Efectele TURMERICULUI în sindromul metabolic

efectele turmericului FOTO: Pexels @marta branco
Ce efecte are consumul de turmeric asupra sindromului metabolic? Ce boli sunt însoțite de acest sindrom?

Un studiu recent arată ce efecte are pudra de turmeric asupra pacienților cu sindrom metabolic. În această categorie intră persoanele care suferă de obezitate, hipertensiune arterială, diabet sau hiperlipemie. 

Turmericul (Curcuma longa) este un condiment folosit mai ales în Asia și în Statele Unite ale Americii, iar în medicina tradițională chineză acesta are aplicații în tratamentul răcelilor, gripelor, icterului și bolilor cronice. În România, pudra de turmeric a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani.

Procent șocant

Se pare că sindromul metabolic afectează 20-25% din populația de pe glob. Acesta este un procent șocant și ridică semne de întrebare. Alimentația este prima care influențează procesele metabolice, iar compușii din turmeric au un efect puternic vindecător în aceste probleme de sănătate. 

Efectele turmericului

Studiile medicale arată că principiul bioactiv din turmeric (curcumin) are efecte antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți fac turmericul să contribuie la reducerea proceselor implicate în diabetul zahar, la creșterea secreției de insulină, la scăderea lipidelor din sânge, la ameliorarea obezității și a hipertensiunii arteriale. De asemenea, pudra de turmeric are și efect anti-cancer.

Utilizare în diabet

Cauza principală a diabetului zaharat este nivelul crescut al glicemiei și este un factor declanșator al complicațiilor ce afectează sistemul cardiovascular. Rolul turmericului în tratamentul diabetului este recunoscut încă din cele mai vechi timpuri datorită capacității acestui condiment de a scădea glicemia.

Efecte asupra colesterolului

O altă cercetare arată că turmericul are acțiune asupra proceselor care intervin în scăderea nivelului de colesterol din sânge și ar putea fi un medicament "de viitor" în tratamentul hipercolesterolemie.

Recent, s-a descoperit că turmericul intervine în metabolismul lipidic, ameliorează hiperlipemia și ateroscleroza. Nivelul crescut de colesterol este una dintre principalele cauze ale apariției aterosclerozei și influențează negativ prognosticul afecțiunilor cardiovasculare. Turmericul are și efect antitrombotic și reduce din intensitatea tulburărilor de coagulare a sângelui. 

Vezi și: Fructul bogat în Vitamina C care previne OBEZITATEA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel