Cum să îți menții sănătatea mentală prin sport și ce exerciții să alegi

Trăim într-o lume plină de stres și tensiune, iar toate acestea se reflectă în mod inevitabil asupra stării noastre psihologice.

Mulți găsesc salvare în optimism și simțul umorului, dar totuși una dintre cele mai eficiente modalități este activitatea fizică.Ce influență are sportul asupra organismului?

În timpul exercițiilor fizice, sunt eliberați hormoni binecunoscuți - endorfine, serotonină, dopamină, cortizol (hormonul stresului) și mulți alții. Astfel, activitatea fizică contribuie la apariția înviorării, vitalității și unei stări pozitive constante. Exercițiile regulate duc, de asemenea, la reducerea reacției la cortizol - impactul său negativ asupra organismului se va diminua.

Pe lângă schimbările hormonale, activitatea sportivă îmbunătățește circulația sângelui în creier, ceea ce influențează în mod pozitiv abilitățile cognitive, cum ar fi percepția și analiza situației, atenția, memoria. Oamenii care fac sport devin mai agili și rezistenți, cresc viteza reacțiilor, capacitatea de concentrare se îmbunătățește, iar procesele de îmbătrânire încetinesc.

Activitatea fizică în aer liber - ce să purtați

Recomandăm să faceți sport în aer liber - contactul cu natura este considerat cel mai benefic pentru bunăstarea psihologică. Și nu vă fie teamă de frig sau ploaie - așa cum spun turiștii: nu există vreme rea, există doar îmbrăcăminte nepotrivită.

În prezent, nu veți întâmpina dificultăți în găsirea echipamentului; desigur, ar trebui să alegeți magazine specializate. Veți găsi tot ceea ce aveți nevoie pentru a face sport în aer liber confortabil - încălțăminte, Geci hibrid, lenjerie termică, lanterne turistice in magazinul Sportano și alte accesorii,, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Ce tipuri de activități merită încercate?

Recomandăm să luați în considerare 4 tipuri principale de activități în aer liber:

1) Alergarea - una dintre cele mai accesibile și eficiente forme de activitate fizică. De altfel, nu ar trebui să omiteți antrenamentele atunci când este vreme răcoroasă sau în timpul iernii. La temperaturi negative, concentrația de oxigen din aer este mai mare și acest lucru influențează pozitiv organismul. Alergarea iarna contribuie, de asemenea, la întărirea organismului, îmbunătățirea imunității și rezistența la bacterii și viruși, precum și la reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea stării de spirit.

2) Participarea la jocuri sportive - nu ajută doar la îmbunătățirea formei fizice, ci și la dezvoltarea coordonării și creșterea rezistenței la stres. În plus, implicarea în jocuri de echipă contribuie și la socializare. Știți că lipsa comunicării crește semnificativ riscul dezvoltării depresiei, anxietății, scade rezistența la stres, încrederea în sine și optimismul? Așadar, nu ratați întâlnirile cu prietenii, deoarece acesta este un moment important pentru menținerea sănătății mentale. Și activitățile sportive comune vor avea un efect dublu.

3) Plimbările cu bicicleta - antrenează atât forma fizică, în special sistemul cardiovascular, cât și sănătatea mentală. Nu subestimați eficacitatea acestui tip de activitate, chiar dacă nu faceți ciclism în mod profesionist. Chiar și o plimbare lejeră cu bicicleta contribuie la reducerea sentimentului de neliniște, îmbunătățirea stării generale de spirit, creșterea stimei de sine și a încrederii în sine.

4) Hiking - activitatea fizică în mediul natural ajută la reducerea nivelului de stres și îmbunătățește starea de spirit. Observarea naturii, sunetele pădurii, locuitorii săi sau râurile de munte, mirosurile de iarbă contribuie la bunăstarea psihologică. Cercetătorii britanici au descoperit că petrecerea chiar și a 120 de minute pe săptămână în natură este suficientă pentru menținerea echilibrului mental și susținerea imunității.

Este important să subliniem că fiecare persoană este individuală, iar impactul activităților asupra sănătății mentale poate varia. Cu toate acestea, combinarea activității fizice și a contactului cu natura este de obicei considerată benefică pentru bunăstarea psihologică.

Nu uitați de regularitatea antrenamentelor și că grija pentru sine începe cu pași simpli, dar direcționați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel