De ce nu trebuie să recurgem la curele de detox a ficatului. Simionescu: Aici are loc reciclarea

de ce nu trebuie sa recurgem la curele de detox. FOTO: Freepik @dariakulkova
Ficatul este cel mai complex organ al omului, iar pentru detoxifierea sa nu trebuie apelat la curele minune sau la medicamente.

Ficatul este cel mai complex organ din corpul uman, o adevărată uzină, care are peste 500 de funcții, și fără de care omul nu poate trăi, neexistând vreun aparat care să îi înlocuiască funcțiile, așa cum se întâmplă în cazul altor organe, rinichi sau inimă.

Ficatul și funcțiile sale

Printre cele mai importante funții ale ficatului se numără:

Funcția de procesare și stocare a glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și mineralelor, elementele necesare bunei funcționări a organismului.

Loc de stocare pentru vitaminele A, D, E, K și B12, fier și zaharuri. În lipsa acestora, omul este lipsit de energie, având nevoie de o suplimentare cu vitamine.

Ficatul sintetizează glucoza din acidul lactic, metabolizează produșii de degradare a globulelor roșii, sintetizează și secretă bilă, produsul important în digestia și absorbția unor substanțe nutritive și vitamine.

Ficatul transformă substanțele toxice în produși netoxici, care sunt eliminați prin bilă, de asemenea metabolizează alcoolul, însă acest lucru se face cu distrugerea unora dintre celulele hepatice.

Ficatul ajută la metabolizarea și depozitarea fierului, precum și în metabolismul colesterolului, ficatul fiind locul principal de sinteză al colesterolului și principalul responsabil de nivelul colesterolului din sânge.

De asemenea, ficatul are un rol important în imunitate, celulele hepatice fiind parte din sistemul imun. Acestea captează și digeră bacterii, ciuperci paraziți, resturi celulare filtrate din sânge, în ficat regăsindu-se limfocitele care au un rol important în imunitate.

Astfel, o bună sănătate a ficatului vine la pachet cu sănătatea întregului organism, motiv pentru care trebuie să fim atenți la ce ne supunem ficatul.

Acad. prof. dr. Maya Simionescu a explicat mecanismul prin care ficatul filtrează sângele, dar și motivul pentru care nu este cazul să recurgem la curele de detoxifierea ficatului.

”Pe aici trece sângele și este mărginit de celulele sinusoide, între care se află niște macrofage”, a declarat dr. Simionescu la Pro TV. 

Macrofagele sunt celule ale sistemului imunitar, care detectează din sânge ce este străin și trebuie să fie eliminat. În cele cinci luni de viață pe care le are celula hepatică simte chimic tot sângele care vine la ficat din intestin. Acesta poate să vină încărcat cu toxine, cu medicamente sau cu hrană de proastă calitate.

Senzorii ”citesc” toxinele, iar o dată citite sunt preluate de celula hepatică. 

”Îndeplinesc ceea ce numesc funcția de detoxifiere a ficatului. Aici se întâmplă, au două funcții: să digere tot și să scape de ele sau să preia ce e bun și să redea înapoi celulei.

Aici are loc reciclarea, este un fenomen foarte important. Să zici că faci o detoxifiere a ficatului cu medicamente sau cu sucuri sau cu plante, nu faci detoxifierea ficatului.

Trebuie să ai grijă de celula lui, trebuie să ai grijă ca celula respectivă să o pui în condiții în care toxinele să fie cât mai puține, iar el să poată lupta cu ele, că până la urmă”, a explicat acad. prof. dr. Maya Simionescu.

În cazul oamenilor sănătoși se luptă cu ele și învinge celula hepatică.

Ficatul, bolile sale și cauzele bolilor hepatice

Există mai multe tipuri de boli hepatice, iar în funcție de ceea ce le cauzează acestea pot fi clasificate astfel:

Infecții. Paraziții și virusurile pot infecta ficatul, provocând inflamații care reduc funcția hepatică. Cele mai frecvente tipuri de infecție hepatică sunt virusurile hepatitei, inclusiv Hepatita A, Hepatita B și Hepatita C.

Anomalii ale sistemului imunitar. Între bolile hepatice autoimune se află Hepatita autoimună, ciroza biliară primară, colangita sclerozantă primară.

Cauze genetice ale bolilor hepatice. În rândul acestora se află boala Wilson, hemocromatoza ereditară, oxaloza, deficitul de Alfa 1 Antitripsină.

Cancer și ale afecțiuni, care includ cancerul de ficat, cancerul biliar și adenomul hepatic.

Ale cauze comune ale bolilor de ficat, determinate de stilul e viață dezechilibrat și de o dietă nesănătoasă. Abuzul cronic de alcool și grăsimi care se acumulează în ficat (boli hepatice grase non-alcoolice), notează WebMD.

Dietele DETOX, plusuri și minusuri. Pot afecta inclusiv starea mentală

Dietele de detoxifiere ascund în spatele lor și câteva pericole, asta pentru că au rareori efecte de durată, ba mai mult, există riscul ca starea de sănătate să fie periclitată de acestea.

Dietele detox pot varia foarte mult, unele tipuri promovate, potrivit Healthline, sunt:

- Utilizarea de ierburi și condimente;

- Consumul de apă și alte lichide;

- Restricționarea caloriilor; 

- Utilizarea unei saune;

- Utilizarea anumitor suplimente alimentare; 

- Consumul de anumite alimente;

- Reducerea expunerii la anumite lucruri din mediul înconjurător.

Multe dintre aceste cure de detoxifiere menționează, foarte rar, cu specificitate tipurile de toxine pe care le elimină sau modul exact în care acestea funcționează.

Margaret MacIntosh, acupuncturist și doctor în medicină tradițională chineză din Canada, spune că multe dintre aceste schimbări extreme în alimentație pot face mai mult rău decât bine.

În schimb, aceasta spune că este mai degrabă ”în favoarea unei diete sănătoase și a unui stil de viață bazat pe alimente integrale”. De asemenea, MacIntosh a sublinia că organismul are propriile ”procese încorporate pentru a elimina așa-numitele toxine din organism”. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Melatonina, beneficii și reacții adverse. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați hormonul somnului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel