Controverse în jurul postului intermitent și sănătatea cardiovasculară. Beneficii și riscuri pentru sănătatea inimii

postul intermitent Foto: Freepik @Alizay @kuprevich
Noile cercetări indică posibile legături între postul intermitent și riscuri cardiace, având în vedere creșterea în popularitate a acestei metode de slăbit din ultimii ani.

În ultimii ani, postul intermitent a devenit o strategie populară pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății generale.

Postul intermitent, o strategie populară de pierdere în greutate, a fost asociat cu un risc crescut de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu realizat de Asociația Americană de Sănătate.

Studiul, prezentat în cadrul unei conferințe AHA, a constatat că persoanele care au urmat o dietă 16:8 sau care au mâncat doar într-o fereastră de opt ore au avut un risc cu 91% mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare în comparație cu cei care au mâncat pe parcursul a 12 sau 16 ore.

Constatările au stârnit scepticism din partea profesioniștilor din domeniul medical, care subliniază limitele alimentației cu restricții de timp. Autorul principal al studiului, Victor Wenze Zhong, a subliniat importanța conștientizării asocierii dintre o fereastră de 8 ore pentru a mânca și un risc crescut de deces cardiovascular.

Cu toate acestea, Heba Wassif, cardiolog la Departamentul de Medicină Cardiovasculară al Clinicii Cleveland, a avertizat că nu trebuie să acorde prea multă importanță rezultatelor studiului, afirmând că efectele pe termen lung ale alimentației cu restricții de timp rămân neclare.

Vezi și: Osteogeneza imperfectă: boala oaselor de sticlă. Recunoașterea semnelor timpurii și căutarea tratamentului potrivit

Foto: Freepik @

Mâncatul în fereastra de opt ore

În studiu au participat peste 20.000 de adulți din SUA în perioada 2003-2018 și s-a constatat o legătură între mâncatul într-o fereastră de opt ore și un risc mai mare de boli cardiovasculare. Participanții cu boli cardiovasculare existente și cei bolnavi de cancer au avut, de asemenea, un risc cu 66% mai mare de a muri din cauza unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă. Studiul nu a găsit nicio asociere între alimentația cu restricții de timp și creșterea speranței de viață.

Cercetătorii au precizat că studiul nu sugerează că postul intermitent crește riscul de deces cardiovascular, ci doar arată o asociere între cele două. Studiul a fost realizat pe participanții care și-au raportat consumul și modelele alimentare pentru sondaj în două zile separate, potrivit American Heart Association.

Mâncatul cu restricții de timp, un tip de post intermitent, implică limitarea orelor de masă la un anumit număr de ore în fiecare zi, care poate varia între 4 și 12 ore în 24 de ore. Multe persoane care urmează o dietă de alimentație cu timp limitat urmează un program de alimentație 16:8, în care consumă toate alimentele într-o fereastră de 8 ore și nu mai mănâncă nimic în restul de 16 ore din fiecare zi.

Cercetări anterioare au constatat că alimentația cu restricții de timp îmbunătățește mai multe măsuri de sănătate cardiometabolică, cum ar fi tensiunea arterială, glicemia și nivelul colesterolului.

Citește și: Impactul duratei somnului asupra sănătății. Care sunt cauzele și riscurile somnului excesiv

Beneficiile postului intermitent

Un studiu a constatat că postul intermitent poate îmbunătăți sănătatea prin scăderea tensiunii arteriale, a inflamației și a colesterolului. De asemenea, s-a demonstrat că ajută la pierderea în greutate, deoarece oamenii își folosesc depozitele de glicogen și trec la cetoză, descompunând acizii grași pentru energie.

Această resetare duce la pierderea în greutate. Postul intermitent poate fi benefic pentru cei cu risc ridicat de boli cardiovasculare, dar se recomandă ca cei care se gândesc să consulte un medic pentru a determina planul potrivit pentru situația lor medicală.

Metoda 12:12 poate fi mai potrivită pentru unii pacienți, iar aceștia ar trebui să discute cu un medic nutrționist pentru a determina cea mai bună abordare.

În concluzie, deși postul intermitent prezintă potențiale beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, este esențial să abordăm această metodă alimentară cu precauție și să consultăm un medic înainte de a începe un astfel de regim.

Studiile actuale oferă doar o perspectivă parțială asupra efectelor postului intermitent, iar cercetările suplimentare sunt necesare pentru a înțelege pe deplin riscurile și beneficiile asociate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel