Diferența dintre artrită și artroză. Ce rol joacă încălțămintea cu toc

diferenta dintre artrita si artroza FOTO: Pexels @tima miroshnichenkobella, zhong
Care sunt asemănările și deosebirile dintre artrită și artroză? Cum putem preveni aceste afecțiuni?

Deși denumirea lor este asemănătoare, artrita și artroza sunt afecțiuni diferite. Artrita cuprinde mai multe afecțiuni care se caracterizează prin inflamația articulațiilor, iar artroza este un proces degenerativ care determină distrugerea treptată a cartilajului articular. În urma acestuia, articulația va deveni nefuncțională. Cele mai întâlnite forme de artroză sunt: spondiloza (artroza la nivelul coloanei vertebrale), coxartroza (artroza la nivelul articulației șoldului) și gonartroza (artroza la nivelul genunchilor).

Asemănări

Artrita și artroza sunt afecțiuni reumatologice, iar unul dintre simptomele comune ale celor două patologii este durerea articulară. Atât în cazul artritei, cât și artrozei articulațiile vor fi umflate, rigide, iar zona afectată se poate înroși.

Ambele afecțiuni au o componentă genetică, sunt favorizate de obezitate și de vârstă. Persoanele tinere sunt rareori afectate de afecțiuni reumatologice, iar persoanele care au în familie membrii care suferă de aceste patologii sunt mai predispuse.

Diferențieri

De obicei, artrita apare brusc, mai ales în formele acute ale bolii. În schimb, artroza are o evoluție lentă și de lungă durată din cauza caracterului degenerativ.

Artrita este determinată în general de agenți infecțioși, precum bacterii, virusuri sau fungi sau de boli autoimune. Artroza este specifică persoanelor înaintate în vârstă, dar infecțiile și traumatismele articulare au un rol favorizant în instalarea artrozei.

Modalități de prevenție

Controlul greutății corporale este regula de aur pentru prevenția multor boli. De asemenea, activitatea fizică corespunzătoare menține articulațiile sănătoase și nu permite dezvoltarea boilor reumatologice. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că suprasolicitarea articulară este un factor în declanșarea artrozei.

Respectarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate în vitamine, minerale și alți nutrienți ne va menține sănătoși mulți ani.

Artrita și artroza apar mai des la femei decât la bărbați și se pare că încălțămintea cu toc este un factor favorizant în instalarea bolii.

Indiferent dacă suferi de artrită sau artroză, medicul specialist este singurul care poate stabili diagnosticul și protocolul de tratament corespunzător.

Vezi și: Artrita: cauze, simptome, tratament. Ce este GUTA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel