De ce tremură Angela Merkel. Experții arată ce boli pot fi în spatele celor două episoade

Angela Merkel lângă președintele Germaniei, tremurând vizibil. Foto: captură Time/Youtube
Cancelarul german Angela Merkel a fost văzută de două ori  tremurând necontrolat în zece zile . Ultima dată, joi, la conferință de presă alături de președintele Germaniei, cu câteva ore înainte ca Merkel să plece spre orașul japonez Osaka, unde participă la summitul G-20. Dar ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestui tremurat necontrolat al cancelarului german? Experții explică:

Cancelarul german Angela Merkel a suferit joi, un nou episod de tremor sever, cu câteva ore înainte de sosirea în orașul japonez Osaka, unde participă la summitul G-20. Săptămâna trecută ea a mai avut un astfel de episod la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Volodímir Zelenski, care a declanșat îngrijorarea cu privire la starea sa de sănătate.

O largă plajă de posibile afecțiuni

Dar care sunt cauzele posibile ale acestor episoade de tremor? Există diferite probleme medicale - unele banale și altele mai grave - care ar putea fi în spatele acestui simptom, „o manifestare văzută foarte frecvent în practica clinică", a explicat, pentru tellerreport.com, dr. Pablo Baz, coordonator național al Grupului de lucru pentru neurologie al Societății spaniole de îngrijire medicală primară (SEMERGEN).

„Doar văzând aceste imagini nu se poate stabili un diagnostic clar și trebuie luat în considerare faptul că, în funcție de vârstă, de patologiile anterioare ale unei persoane sau de starea inițială a acestora, acest simptom poate indica existența unei boli sistemice sau a unei insuficiențe banale, fără semnificație clinică importantă", a adăuga el.

Prea multă cafea, prea mult stres și nesomn... posibile cauze

Ar putea fi ceva banal, numit tremor fiziologic intens, care poate fi provocat de cafeină, o tiroidă hiperactivă, de stres, de oboseală sau de lipsa somnului ori consum de alcool. Acest tremor poate apărea ca postural, arată experții de la Harvard Health Publishing.

Nu gândiți doar la probleme serioase sau grave de sănătate, este de acord dr. Teresa Maicas, specialist în neurologie a Quirón Salud Madrid, deoarece "există multe cauze care pot provoca tremor și multe dintre ele pot fi rezolvate ușor".

De asemenea, cauzele acestui tip de manifestare, subliniază ambii specialiști, pot varia de la o reacție fiziologică la un stimul în exterior - de exemplu, o schimbare bruscă de temperatură - la o consecință derivată dintr-o criză de anxietate - tremor psihogenic - trecând prin infecții, afecțiuni metabolice sau neurodegenerative.

Tremorul în Prakinson

Multă lume s-a gândit automat la Parkinson. Această boală neurodegenerativă, care afectează progresiv sistemul nervos, afectează mișcarea și este una dintre tulburările care pot provoca tremor. Cu toate acestea, pentru dr. Maicas, caracteristicile tremuratului Angelei Merkel, așa cum sunt observate în imagini, „nu sunt tipice pentru Parkinson".

Dr Juan Carlos Portilla, membru al Societății Spaniole de Neurologie (SEN), este de acord: „Tremorul din Parkinson este, de obicei, mai continuu și se manifestă, de obicei, prin alte simptome neurologice, cum ar fi o neîndemânare motorie sau un mers lent".

De altfel și Steve Ford, CEO al Fundației Parkinson din Marea Britanie subliniază același lucru.

„Speculațiile dacă Angela Merkel ar putea avea sau nu Parkinson nu sunt de ajutor. Starea ei de sănătate este o chestiune între ea și doctorul ei. Există multiple cauze potențiale de tremor, iar Parkinson este, desigur, unul dintre cele mai cunoscute. Dar există peste 40 de alte simptome în Parkinson și este important să ne amintim că nu toată lumea le va experimenta pe toate", a spus el, citat de sciencemediacentre.org.

Există și alte probleme neurologice, cum ar fi tremor esențial sau afecțiune a numită ataxie, care produc, de asemenea, simptome similare celor ale cancelarului german.

Hipoglicemia sau tensiunea scăzută pot produse tremor

Dar „nu trebuie să ne gândim doar la probleme neurologice", spune Dr Juan Carlos Portilla, deoarece alte probleme, cum ar fi anumite modificări metabolice, ar putea fi vinovate.

„De exemplu, hipoglicemia sau o scădere a tensiunii arteriale pot produce acest tip de simptome", spune el. „De asemenea, anumite modificări ale tiroidei se pot manifesta prin tremur".

Poate fi și un tremor ortostatic, o tulburare de mișcare caracterizată de tremor rapid specific care afectează picioarele și trunchiul în timp ce se o persoană se află în picioare, explică dr. Portilla.

Medicamente sau infecții, vinovate

Dr Pablo Baz adaugă faptul că trebuie să luăm în considerare și posibilitatea ca tremurul să se datoreze efectelor secundare ale unor medicamente. „Unele medicamente care afectează sistemul nervos pot provoca și tremor", a punctat el. De asemenea, și infecțiile pot declanșa această simptomatologie, spune specialistul.

Printre medicamentele care pot provoca tremor se numără bupropionul antidepresiv și medicamentul anti-aritmic - amiodaronă. Tremorul rezultat este adesea postural, arată experții de la Harvard Health Publishing

În orice caz, pentru a stabili un diagnostic este necesar să fie efectuate examinări fizice complete, precum și o anamneză care permite cunoașterea istoricului medical al pacientului, dacă ia orice medicament, dacă prezintă alte simtome etc. Iar asta o poate face doar medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel