Ce se întâmplă dacă moare Papa Francisc. Regula pe care NU vrea să o respecte. E primul Papă care face ASTA

Papa Francisc - Foto - Reuters
Ce se întâmplă dacă moare Papa Francisc. De ce i se va striga numele în semn de "trezire".

Odată cu moartea Papei Francisc, urmează un eveniment istoric și încărcat de simbolism.

Vezi și - Papa Francisc, în stare critică

Acest moment a fost deja supus unor decizii majore din partea papalității.

Papa Francisc a aprobat anul trecut un set de ritualuri funerare simplificate, renunțând la unele dintre tradițiile vechi și ceremonioase care, de obicei, marchează moartea unui papă.

Imediat ce se va constata decesul, se vor derula ritualuri care, de-a lungul secolelor, au fost perfecționate și încărcate de semnificații istorice.

Conform obiceiului, sarcina confirmării morții îi revine Camerlengo-ului, rolul fiind în prezent îndeplinit de cardinalul irlandez Kevin Farrell. Acesta va vizita corpul în capela privată a pontifului și, în mod simbolic, îi va striga numele,  un gest care, deși a devenit în mare parte ceremonial în era modernă, marchează sfârșitul domniei papale prin distrugerea inelului sigilar și sigilarea apartamentelor papale.

Ulterior, Camerlengo-ul va informa Colegiul Cardinalilor, înainte ca Vaticanul să anunțe public decesul.

Decesul Papei va declanșa o perioadă de doliu, cunoscută sub numele de Novendiale, o tradiție de nouă zile cu origini din Roma Antică, iar Italia este așteptată să declare, de asemenea, o perioadă de doliu național.

În cadrul acestor ceremonii, corpul pontifului va fi binecuvântat, îmbrăcat în veșminte papale și expus pentru vizionare în Bazilica Sfântul Petru.

Spre deosebire de obiceiurile anterioare, când cadavrul era expus pe un catafalc impunător, ritualurile simplificate aprobate de Papa Francisc vor presupune expunerea într-un sicriu deschis, fără fastul obișnuit.

Funeraliile, care vor avea loc în Piața Sfântul Petru la câteva zile după deces, vor fi conduse de decanul Colegiului Cardinalilor, în prezent de către Giovanni Battista Re, un veteran de 91 de ani.

Deși tradițional Papii sunt îngropați în Grotele Vaticanului - criptele sub Bazilica Sfântul Petru ce adăpostesc aproape 100 de pontifi - Papa Francisc a declarat dorința de a fi înmormântat la Basilica Santa Maria Maggiore din Roma. Astfel, el va deveni primul papă din ultimul secol care își va găsi odihna finală în afara Vaticanului.

În plus, în contrast cu practicile vechi care prevedeau înmormântarea în trei sicrie suprapuse, pontifului i se va pregăti un singur sicriu, confecționat din lemn și zinc, iar tradiția unui „rogito” - documentul ce reia viața și domnia sa - ar putea fi păstrată și pentru el, după modelul papei Benedict al XVI-lea.

După înmormântări, după aproximativ două până la trei săptămâni, Colegiul Cardinalilor se va retrage în Capela Sixtină pentru a ține conclavul - procesul secret de alegere a noului papă.

Aproximativ 120 de cardinali sub 80 de ani vor vota, iar, în momentul în care un candidat va obține majoritatea de două treimi, va fi anunțat prin celebra expresie latină „Habemus papam” de pe balconul Bazilicii Sfântul Petru.

Noua figură papală, după ce își va alege un nume simbolic și va purta sutană albă, va apărea în fața credincioșilor pentru a-și adresa primul discurs, marcând astfel o tranziție de putere ce, de-a lungul istoriei, a fost garantată de tradiții ritualice elaborate și riguroase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Papa Francisc, în stare critică

Crossuri externe

pixel