Donatorii de celule stem hematopoietice, scutire de la plata asigurărilor de sănătate. MS: Vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani

donatorii de celule stem hematopoietice - FOTO: Freepick@pressfoto
Donatorii de celule stem hematopoietice vor beneficia de scutire de la plata asigurărilor de sănătate.

Donatorii de celule stem hematopoietice vor beneficia de scutire de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) timp de zece ani de la donare, dacă nu obțin venituri (venituri din muncă, pensie sau din alte resurse), potrivit unei ordonanțe publicate în Monitorul Oficial. Ministerul Sănătății vine cu precizări suplimentare.

”Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie”, arată Ministerul Sănătății. 

Vezi și: Cancerul de colon, cauze și tratament. Medic: Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică

Ce prevede documentul

OG 37/2022 publicată în Monitorul oficial, introduce în Codul fiscal o nouă categorie de persoane ce vor fi exceptate de la plata CASS. Este vorba, mai exact, despre exceptarea de la plata CASS, începând cu data de 18 septembrie 2022, a donatorilor de celule stem hematopoietice.

”Donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare... Donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificaţi ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare şi monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse”, se arată în ordonanță.

Exceptarea de la plata CASS pentru donatorii de celule stem se va aplica timp de zece ani de la momentul donării.

Vezi și: Os de pește blocat în gât, trucuri simple și de efect pentru a-l scoate. Când devine o urgență medicală

Autotransplantul de celule stem, RESET al imunității. Ce BOLI tratează. Dr. Alina Tănase: Boala stă pe loc, nu mai avansează

Autotransplantul medular este o inovație în medicină. Dr. Alina Tănase, a explicat, în exclusivitate la ACADEMIA DE SĂNĂTATE de la DC MEDICAL care este principiul pe care se bazează această terapie.

”Autotransplantul de celule stem hematopoietice are cu totul alt principiul de tratament decât Allo transplantul de celule stem hematopoietice. Atunci când folosim celulele proprii ale pacientului principiul este cel al chimioterapiei în doze mari, urmat de acest rescue de celule stem fără de care pacientul nu ar putea să își refacă hematopoieza într-un ritm rezonabil.

Noi folosim aceste celule stem recoltate înainte de transplant, cu cel puțin o lună, și le folosim pentru a suplini hematopoieza distrusă de chimioterapia în doză mare”, a explicat dr. Alina Tănase, în exclusivitate la ACADEMIA DE SĂNĂTATE de la DC MEDICAL.

Bolile pentru care este indicat autotransplantul

Autotransplantul medular cu celule CAR-T este o șansă în tratamentul formelor grave de cancer de sânge, care nu răspund la chimioterapie, radioterapie.

”Autotransplantul are indicații în bolile în care chimioterapia în doză mare este eficientă și aceste boli hematologice care unele nu mai răspund la chimioterapia obișnuită, altele recad după chimioterapia obișnuită sau pur și simplu alte boli hematologice care au în planul de tratament în primă linie autotransplantul.

Fiecare din aceste boli beneficiază de această chimioterapie în doză mare. Organismul primește o doză de citostatice, uneori asociată cu iradiere corporală totală, dar a scăzut în indicații în ultimii ani. E o combinație de citostatice pe care pacientul nu le-a mai primit, calculată la suprafața corporal încât să nu ne mai intereseze toxicitatea”, a mai precizat prof. dr. Alina Tănase, medic primar hematolog și președintele Societății Române de Transplant Medular.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel