Colesterol, test: mănânci sau nu înainte?
19 apr 2019, 08:20

Migdale
Colesterolul, se face testul pe stomacul gol ori ba? Studiile arată că diferențele dintre analizele făcute pe stomacul gol și pe cel plin ar fi neglijabile.

Analiza colesterolului s-a făcut mult timp pe nemâncate. „De zeci de ani, le-am spus oamenilor să nu mănânce sau să bea (cu excepția apei) timp de 8 până la 12 ore înainte de un test de colesterol. Aceasta s-a bazat pe convingerea că postul oferă o evaluare mai precisă a tuturor lipidelor, grăsimilor, din sânge, care includ colesterolul și trigliceridele", susține medicul Deepak Bhatt, editorul șef al publicației Harvard Heart Letter, pe health.harvard.edu.

Însă, continuă el, studii arată că diferențele dintre valorile testelor de colesterol pe nemâncate și cele cu stomacul plin ar fi, de regulă, neglijabile.

Deepak Bhatt mai precizează că numeroase cercetări îndelungate sugerează că valorile lipidelor de la oamenii care mănâncă înainte de analiza colesterolului sunt la fel de bune ori poate chiar mai bune față de ceilalți pentru depistarea riscului de boli cardiovasculare.

În State, medicii susțin că testarea lipidelor se recomandă pe stomacul gol. În Europa, însă, nu e o rutină ca în SUA, adaugă Bhatt.

Acesta sfătuiește oamenii care au nevoie să facă acest test să se adreseze medicului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?