De ce te simți obosit, deprimat și leneș când e frig afară sau plouă. Semnul pe care ți-l dă corpul

Vremea - Foto: Freepik @annalukianenko5091990
Cum îți poate schimba vremea rece starea de spirit. De ce te simți mai obosit și mai leneș când e frig afară. Soluții pentru a rămâne pozitiv.

Vremea joacă un rol important în sănătatea noastră mentală, iar odată cu sosirea sezonului rece, mulți dintre noi observm o scădere a nivelului de energie și o dispoziție generală mai negativă.

Aceste modificări sunt în mare parte asociate cu factori precum lipsa expunerii la lumină naturală, reducerea activității fizice și ziolarea socială.

În mod obișnuit, umina soarelui stimulează producția de serotoninp, un neurotransmițător esențial pentru reglarea stării de spirit și a sentimentului de bunăstare.

Dr. Chun Tang explică faptul că, în absența soarelui, producția de serotonină scade, ducând la o dispoziție mai proastă și o senzație de letargie.

"Soarele ne stimulează nivelul de serotonină, care ne ajută să ne ridicăm starea de spirit și ne face să ne simțim mai pozitivi. Pe de altă parte, cerul mohorât și cenușiu și temperaturile scăzute ne pot face să ne simțim leneși sau chiar un pic deprimați. Nu este neobișnuit să ne simțim mai puțin energici sau motivați atunci când vremea nu este grozavă, pur și simplu pentru că organismul nostru răspunde la lumină și căldură în mod natural.

Zilele mai scurte și mai puțină lumină solară pot afecta modul în care ne simțim cu privire la noi înșine, deoarece ne putem simți mai obosiți, mai puțin motivați și chiar mai puțin sociabili.

Schimbările sezoniere pot avea, de asemenea, un impact asupra aspectului nostru, cum ar fi pielea uscată sau mai puține oportunități de a ieși în aer liber, ceea ce ne-ar putea face să ne simțim un pic mai conștienți de sine", explică Dr. Chun Tang, medic de familie.

Pe de altă parte, lipsa luminii stimulează producția de melatonină, hormonul care reglează somnul, ceea ce ne face să ne simțim obosiți și lipsiți de energie.

Această scădere de energie este amplificată de schimbările fizice pe care vremea rece le aduce. Corpul nostru tinde să intre într-o stare de "hibernare" ușoară, unde activitățile fizice sunt limitate, iar motivația scade.

De asemenea, izolarea socială devine o problemă, deoarece suntem mai predispuși să evităm ieșirile, preferând să petrecem timp în interior.

Timpul petrecut departe de prieteni și familie poate agrava starea de spirit și poate duce chiar la depresie. Lisa Gunn, specialist în sănătate mentală, subliniază că lipsa conexiunilor sociale poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale.

"Vremea rece aduce adesea cu ea nevoia de a sta în casă și de a hiberna, ceea ce duce la retragerea oamenilor și la petrecerea mai puțin timp cu ceilalți. În timp ce acest lucru poate părea mai natural atunci când este mai rece, mai întunecat și mai umed, legăturile sociale sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, iar lipsa legăturilor umane poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre mentale și fizice”, explică Lisa Gunn.

Izolarea, combinată cu o reducere a activităților plăcute, poate duce la stări de tristee și la simptome asemănătoare depresiei, mai ales pentru cei predispuși la tulburare afectivă sezonieră.

Tulburarea afectivă sezonieră este o formă de depresie care apare sezonier, cel mai adesea în timpul iernii. Simptomele includ o dispoziție scăzută, lipsă de energie, dificultăți de concentrare și tulburări de somn.

Aceste simptome sunt în mare parte determinate de reducerea expunerii la limina naturală și de scăderea temperaturilor.

Studiile sugerează că până la 10% din populație suferă de o formă de tulburare afectivă sezonieră, mai ales în regiunile nordice, unde zilele de iarnă sunt mult mai scurte.

Tratamentul pentru tulburare afectivă sezonieră poate includefototerapia, care presupune expunerea la o lumină artificială puternică pentru a stimula producția de serotonină.

Cum să depășești efectele negative ale vremii reci

1. Mișcarea regulată

Exercițiile fizice cresc nivelul de endorfine, care sunt cunoscute pentru efectele lor de reducere a stresului și îmbunătățire a dispoziției. Studiile arată că exerciiile fizice moderate, cum ar fi plimbările sau exercițiile ușoasre de forță, pot avea efecte semnificative asupra anxietății și depresiei.

"A face mișcare în mod regulat poate avea beneficii uriașe pentru sănătatea noastră mintală, studiile arătând efectele pozitive asupra anxietății. Acest lucru se datorează faptului că exercițiile fizice determină corpurile noastre să elibereze endorfine - substanțele chimice naturale care ne ridică starea de spirit și reduc stresul”, explică Simon Davies, terapeut de mers pe jos.

2. Expunerea la lumină naturală

Încercați să petreceți cât mai mult timp afară în timpul zilei. Chiar și o scurtă plimbare în aer liber poate crește nivelul de energie și poate îmbunătăți starea de spirit prin expunerea la limină naturală.

Dacă vremea nu permite, folosirea unei lămpi de terapie cu lumină poate aduce beneficii similare.

"Vremea rece poate face uneori dificilă mișcarea, dar aceasta poate fi de fapt revigorantă. Îmbracă-te călduros în straturi, iar când ieși afară, aerul proaspăt și expunerea la lumina naturală te pot ajuta să te trezești și să-ți ofere un impuls de energie bine-necesar", spune Olly Banks, antrenor personal, potrivit The Independent

3. Conexiunile sociale

Interacțiunile sociale sunt esențiale pentru sănătatea mentală. Încercați să planificați activități cu prietenii sau familia, fie că este vorba de o simplă cafea sau o sesiune de sport în grup. Studiile arată că spijinul social poate juta un rol crucial în prevenirea și ameliorarea simptomelor de depresie.

Chiar dacă vremea rece și zilele scurte pot avea un impact negativ asupra sănătății mentale, prin măsuri preventive precum exercițiile regulate, expunerea la lumina naturală și menținerea conexiunilor sociale, putem combate aceste efecte și menține o stare de bine pe durata lunilor reci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel