De ce se plâng astronauții de gustul alimentelor în spațiu

La bordul ISS / FOTO: Wikipedia
Oare imponderabilitatea și izolarea au un impact asupra percepției mirosurilor și gustului în spațiu? Specialiști în nutriție au realizat un studiu pe această temă.

În spațiu, corpul uman suferă numeroase efecte, cauzate atât de radiații, cât și de lipsa gravitației. Printre acestea se numără scăderea densității osoase și a masei musculare, probleme mentale legate de izolare și claustrare, dar și variații ale tensiunii arteriale și ale presiunii intracraniene, scrie Science et vie.

Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că astronauții se plâng și de modificarea gustului alimentelor! Trebuie menționat că, în spațiu, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), de exemplu, alimentele trebuie să aibă o anumită textură pentru a preveni formarea de firimituri. În plus, sarea și piperul sunt disponibile doar în formă lichidă, deoarece, asemenea firimiturilor, granulele ar putea pluti și ar reprezenta un pericol pentru sistemele de ventilație sau chiar pentru sistemul respirator.

Probleme cauzate de deplasarea fluidelor?

Deoarece o alimentație echilibrată și suficientă este esențială în condiții de imponderabilitate, o echipă formată din specialiști în nutriție din Australia și Țările de Jos a analizat motivele pentru care gustul este alterat în spațiu. Cercetări anterioare sugerau că acest fenomen ar putea fi cauzat de deplasarea fluidelor din corp din cauza lipsei gravitației. Cu toate acestea, unii astronauți au raportat că problemele cu gustul persistă chiar și după ce efectele acestei redistribuiri a fluidelor dispar.

Oamenii de știință au pornit de la ipoteza că mediul și starea mentală a unei persoane pot influența percepția aromelor. Cum nu era posibil să trimită subiecți în spațiu pentru acest studiu, cercetătorii au folosit realitatea virtuală pentru a simula experiența de a fi la bordul ISS. La studiu au participat 54 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 39 de ani, fără antecedente de rău de mișcare sau vertij.

O experiență de realitate virtuală în spațiu

În raportul lor, specialiștii în nutriție explică faptul că mediul de realitate virtuală includea obiecte plutitoare pentru a simula microgravitația, precum și dispozitive tipice unei stații orbitale pentru a crea o senzație de aglomerare și claustrare. În plus, în fundal se auzeau zgomote puternice asemănătoare celor raportate în ISS.

Participanților li s-au prezentat trei mirosuri diferite: vanilie, migdale și lămâie. Aceștia au fost rugați să evalueze intensitatea fiecărui miros pe o scară de la 1 la 5, mai întâi într-o cameră normală, apoi în mediul simulat al ISS. Rezultatele au arătat că mirosul de lămâie a fost perceput la fel în ambele medii, însă aromele de vanilie și migdale au părut mai intense în realitatea virtuală. Cercetătorii suspectează că benzaldehida, un compus aromatic volatil prezent în vanilie și migdale, dar nu în lămâie, ar putea fi factorul principal care influențează această percepție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel