Dezincriminarea sinuciderii asistate, o bulversare societală

Decizia justiţiei italiene de a dezincrimina sinuciderea asistată pentru persoanele aflate într-o stare avansată de suferinţă reflectă o bulversare societală în această ţară, în pofida tentativelor Bisericii Catolice de a continua să aibă un cuvânt greu de spus în cadrul dezbaterilor etice, informează AFP.

Solicitând Parlamentului să legifereze în această speţă, Curtea Constituţională din Italia a decis miercuri seară că sinuciderea asistată poate fi considerată legală dacă sunt reunite anumite condiţii stricte: o patologie ireversibilă ce provoacă suferinţe insuportabile, consimţământul persoanei vizate şi un control al autorităţilor publice, noteaza Agerpres. 

În această ţară cu o puternică tradiţie catolică, decizia este una istorică, întrucât Codul Penal italian pedepseşte, în teorie, "instigarea sau ajutorarea suicidului" prin pedepse cuprinse între cinci şi 12 ani de închisoare.

Cea mai înaltă instanţă italiană a fost sesizată în cazul unui lider al Partidului Radical (favorabil avorturilor şi eutanasiei), care l-a condus în 2017 în Elveţia pe un celebru DJ italian tetraplegic, pentru o sinucidere asistată.

O cercetătoare de origine română, Cristina Papa, profesoară de antropologie culturală la Universitatea din Perugia, consideră că acest anunţ este în concordanţă cu societatea italiană actuală, care s-a secularizat şi îndepărtat de preceptele etice ale Bisericii Catolice şi îşi revendică dreptul de a avea ultimul cuvânt în privinţa sănătăţii sale.

"Ideea că suferinţa reprezintă o modalitate de a te apropia de Dumnezeu şi un lucru pozitiv nu mai este răspândită", a explicat specialista pentru AFP.

"Prezenţa instituţională a Bisericii a regresat, la fel ca influenţa sa asupra politicii italiene", a subliniat ea, evocând dispariţia Democraţiei Creştine, un partid dominant pe scena politică italiană până la sfârşitul anilor 1980.

În plus, "dreptul la sănătate este considerat un drept al tuturor", iar această decizie a justiţiei se înscrie în contextul contemporan al prelungirii vieţii cu ajutorul unor tehnologii de vârf, care nu existau în trecut.

Încadrare legislativă exactă

"Sentinţa Curţii va obliga Parlamentul să legifereze", a adăugat Cristina Papa. În realitate, mulţi medici italieni practică deja, în mod discret, suspendarea tratamentelor în cazurile în care pacienţii suferă de maladii ireversibile, cu acceptul familiilor.

Vittorio Andrea Guardamagna, directorul unei unităţi de îngrijiri paliative din Italia, a confirmat acest lucru: "Pentru noi, este o înfrângere să nu poţi să fii în măsură să oferi răspunsuri unei cereri ferme şi convingătoare. Suntem constrânşi să întrerupem asistenţa paliativă, care devine inutilă pentru bolnavul care este hotărât să îşi caute moartea".

Acest medic, care a dezvăluit pentru cotidianul Corriere della Sera că aproximativ 10 persoane i-au solicitat deja asistenţă pentru a se sinucide, consideră că este nevoie de o încadrare legislativă exactă, pentru a evita orice derapaje.

În schimb, Biserica Catolică respinge categoric aceste ipoteze. Cardinalul italian Giovanni Angelo Becciu, prefect pentru congregaţia cauzei sfinţilor, vorbeşte despre "un risc de diseminare a culturii morţii".

Pentru arhiepiscopul Bruno Forte, "absenţa unei referiri clare la obiecţia de conştiinţă ar putea fi interpretată ca o obligaţie" în materie de sinucidere asistată. Dintr-un punct de vedere creştin, reaminteşte acelaşi prelat, "este inacceptabil: viaţa este un dar de la Dumnezeu şi niciunul dintre noi nu are dreptul de a o lua sau de a îi ajuta pe alţii să o ia".

"Inima mea se revoltă"

Cel puţin 4.000 de medici catolici ar fi dispuşi să invoce obiecţii de conştiinţă pentru a refuza astfel de cereri, potrivit asociaţiei lor profesionale.

În mod contrar, potrivit asociaţiei italiene Coscioni, peste 800 de italieni s-au identificat pe portalul său "SOS Eutanasia", declarându-se dispuşi să recurgă la sinuciderea asistată.

Gustavo Fraticelli, un sexagenar suferind de tetrapareză (pierderea forţei musculare în extremităţile corporale), incapabil să meargă de aproximativ 20 de ani, este unul dintre aceşti pacienţi. "Când nu voi mai putea să mă hrănesc şi nici să mă ocup de igiena mea personală într-o manieră autonomă, voi alege să mor", a declarat el pentru cotidianul Il Messaggero.

Aceeaşi părere o are şi Sabrina Bassi, mamă a doi fii de 30 şi 35 de ani care suferă de scleroză laterală amiotrofică. "Îmi iubesc fiii, dar la momentul oportun îi voi însoţi către moarte", a declarat ea pentru ziarul La Repubblica. Cei doi fii ai săi, care nu pot să se mişte sau să vorbească şi într-o zi nu vor mai putea să respire fără asistenţă medicală, au solicitat, prin intermediul unui computer, să îşi aleagă momentul morţii. "Inima mea se revoltă, sper că ştiinţa ne va oferi un nou tratament, dar nu le voi refuza această libertate", a declarat mama celor doi tineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel