcționează cu capacitate minimă.

Între timp, Programul Alimentar Mondial a declarat că va suspenda livrările de alimente în nordul Gaza din cauza "haosului complet și violenței din cauza prăbușirii ordinii civile".

A avertizat că decizia, luată după jafuri ale mai multor camioane și bătăi ale unuia dintre șoferi, înseamnă că "situația se va deteriora și mai mult și mai multe persoane sunt expuse riscului de a muri de foame".

Armata israeliană a lansat o campanie aeriană și terestră de amploare în Gaza după ce luptătorii Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în sudul Israelului pe 7 octombrie și au luat 253 de alte persoane ostatice.

OMS, misiuni de salvare

OMS a declarat într-un comunicat că personalul său a condus două misiuni de mare risc duminică și luni pentru a muta 23 de pacienți critici, inclusiv doi copii, din Complexul Medical Nasser și a furnizat provizii de medicamente și alimente.

Patru ambulanțe ale Crucii Roșii palestiniene i-au transportat pe pacienți la spitalul european din Khan Younis, spitalul al-Aqsa din orașul central Deir al-Balah și trei spitale de câmp din orașul sudic Rafah.

"Pacienții transferați în timpul misiunilor includ trei care suferă de paralizie - doi dintre ei cu traheostomie - și mai mulți alții cu fixatori externi pentru leziuni ortopedice severe. Doi dintre pacienții paralizați au necesitat ventilație manuală continuă pe durata călătoriei, din cauza lipsei de ventilatoare portabile", se arată în declarația OMS.

Personalul OMS a raportat că distrugerea din jurul spitalului era "inimaginabilă", cu clădiri arse și distruse, straturi grele de moloz și nicio cale de acces încă intactă.

A avertizat că o nouă perturbare a îngrijirii vitale pentru cei aproximativ 130 de pacienți bolnavi și răniți care rămân în interiorul spitalului, împreună cu cel puțin 15 medici și asistente medicale, ar "duce la mai multe decese".

OMS a declarat că înainte de transferuri, personalului i s-a refuzat de două ori accesul în spital pentru a efectua evaluări medicale și că a primit rapoarte despre decesul a cel puțin cinci pacienți din unitatea de terapie intensivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel