Depresia de ianuarie, ce este și cum o recunoști. De ce ne afectează prima lună din an

depresia de ianuarie - FOTO: Freepik@perezfotografia
Odată cu intrarea în noul an, mulți dintre noi simțim o schimbare subtilă în starea noastră de spirit. Depresia de ianuarie este o realitate pentru mulți oameni. Această perioadă poate aduce cu sine o senzație de tristețe, anxietate și oboseală, pe fondul revenirii la rutina zilnică după perioada efervescentă a sărbătorilor.

Începutul anului aduce adesea cu sine noi încercări și obiective reînnoite, dar agitația post-sărbători face parte dintr-un sentiment comun cunoscut sub numele de "tristețe de ianuarie"

Dacă ai auzit vreodată de Blue Monday, ești familiar cu conceptul de blues al lunii ianuarie. Istoric, Blue Monday, în general, a treia zi de luni din ianuarie, a fost prezentată ca fiind statistic cea mai deprimantă zi a anului.

Se credea că mai mulți factori contribuie la această zi sumbră, inclusiv vremea, temperaturile scăzute, orele reduse de lumină naturală, absența sărbătorilor și stabilitatea financiară.

Deși cercetătorii știu acum că formula creată pentru a identifica Blue Monday a fost o știre falsă, mulți oameni încă experimentează o scădere a stării de spirit odată cu venirea lunii ianuarie.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă îți miroși propriile flatulențe. Ce spune mirosul despre sănătatea ta

Ce este depresia de ianuarie

Depresia de ianuarie descrie o perioadă obișnuită de stare de spirit scăzută care apare în prima lună a noului an. Pentru mulți oameni, aceasta este perioada în care sărbătorile s-au încheiat în sfârșit, iar viața revine la rutina sa obișnuită. Pentru o parte a lumii, marchează și începutul zilelor cu lumină redusă, temperaturilor mai reci și petrecerii mai mult timp în interior.

Pentru unii oameni, poate reprezenta disforie generală sau începutul unei episoade depresive, dar pentru alții, pot exista emoții negative mai comune.

"Spre deosebire de depresie, tristețea lunii ianuarie este cel mai frecvent caracterizat prin depresie, dar poate include, de asemenea, creșterea sentimentelor de anxietate, vinovăție și rușine, precum și o stimă de sine scăzută", spune Saba Lurie, un terapeut de familie și cuplu licențiat din Los Angeles, potrivit Psych Central.

De ce este depresia comună în luna ianuarie

Depresie - FOTO: Freepik@garakta_studio

Există mai multe motive pentru care starea ta de spirit ar putea fi mai jos în luna ianuarie, iar experimentarea unei stări de spirit scăzute nu înseamnă neapărat că experimentezi depresie.

Kathryn Werner, asistent medical certificat din Prattville, Alabama, explică faptul că următorii factori pot contribui la senzația de tristețe în această perioadă a anului:

- Zile mai scurte/menținerea unei lumini mai reduse

- Scăderea activității fizice

- Declinul stimulilor sociali

- Absența anticipării/excitării pentru sărbători

- Oboseala de la evenimentele sociale

În plus, spune ea, lumea modernă acceptă mai puțin ceea ce era cândva recunoscut ca o scădere naturală a nivelului de energie în lunile de iarnă.

Vezi și: Durerile de stomac, semn subtil al unui cancer agresiv. La ce alte schimbări să fii atent

Simptomele depresiei sezoniere vs. depresia de ianuarie

Tulburarea afectivă sezonieră, acum cunoscută sub numele de tulburare depresivă majoră cu model sezonier, poate fi, de asemenea, o cauză a depresiei în luna ianuarie.

Atât tulburarea depresivă majoră cu model sezonier, cât și depresia de ianuarie pot avea simptome comune precum:

- Stare de spirit scăzută

- Stare de oboseală

- Tulburări de somn

- Schimbări în alimentație

- Pierdere a libidoului

- Retragere socială

- Iritabilitate

- Dificultăți de concentrare

- Stima de sine scăzută

Cum să faci față depresiei de ianuarie

Depresia de ianuarie nu trebuie să arunce o umbră asupra recentei perioade de bucurie. Poți ajuta la limitarea stărilor de spirit scăzute cu câteva tactici utile care te pot ajuta să faci față depresiei în lunile de iarnă.

Urmărirea nivelului tău social

Te simți obosit de evenimentele festive? Dacă ești o persoană introvertită, aceasta poate fi o perioadă epuizantă pentru tine. În timp ce ianuarie oferă o pauză, s-ar putea să nu fie destul de repede.

Petrecerea timpului pentru îngrijirea personală și singurătate în lunile care duc spre ianuarie te poate ajuta să eviți ca acele evenimente să te copleșească.

Pe de altă parte, dacă te descurci bine în lumea petrecerilor și a festivităților de sărbători, liniștea lunii ianuarie poate fi dezamăgitoare. Îți poți satisface nevoile sociale menținând legătura cu prietenii apropiați prin întâlniri la cafea, prânzuri sau chiar voluntariat.

Vezi și: Vertebroplastia, operația minune pentru coloană. Dr. Benția: E un miracol operația asta! E fără anestezie generală. Operația se vede ca pișcătură de țânțar

Obținerea luminii naturale

Dacă parte din tristețile lunii ianuarie sunt legate de tulburarea depresivă majoră cu model sezonier, expunerea la soare poate ajuta.

"Prinde cât mai mult soare poți. Încearcă să ieși în fiecare zi și să deschizi perdelele și jaluzelele. Aprecierea luminii naturale în aceste luni întunecate de iarnă", sugerează Danielle Dellaquila, MSW, un asistent social licențiat din New York City.

O pauză de pe rețelele de socializare

Lurie recomandă să te retragi de pe rețelele de socializare în perioadele de stare de spirit scăzută.

"Rețelele de socializare pot fi un loc minunat de conexiune și comunitate, dar pot promova, de asemenea, mentalități și culturi nesănătoase, în special cultura dietei și a exercițiilor. De fapt, mulți oameni experimentează dezvoltarea sau agravarea simptomelor de dismorfofobie corporală și depresie după angajarea în social media concepută pentru a promova stiluri de viață sănătoase", spune ea.

Este în regul să ai o stare de spirit scăzută

O parte din a alunga depresia de ianuarie poate fi acceptarea că este în regul și natural să te simți deprimat în această perioadă a anului.

"Reflecția asupra acestei perioade ca fiind una mult necesară de odihnă și reflecție poate permite indivizilor să aibă grație cu ei înșiși și cu cei din jurul lor și să dezvolte obiceiuri care susțin această perioadă", spune Werner.

Poți combate depresia din ianuarie prin planificare socială strategică, expunere la lumină naturală și îngrijire personală. Dar dacă simptomele îți împiedică bucuria de a trăi zi de zi, vorbirea cu un profesionist în domeniul sănătății mintale poate ajuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel