Ce se întâmplă dacă ai sobă pe lemne sau ai crescut cu ea. Un studiu răstoarnă tot ce știam despre sobă

Soba pe lemne - Foto: Freepik @EyeEm
Ai sobă pe lemne? Cum îți afectează sănătatea fără să știi. Lucrul pe care nu l-ai știut și nu l-a spus nimeni până acum. Un studiu scoate la iveală o problemă uriașă a sobelor pe lemne.

Pe timp de iarnă, nimic nu pare mai plăcut și mai confortabil decât să te așezi lângă o sobă pe lemne sau un șemineu pe lemne aprins. Mulți dintre noi avem încă amintirea sobelor încinse din vacanțele petrecute la bunici, sobe pe care ne puneam picioarele înghețate de la prea mult stat afară, în zăpadă.

Ei bine, se pare că arderea lemnului sau cărbunelui pentru încălzirea locuințelor contribuie anual la aproximativ 61.000 de decese premature în Europa din cauza poluării aerului, potrivit unor statistici recente.

Sobele pe lemne sunt adesea considerate o alternativă mai sigură, mai curată și mai estetică în comparație cu semineele deschise.

Această percepție a dus la o creștere de 40% a vânzărilor de sobe pe lemne între 2021 și 2022 în Regatul Unit, potrivit Reuters.

Totuși, arderea lemnului nu este neapărat o alternativă mai sănătoasă sau mai ecologică la gaz sau cărbune.

Arderea lemnului produce un amestec chimic complex de particule fine (PM2.5) și gaze toxice care pot fi inhalate profund în plămâni.

Printre substanțele emise se numără monoxidul de carbon, oxizii de azot și compușii organici volatili precum formaldehida și benzenul, ambii cunoscuți ca agenți cancerigeni.

Ce impact au sobele asupra sănătății

Ei bine, fumul de lemn are efecte negative asupra inimii, vaselor de sânge și sistemului respirator, PM2.5 fiind considerat cel mai mare pericol.

Expunerea la aceste particule crește riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și agravează boli cronice precum boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și astmul.

În plus, poate duce la decese premature, zile de muncă pierdute, scăderea productivității, costuri medicale crescute și mai multe internări în spitale.

Grupele vulnerabile, precum persoanele de peste 65 de ani, copiiii, femeile însărcinate și cei cu afecțiuni cardiace sau pulmonare preexistente, sunt cele mai afectate.

Espunerea cronică la fumul de lemn a fost asociată cu inflamație sistemică, care poate face plămânii mai vulnerabili la infecții precum gripa și COVID-19.

În Regatul Unit și în Irlanda, încălzirea cu combustibili solizi este principala sursă de PM2.5 pe timpul iernii. De exemplu, în Irlanda, arderea turbei contribuie semnificativ la poluarea aerului.

Condițiile meteo reci și stagnante potface ca nivelurile de poluare în zonele rurale mici să fie similare cucele din regiuni extrem de poluate, precum nordul Indiei.

Mai mult, poluarea cauzată de arerea lemnului pătrunde și în locuințe, agravând calitatea aerului interior. Când sobele sunt alimentate sau aprinse, cantități mari de PM2.5 se eliberează în aerul interior, iar nivelurile pot rămâne ridicate timp de câteva ore, în fncție de ventilația locuinței.

Ce poți face pentru a reduce riscurile, dacă ai sobă

Pentru a reduce impactul sobelor pe lemne asupra sănătății și mediului, sunt necesare câteva măsuri precum:

- utilizarea sobelor cu emisii reduse, care sunt etichetate ca fiind mai puțin poluante

- arderea responsabilă precum - focuri mici, calde, cu suficient aer și evitarea arderii deșeurilor, plasticului, cartonului sau lemnului tratat

- ventilația adecvată în timpul alimentării sobelor pentru a preveni acumularea de PM2.5 în interior.

- întreținerea periodică a sobelor de către persoane specializate.

Este esențială educarea populației despre riscurile pentru sănătate și impactul sobelor pe lemne asupra mediului.

Pentru cei care folosesc sobe pe lemne ca sursă secundară de încălzire, reducerea frecvenței utilizării sau renunțarea completă la acestea poate aduce beneficii semnificative.

Alternativa mai sănătoasă la soba pe lemne?

Tehnologii moderne de încălzire precum pompele de căldură, care sunt mai eficiente, mai prietenoase cu mediul și, pe termen lung, mai economice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel