Comisia Europeană a autorizat...
Daisy Ridley, în vârstă de 32 de ani şi cunoscută la nivel internaţional după ce a interpretat personajul Rey în cea mai recentă trilogie din seria cinematografică "Star Wars", a fost diagnosticată cu boala Basedow-Graves, o maladie autoimună care le afectează în principal pe femeile tinere şi de vârstă mijlocie.
Inițial, Daisy Ridley a pus simptomele bolii, inclusiv ritmul cardiac accelerat, scăderea în greutate, oboseala şi tremurul mâinilor, pe seama efectelor generate de filmările la un lungmetraj recent. Însă lucrurile s-au dovedit a fi mai dificile.
"M-am gândit că am jucat un rol foarte stresant, probabil de aceea mă simt rău", a declarat Daisy Ridley pentru revista Women's Health.
Daisy Ridley a fost în cele din urmă diagnosticată cu boala Basedow-Graves, după ce un medic i-a sugerat că ar putea fi vorba despre această boală, despre care i-a spus că îi face adeseori pe oameni să se simtă "obosiţi, dar în stare de alertă".
"A fost cumva amuzant. Credeam că toată lumea mă enervează, dar se pare că tot mecanismul bolii funcţionează atât de repede, încât nu te poţi relaxa", a mai spus ea.
Daisy Ridley a mai declarat că femeile nu ar trebui să fie pregătite să accepte faptul că nu se simt bine.
"Cu toţii citim statisticile despre femeile nediagnosticate sau subdiagnosticate şi (este vorba despre) cum să ne împăcăm cu a spune Chiar aşa, de fapt, eu nu mă simt bine şi nu cu a spune Sunt bine, sunt bine. Pentru că devenise ceva normal să nu te simţi bine.
Boala Basedow-Graves este legată de o tiroidă hiperactivă şi este mult mai puţin severă decât cele prin care trec mulţi oameni", a adăugat ea.
"Chiar dacă te poţi descurca, nu ar trebui să fii nevoită să faci asta. Dacă există o problemă, nu ar trebui să continui să suferi din cauza ei", a adăugat actriţa britanică.
După ce a primit diagnosticul în urmă cu aproape un an şi a făcut câteva schimbări în stilul de viaţă şi în dietă, Daisy Ridley a dezvăluit că a devenit conştientă de diferenţa pe care acele schimbări au făcut-o.
"Nu mi-am dat seama cât de rău mă simţeam înainte. Apoi m-am uitat înapoi şi mi-am spus: Cum am făcut asta?", a spus ea.
Boala Basedow apare atunci când glanda tiroidă produce prea mult hormon tiroidian, cunoscut sub numele de hipertiroidism. Această boală autoimună este denumită și boala Graves.
Tiroida este o glandă în formă de fluture care se află în partea din față a gâtului. Aceasta produce hormoni care reglează multe funcții critice din organism, inclusiv metabolismul și funcționarea creierului.
Simptomele bolii Basedow pot fi foarte variate, inclusiv anxietate, diaree și anomalii ale pielii. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament sigure și eficiente care ajută majoritatea persoanelor cu această afecțiune să trăiască o viață lungă și plină, potrivit Very Well Health.
Simptomele comune ale bolii Graves includ:
Senzația de nervozitate și iritabilitate
Un tremur ușor al mâinilor sau al degetelor
Sensibilitate la căldură cu o creștere a transpirației sau a pielii calde și umede
Pierderea în greutate, în ciuda dorinței de a mânca mai mult
Glanda tiroidă mărită, numită și gușă
Modificări ale ciclurilor menstruale
Disfuncție erectilă
Să aveți scaune des
Să aveți ochii bulbucați - o afecțiune numită boala ochilor tiroidieni sau oftalmopatia Graves
Oboseală
Să aveți pielea groasă, decolorată, mai ales pe tibie sau pe vârful picioarelor, numită dermopatie Graves
Bătăi rapide sau neregulate ale inimii, numite palpitații
Nu dormiți bine, potrivit Mayo Clinic.
Netratată, boala Graves poate cauza probleme grave de sănătate, inclusiv:
- bătăi rapide și neregulate ale inimii care pot duce la formarea cheagurilor de sânge, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte probleme legate de inimă
- subțierea oaselor, osteoporoză NIH link extern și probleme musculare
- probleme cu ciclul menstrual, fertilitatea și sarcina
- disconfort ocular și modificări ale vederii, potrivit NHS.
Actriţa britanică a devenit cunoscută pe plan internaţional după ce a jucat în cea mai recentă trilogie din seria "Star Wars", alcătuită din filmele "The Force Awakens" (2015), "The Last Jedi" (2017) şi "The Rise of Skywalker" (2019), precum şi în dramele recente "Magpie" şi "Young Woman and The Sea", scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Comisia Europeană a autorizat...
COVID are un efect devastator asupra...
Presiunea constantă și comparația socială pot distorsiona relația...
Acest aliment duce la dependență și,...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Acestea sunt cele mai importante...
Le-ai cumpărat sau le ai acasă deja?...