Femeia care a dat lumii medicamentele antivirale. Cum a uimit oamenii de știință acum 50 de ani
31 aug, 23:25
În urmă cu cincizeci de ani, puțini oameni de știință credeau că un medicament ar putea combate virusurile cu efecte secundare scăzute. Gertrude Elion le-a arătat că se poate.
Gertrude Elion, foto: Wikipedia

Născută în 1918 în Manhattan, Gertrude Elion a dezvoltat medicamentul aciclovir, un puternic inhibitor al virusurilor herpetice cu toxicitate scăzută, pe care echipa ei l-a dezvăluit în 1978, notează National Geographic. 

În urmă cu 50 de ani, majoritatea oamenilor de știință s-au îndoit că este posibil ca o particulă mică, parazitară, care depinde în totalitate de o celulă gazdă pentru a se reproduce, să poată fi inhibată fără a afecta celula în sine.

Acum, antivirale sunt folosite pentru a trata herpesul, hepatita, HIV, Ebola și multe altele. Și, fără îndoială, toate acestea nu ar exista astăzi dacă nu ar fi fost Gertrude „Trudy” Elion.


Getrude Elion a câștigat Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 1988, devenind a cincea femeie care a făcut acest lucru. Ea a împărțit premiul cu colaboratorul ei George Hitchings, care a angajat-o în 1944 pentru a lucra îm laboratorul său de biochimie, potrivit Wikipedia. 


Gertrude s-a stins din viața pe 21 februarie 1999, la vârsta de 81 de ani. 

 

 


Ştiri Recomandate

CARBOPLATINUM - prospect
BETAMETHASONUM - prospect
ACIDUM ALENDRONICUM – prospect
LEUPRORELINUM - prospect
Munca fizică grea crește semnificativ riscul de demență
Spitalul unde COVID suspendă concediile de odihnă
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri