Cea mai tânără participantă la Jocurile Paralimpice: în Uganda, copiii născuţi cu handicap sunt abandonaţi de părinţii lor

Înot
O tânără înotătoare din Uganda, cea mai tânără participantă la Jocurile Paralimpice, vrea să schimbe percepția despre dizabilitate.

Cea mai tânără participantă la Jocurile Paralimpice din Japonia dorește să schimbe percepția despre handicap în Africa. Husnah Kukundakwe are 14 ani și e o înotătoare din Uganda, țară unde oamenii cu handicap sunt priviți altfel decât ar trebui.

”Africa în general va trebui să înveţe că persoanele cu handicap sunt oameni normali şi trebuie să facă ce îşi doresc. (...) În Uganda, copiii născuţi cu handicap sunt adesea abandonaţi de părinţii lor. (...) Sportul poate ajuta aceşti copii să-şi crească încrederea în ei, să le dea o şansă atunci când cresc", a explicat Husnah Kukundakwe, care speră că Jocurile Paralimpice îi vor face să realizeze că o astfel de alegere este "foarte gravă".

Husnah Kukundakwe s-a născut fără antebraţul drept, dar are un handicap şi la mâna stângă. Ea îşi masca handicapul purtând haine largi când se afla la şcoală, dar înotul a ajutat-o să-şi învingă timiditatea şi să-şi asume problemele.
Jocurile Paralimpice sunt difuzate în 49 de ţări şi teritorii subsahariene, graţie unei iniţiative a Comitetului Internaţional Paralimpic (IPC), potrivit Agerpres.

Fosta campioană paralimpică belgiană Marieke Vervoort a decedat prin eutanasie, marţi, la vârsta de 40 de ani, potrivit presei belgiene. Eutanasia este legală în Belgia, iar fosta campioană şi-a anunţat intenţia de a recurge la acest fapt după Jocurile Paralimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, dacă starea ei de sănătate se va înrăutăţi, notează Agerpres. ''Mă bucur de fiecare moment. Când va veni momentul şi voi avea mai multe zile rele decât bune, voi face actele pentru eutanasiere, dar nu e încă timpul'', a declarat Vervoort într-o conferinţă de presă susţinută în timpul Jocurilor Paralimpice din 2016.

Vervoort suferea de o boală degenerativă musculară care îi provoca dureri constante la picioare şi din cauza căreia abia putea să doarmă, iar viaţa sa a devenit treptat o tortură. Belgianca avea doar 14 ani când a fost diagnosticată cu această boală, însă a continuat cu pasiune o viaţă sportivă, jucând baschet în scaun rulant, dar şi practicând înotul şi triatlonul. Vervoort a câştigat medalia de aur în proba de 100 m şi argintul la 200 m în curse în scaun rulant la Jocurile Paralimpice de la Londra, în 2012, precum şi argintul la 400 m şi bronzul la 100 m, în 2016, la Rio.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel