Demența crește riscul de forme grave ale infecției COVID
11 feb, 17:48

Bătrâni
Pacienții cu demență care se îmbolnăvesc de infecția COVID riscă să facă o formă gravă, susține un studiu.    

Un studiu condus de cercetători de la Universitatea Case Western Reserve susține că pacienții cu demență prezentau un risc semnificativ crescut de COVID-19 - iar riscul era mai mare încă pentru afro-americanii cu demență.

”Rezultatele noastre subliniază cât de important este să protejăm persoanele cu demență de la dobândirea SARS-CoV2, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de boală severă decât cele fără demență. (…) Acești pacienți pot constitui o altă categorie vulnerabilă. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege mecanismul prin care se produce acest lucru”, a afirmat co-autorul studiului, Pamela Davis, decan emerit al Școlii de Medicină Case Western Reserve, potrivit unui comunicat al universității citate.

Cercetătorii cred că riscul de COVID ar fi mai mare pentru pacienții cu demență din mai multe motive precum: pot fi mai susceptibile la contractarea COVID-19 din cauza deteriorării barierei hematoencefalice care poate permite anumitor viruși și bacterii să ajungă mai ușor la creier.

În plus, demența poate interfera cu capacitatea unei persoane de a purta o mască, de a se distanța fizic de ceilalți sau de a-și curăța frecvent mâinile. Mai mult, afecțiuni precum bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea și hipertensiunea sunt factori de risc atât pentru demență, cât și pentru COVID-19 și sunt asociați cu rezultate mai slabe.

În urma analizei dosarelor medicale electronice de la 360 de spitale și 317.000 de furnizori din SUA, cercetătorii au observat următoarele:

*șansele de a contracta COVID-19 au fost de două ori mai mari la pacienții cu demență comparativ cu cei fără demență; riscul a variat în funcție de afecțiune;

*pacienții cu demență vasculară au avut cel mai mare risc - cu cote de peste trei ori mai mari - urmat de pacienții cu demență presenilă, demență senilă, boala Alzheimer și demență post-traumatic;

*cotele afro-americanilor cu demență care au contractat COVID-19 au fost de aproape trei ori mai mari decât pentru caucazienii cu demență;

*sexul nu a avut efecte suplimentare asupra riscului de COVID-19 la pacienții cu demență, în timp ce vârsta nu a avut efecte suplimentare la pacienții cu demență în general și în mod specific Alzheimer.

*riscul general de spitalizare pe parcursul celor șase luni pentru adulții cu COVID-19 a fost de 25,17%.

În lume trăiesc peste 50 de milioane de oameni care suferă de Alzheimer și alte forme de demență.

Studiul științific poate fi parcurs AICI.

Ştiri Recomandate

Platforma de programare la vaccinare a fost optimizată: sunt disponibile informații suplimentare
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri