De ce să apelezi la medicamente...
Cele mai multe dintre aceste probleme sunt minore, cum ar fi hipermetropia ușoară, sau miopia, ambele tulburări oculare se pot corecta cu ochelari sau lentile de contact. Cu toate acestea, afecțiunile oculare precum glaucomul, dezlipirea de retină, retinopatia diabetică și degenerescența maculară legată de vârstă pot provoca leziuni bruște ale ochilor, chiar orbire completă și permanentă, dacă medicul oftalmolog nu le detectează și nu le tratează la timp. Problemele oculare grave nu provoacă adesea nicio durere. În acest articol îți spunem care sunt cele 7 semne de avertizare care nu trebuie ignorate. Este important să cunoști semnele și simptomele celor mai grave afecțiuni oculare, astfel încât să mergi imediat la medic.
Iată care sunt cele mai importante semnecare ar putea fi declanșate de probleme oculare grave. Este important să știi că aceste simptome necesită de urgență o consultatie optometrică în București sau în țară, pentru a te asigura că sănătatea ta oculară nu a fost afectată.
- Vedere brusc încețoșată sau distorsionată: este un simptom foarte ușor de observat. Dacă te confrunți cu încețoșarea bruscă sau cu o distorsiune a vederii, cum ar fi o linie dreaptă care pare ondulată, consultă imediat medicul oftalmolog sau optometrist. Vederea încețoșată bruscă poate afecta fie vederea periferică, fie vederea centrală și poate fi un semn al multor afecțiuni oculare foarte grave (retina desprinsă, glaucom, infecție a corneei, edem macular, conjunctivită, retinopatie diabetică).
- Umflături pe sau în jurul ochiului: inflamația și iritarea pleoapelor și a țesuturilor care înconjoară ochiul pot provoca umflarea și decolorarea ochiului. Umflarea din jurul ochiului poate fi cauzată de un traumatism oriunde pe cap, pe față sau pe gât, sau de o reacție alergică ușoară până la severă la mușcături de insecte, polen, păr de animale sau alți alergeni și iritanți din mediul înconjurător. De obicei, umflătura scade pe măsură ce zona afectată se vindecă sau alergenii care provoacă umflătura sunt eliminați. Cu toate acestea, dacă umflătura persistă pe o perioadă mai lungă de timp, acesta poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi: ochi învinețit, ulcior cornean, boala lui Graves, sclerită, canal lacrimal blocat, blefarită.
- Dureri de cap: pot fi resimțite diferit în funcție de ceea ce le provoacă. Persoanele pot simți o durere surdă sau o durere ascuțită în spatele ochilor sau la tâmple. Durerile de cap pot apărea și dispărea rapid, sau pot persista ore sau zile întregi. Medicamentele fără prescripție medicală pot fi foarte utile. Cu toate acestea, dacă medicamentele obișnuite pentru dureri de cap nu funcționează și durerea persistă, este recomandabil să consulți medicul. Deși sunt adesea un semn de stres emoțional sau fizic, durerile de cap pot fi, de asemenea, un simptom al unor afecțiuni oculare grave (fotokeratită, glaucom, infecție a corneei, oboseală oculară).
- Ochi roșii: atunci când ochii devin iritați sau inflamați, vasele de sânge se dilată, ceea ce face ca părțile albe ale ochilor să apară roz sau roșii. Acest lucru poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv alergii, fum și poluanți din aerul din jur. Dacă observi brusc ochi roșii, este posibil să ai o afecțiune oculară care, în cazuri grave, poate provoca leziuni oculare pe termen lung și chiar orbire. Leziunile și afecțiunile care pot provoca ochi roșii prelungite sunt ulveita, blefarita, conjunctivita, glaucomul.
- Suprasensibilitatea la lumină: ochii noștri sunt echipați în mod natural pentru a face față unor grade diferite de lumină. Cu toate acestea, atunci când ochiul nu poate face față cantității de lumină care intră, se produce ceea ce se numește fotofobie sau sensibilitate la lumină. O anumită fotofobie ușoară este normală, ca atunci când ieși afară dintr-o încăpere întunecată sau când te trezești dimineața pentru prima dată la lumina soarelui în cameră. Dar fotofobia severă care persistă poate fi un semn de ceva mai grav. Fotofobia severă sau prelungită poate semnala migrenă, cataractă, strabism, alergie, abraziune corneană.
- Flotoare: sunt liniile mici, puncte, pete și pânze care par să plutească în viziunea dumneavoastră, în special atunci când priviți obiecte simple sau goale, cum ar fi un perete alb sau un ecran alb de calculator. Dacă observi o apariție bruscă a flotoarelor sau mai multe flotoare decât ești obișnuit, trebuie să te adresezi imediat medicului oftalmolog. Deși par să plutească în fața ochilor tăi, ceea ce vezi de fapt sunt aglomerări de celule care plutesc în interiorul ochilor. Aceste aglomerări aruncă umbre pe retină, în partea din spate a ochiului și apar ca flotoare. Flotoarele ocazionale nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Afecțiunile care pot provoca flotoare severe sunt ulveita, retina afectată, retina desprinsă, retinopatia diabetică, desprinderea vitrosului posterior.
- Orbire nocturnă: în mod normal, ochiul este bine echipat pentru a face față situațiilor de lumină slabă. Pupila se va dilata pentru a prelua cât mai multă lumină disponibilă, permițându-ne să vedem în medii slab luminate. Unele afecțiuni oculare grave limitează capacitatea ochiului de a absorbi această lumină sau de a o procesa, ceea ce face dificilă vederea pe timp de noapte sau în medii slab luminate. Printre afecțiunile care pot cauza orbirea nocturnă se numără nistagmusul, glaucomul, cataracta, retina pigmentară.
