Ce este cancerul de ficat (hepatic) și cum se poate trata

Ce este cancerul de ficat (hepatic) și cum se poate trata
Cancerul hepatic este o afecțiune a cărei evoluție este determinată de modificările genetice ale celulelor ficatului.

Din momentul în care își pierd funcționalitatea normală și încep să se înmulțească într-un ritm necontrolat, acestea determină apariția unor formațiuni tumorale, care se pot răspândi în timp către alte zone ale organismului.  

Boala are manifestări specifice, iar diagnosticarea la timp determină stabilirea celei mai bune strategii terapeutice pentru îmbunătățirea prognosticului. Informarea corectă în privința cauzelor sau efectelor produse în corp de cancerul hepatic, dar și controalele periodice, sunt măsuri preventive recomandate împotriva acestei patologii. 

Cancerul de ficat (hepatic): cauze și factori de risc 

Cancerul hepatic (carcinomul hepatocelular) se dezvoltă în celulele ficatului. Există mai multe cauze potențiale care pot duce la dezvoltarea acestei boli, inclusiv: 

- infecțiile cronice cu virusurile hepatice B sau C - una dintre principalele cauze ale dezvoltării cancerului hepatic; odată ce organismul este expus acestor virusuri, ficatul poate suferi o inflamație cronică, ce are ca efect o posibilă cicatrizare și deteriorare a țesutului hepatic;

- consumul excesiv de alcool - acest factor asociat stilului de viață poate duce la ciroză hepatică, o afecțiune caracterizată prin cicatrizarea și deteriorarea ficatului;

- obezitatea și diabetul de tip 2 - ambele afecțiuni pot cauza acumularea de grăsime în ficat, ceea ce poate provoca inflamație, cauzând dezvoltarea acestui tip de cancer;

- expunerea la anumite substanțe chimice - aflatoxina sau arsenicul sunt substanțe ce afectează organismul uman, crescând riscul de cancer hepatic; în cazul unor activități ce implică o expunere inevitabilă la acestea, respectarea setului de măsuri pentru protecție este esențială. Manifestări posibile ale cancerului hepatic 

Cancer la ficat - simptome:  

- pierderea în greutate inexplicabilă;

- durerea abdominală;

- icterul (nuanță gălbuie a pielii și a ochilor);

- oboseala persistentă;

- senzația de sațietate rapidă. 

Este important de menționat că aceste simptome pot varia de la o persoană la alta, în funcție de stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientului. Detectarea timpurie a acestor semne este crucială pentru succesul tratamentului. Deși cancerul hepatic este adesea asimptomatic în stadiile incipiente, ceea ce face dificilă diagnosticarea sa, monitorizarea acestor simptome și raportarea lor poate duce la depistarea bolii într-un stadiu incipient. 

Rolul medicului este esențial în diagnosticarea cancerului hepatic. Specialistul poate evalua simptomele pacientului, prin examinări fizice și teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge și imagistica medicală. Dacă observi orice simptom neobișnuit, este important să te programezi la un consult de specialitate. Descoperă oferta de tratamente oncologice pentru cancerul hepatic!  

Cancerul de ficat (hepatic): opțiuni pentru diagnosticarea sa 

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica acest tip de cancer pot include: 

- analize de sânge - acestea pot evidenția anumite anomalii ale funcției hepatice;

- teste imagistice - specialistul poate recomanda realizarea unor teste precum ecografia, CT-ul și RMN-ul;

- biopsia hepatică - se introduce un ac subțire prin piele până în ficat, pentru a obține o probă de țesut; ulterior, mostra prelevată va fi analizată la microscop, pentru posibila identificare a celulelor canceroase;  

Odată ce este pus diagnosticul de cancer hepatic, specialistul va determina stadiul bolii. Testele de stadializare permit:  

- localizarea și răspândirea formațiunilor tumorale; 

- determinarea dimensiunilor formațiunilor tumorale. 

Există diferite metode de stadializare a cancerului hepatic (I-IV). În funcție de stadiul evoluției acestei afecțiuni, specialistul va determina cele mai bune opțiuni de tratament. 

Cancer hepatic: opțiuni de tratament

Tratamentul pentru cancerul hepatic poate fi dezvoltat pe una sau mai multe direcții, în funcție de aprecierile specialistului:  

- rezecția hepatică sau transplantul de ficat - totuși, aceste opțiuni nu sunt întotdeauna fezabile, în special în cazurile în care boala s-a extins;

- radioterapia și chimioterapia - prima opțiune de tratament pentru cancer hepatic presupune utilizarea unor raze de înaltă energie, în timp ce chimioterapia se bazează pe administrarea unor medicamente puternice, pentru a ucide celulele canceroase; efecte secundare: oboseală, greață, vărsături;

- imunoterapia - medicamentația prescrisă de medicul specialist ajută sistemul imunitar al organismului să lupte împotriva acestui tip de cancer.

Cancerul de ficat (hepatic) este o afecțiune complexă, a cărei dezvoltare poate fi cauzată de factori ce variază de la un caz la altul. Simptomele specifice cancerului hepatic pot apărea într-un stadiu avansat al bolii, de aceea, controalele medicale de rutină sunt esențiale pentru prevenirea sau depistarea la timp a acestei boli. Diagnosticul de cancer hepatic este pus de specialist în urma evaluărilor specifice, iar stadiul de avansare determină construirea unei scheme de tratament personalizate.  

 

BIBLIOGRAFIE  

https://www.healthline.com/health/liver-cancer 

https://www.webmd.com/cancer/understanding-liver-cancer-basic-information

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel