De ce folosim apă fierbinte la ceai sau cafea. Secretul din spatele acestui proces
30 iun 2021, 19:52

Ceaiul care vindecă plămânii
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică motivul pentru care se pune apă fierbinte la ceai sau cafea. 

Despre acest aspect, profesorul Dan Vodnar a scris pe pagina de Facebook dedicată proiectului său - Știință cu sare și piper:

"#ȘtiațiCă

Apa fierbinte extrage compușii de aromă din ceai și cafea? Atunci când preparăm un ceai sau o cafea, știm că trebuie să utilizăm apă fierbinte. Secretul din spatele acestui proces este următorul: compușii volatili și aromele nu se eliberează în apă rece, motiv pentru care se utilizează apa fierbinte care distruge membranele celulare și eliberează compușii de aromă și de culoare.", a precizat profesorul de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj. 

Și dacă tot am adus vorba de cafea, iată câteva detalii surprinzătoare despre această băutură delicioasă, prezentate de celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic: 

"Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap.

Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:

# face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene

# are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă

# menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării.

Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.

Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație. Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?