- Flash-uri de lumină: pot fi frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă. Dacă observi lumini care pot apărea ca niște fulgere, becuri intermitente sau stele strălucitoare, acestea pot fi primul semn al unei leziuni sau al altor afecțiuni oculare. Un semn îngrijorător este să vezi aceste flash-uri după un traumatism cranian. Printre afecțiunile care pot provoca aceste flash-uri se numără migrena, retina desprinsă.
Aceste semne trebuie tratate cu seriozitate și trebuie să fie urmate de un consult oftalmologic.
Iată care sunt simptomele problemelor comune de vedere:
- miopie: vedere încețoșată care se înrăutățește atunci când privești obiecte îndepărtate. Este posibil să ai o vedere de aproape foarte bună.
- hipermetropie: vedere încețoșată atunci când privești obiecte apropiate. Obiectele de aproape și cele de departe pot părea amândouă neclare.
- astigmatism: s-ar putea să ai o vedere neclară sau dublă la orice distanță. De asemenea, poți fi miop sau hipermetropic.
- retina desprinsă: vei observa o apariție bruscă a unor lumini intermitente, deseori asociate cu flotoare negre. Nu doare, dar apare ca o cortină sau un văl întunecat care acoperă o porțiune a vederii. Acoperă un ochi și apoi celălalt și compară vederea. Este important să mergi la medic dacă observi oricare dintre aceste simptome.
- deficiență de percepere a culorilor: persoana are o problemă cu nuanțele sau intensitatea culorilor. Pentru că totul ține de percepție, este posibil să nu știe că există o problemă până când medicul o constată. Această afecțiune genetică afectează în principal bărbații.
- orbirea nocturnă: este greu de văzut obiectele în lumină slabă.
- cataracta: afecțiunea se dezvoltă lent, primul simptom poate fi reprezentat de probleme la testul de vedere pentru reînnoirea permisului de conducere. Sau medicul ar putea să o detecteze în timpul unui examen oftalmologic de rutină. Simptomele includ vedere încețoșată, vedere mai slabă pe timp de noapte, sensibilitate la lumină puternică, nevoia de lumină mai puternică pentru a citi, culori decolorate, vedere dublă sau triplă, pupilă mai decolorată, presiune în interiorul ochiului.
- strabism: ochii nu se mișcă împreună așa cum ar trebui. Ambii ochi sau doar unul singur ar putea fi încrucișat spre interior sau spre exterior. Tendința este aceea de a înclina capul sau de a închide un ochi pentru a vedea mai bine.
- glaucom: simptomele pot depinde de tipul de glaucom. Există glaucom cronic cu unghi deschis, glaucom acut, glaucom secundar, glaucom congenital.
- degenerescența maculară: aceasta se manifestă prin vedere întunecată sau ondulată, mai ales atunci când citești, pierdere treptată și nedureroasă a vederii centrale, pete albe în câmpul vizual central.
În multe dintre aceste cazuri, medicul oftalmolog sau optametrist poate recomanda tratamente sau purtarea de ochelari sau lentile de contact. La magazinul de ochelari Tineretului poți găsi lentilele recomandate de medic și ramele care ți se potrivesc cel mai bine și care corespund stilului tău de viață.
Problemele de vedere au un impact semnificativ asupra calității vieții. În primul rând, vederea slabă poate duce la dificultăți în citire, învățare și concentrare, ceea ce poate avea un impact negativ asupra performanțelor școlare și profesionale. Dificultatea de a vedea tabloul sau ecranul calculatorului, de exemplu, poate duce la oboseală oculară și dureri de cap. În al doilea rând, problemele de vedere pot afecta capacitatea unei persoane de a efectua activități de zi cu zi, cum ar fi condusul, cititul, gătitul sau chiar mersul pe stradă. Acest lucru poate limita independența și libertatea, conducând la izolare socială. În al treilea rând, vederea încețoșată sau dublă poate afecta capacitatea de a evalua corect distanțele, ceea ce poate duce la căderi sau accidente. Problemele de vedere pot duce la anxietate, depresie și alte probleme de sănătate mintală. Stresul de a nu putea vedea corect și frica de pierdere a independenței pot avea un impact semnificativ asupra stării de bine emoționale și psihologice.
Adresează-te medicului oftalmolog dacă te confrunți cu oricare dintre următoarele situații bruște:
- schimbarea culorii irisului;
- ochi încrucișați;
- pată întunecată în centrul câmpului de vedere;
- dificultate de focalizare a obiectelor apropiate sau îndepărtate
- vedere dublă;
- ochi uscați cu mâncărimi sau arsuri;
- episoade de vedere tulbure;
- scurgere sau lăcrimare excesivă;
- dureri oculare;
- inflamații pe pleoape;
- halouri (cercuri colorate în jurul luminilor);
- vedere încețoșată sau neclară;incapacitatea de a închide o pleoapă;
- pierderea vederii periferice;
- roșeață în jurul ochiului;
- pete în câmpul vizual;
- pierderea bruscă a vederii;
- dificultăți de adaptare la camerele întunecate;
- sensibilitate neobișnuită la lumină sau strălucire;
- văl care obstrucționează vederea;
- aspect ondulat sau strâmb al liniilor drepte.
E de notat că „brusc” se referă la orice schimbare semnificativă în calitatea vederii care apare într-un timp foarte scurt, de la câteva secunde până la câteva ore. În concluzie, este important să nu ignori semnele și simptomele oculare. La fel de important este să te asiguri că faci controalele oftalmologice regulate, mai ales dacă ai afecțiuni medicale preexistente care pot afecta vederea. În acest fel, poți preveni problemele de vedere înainte ca acestea să devină urgențe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...