Ce este Roxadustat. Simona Halep, depistată pozitiv și suspendată din tenis: Începe cel mai greu meci din viața mea! A fost un șoc

ce este roxadustat simona halep. FOTO: DC Medical @SB
Simona Halep depistată pozitiv cu o substanță interzisă și suspendată din tenis.

Simona Halep, fost lider mondial al tenisului feminin, a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă, potrivit unui anunț făcut chiar de către aceasta pe rețelele de socializare, unde a declarat că începe ”o luptă pentru adevăr”, fiind cel mai mare șoc de care a avut parte până acum.

Substanța care s-a găsit în organismul acesteia, în timpul turneului de Grand Slam de la US Open 2022 este Roxadustat, un medicament antianemie.

Ce este Roxadustatul

Roxadustat este un medicament antianemie, un inhibitor oral al factorului inductibil de hipoxie (HIF) prolyl hidroxilază care a fost studiat la peste 400 de pacienți cu boală cronică de rinichi (CKD) și este aprobat în China pentru tratamentul anemiei la pacienții cu CKD.

Roxadustat crește nivelul de EPO endogenă și reglează metabolismul fierului prin reducerea hepcidinei, notează Science Direct.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului, Roxadustat (Evrenzo) se poate obține numai pe bază de prescripție medicală, iar tratamentul trebuie inițiat de un medic cu experiență în tratarea anemiei.

Evrenzo este disponibil sub formă de comprimate care se iau de 3 ori pe săptămână, nu în zile consecutive. Doza inițială se stabilește în funcție de greutatea pacientului, fiind apoi ajustată pentru a se obține și menține valori ale hemoglobinei (proteina din globulele roșii care transportă oxigenul în organism) între 10 și 12 g/dl.

Pacienții care urmează tratament cu un agent de stimulare a eritropoetinei (ESA, un medicament care stimulează producția de globule roșii) și la care valorile hemoglobinei sunt stabile nu trebuie să treacă la tratamentul cu Evrenzo decât dacă există o justificare clinică și beneficii preconizate. La acești pacienți, doza inițială de Evrenzo se va stabili în funcție de tipul și de doza de ESA utilizată.

Care sunt riscurile asociate cu Roxadustat (Evrenzo)

Cele mai frecvente reacții adverse asociate cu Evrenzo (care pot afecta mai mult de 1 persoană din 10) sunt hipertensiune (tensiune arterială mare), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele sanguine asociată cu dializa), diaree, edem periferic (umflare, în special a gleznelor și picioarelor), hiperpotasemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață.

Cele mai frecvente reacții adverse grave (care pot afecta cel mult 1 persoană din 10) sunt septicemie (infecție generalizată a sângelui), hiperpotasemie, hipertensiune și tromboză venoasă profundă (cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la nivelul piciorului).

Evrenzo este contraindicat la persoanele alergice la arahide, la soia sau la substanța activă sau la oricare alte ingrediente ale Evrenzo. De asemenea, este contraindicat la femeile care alăptează sau la  cele aflate în al treilea trimestru de sarcină.

Simona Halep, mesajul către fani

”Astăzi începe cel mai greu meci din viața mea: o luptă pentru adevăr. Am fost anunțată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, ceea ce a fost cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală. 

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a transmis Simona Halep pe rețelele de socializare.

De altfel, în luna septembrie, Simona Halep și-a anunțat retragerea din circuit, pentru finalul de an 2022, ca urmare a unei intervenții chirurgicale la nivelul nasului, operație care nu-i mai permitea să revină pe teren și să fie în cea mai bună formă a sa.

Vezi și: Simona Halep, la spital: Îmi e greu să respir. Ce probleme are jucătoarea de tenis

Ilie Năstase, despre dopajul Simonei Halep

Fostul jucător de tenis Ilie Năstase și-a exprimat opinia cu privire la situația în care se află Simona Halep, precizând că la fel ca toată lumea urmărește ceea ce spune aceasta, pe canalele de comunicare cu care ne-a obișnuit, mai mult, că sportiva este singura care poate face declarații pe acest subiect.  

"Ea ştie mai bine, ea a dat o declaraţie şi trebuie respectată. Eu ce să spun, nu am de unde să ştiu ce s-a întâmplat. Este şocant, ea spune că e şocant pentru ea... şi o să explice mai târziu ce s-a întâmplat, pentru că nici ea nu ştie.

Eu nu am ce părere să am pentru că nu ajung eu pe la staff-ul ei... cineva care stă lângă ea trebuie să ştie. Însă ea e singura care poate să îşi dea cu părerea şi să facă declaraţii pe subiectul ăsta.

Noi urmărim ce spune ea. Trebuie să vedem ce s-a întâmplat, poate i-a dat doctorul ceva ce nu avea voie să-i dea, că ea a fost accidentată tot timpul şi la glezne, şi în alte locuri. Şi asta e posibil. Dar nu vreau să comentez, că nu ştiu”, a spus Ilie Năstase, citat de Agerpres.

La rândul său, George Cosac, președintele interimar al Federației Române de Tenis, exclude varianta unei dopări voluntare a dublei campionoane de Grand Slam.

”Departe de mine gândul că Simona ar putea face aşa ceva, mai ales că a avut o carieră strălucită şi bazată pe muncă. În perioada în care Simona a început ascensiunea şi bătea toate vedetele care dominau tenisul mondial, era verificată cam de 20 de ori pe an.

Deci puţin probabil ca cineva să gândească că la rangul ei ar putea să se dopeze. Ea întotdeauna a fost o sportivă care a jucat şi a câştigat corect. Eu exclud varianta dopajului", a declarat Cosac pentru Agerpres.

Cât privește suspendarea acesteia, ”din punctul meu de vedere situaţia nu este clară. Până nu apare a doua probă, până nu va fi verificat, să se vadă exact ce se întâmplat, nu putem lua noi o hotărâre sau o decizie definitivă”, a completat Cosac.

Vezi și: Sunteți de acord cu legalizarea canabisului în scop medical? Românii, răspunsuri surpriză la sondajul DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel