Cazurile COVID-19, în creștere în Europa: Doar jumătate dintre țări au raportat decesele cauzate de COVID

Cazurile COVID Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
Actualizare epidemiologică: cazurile COVID-19 în creștere în Europa.

Transmiterea COVID-19 în Europa pare să fi crescut în ultimele săptămâni, dar, având în vedere că majoritatea țărilor nu au furnizat date complete privind virusul, experții nu cunosc adevărata amploare a situației, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Datele publicate de ECDC arată o creștere a numărului de cazuri în cea mai recentă perioadă de 14 zile observată, care s-a încheiat la 27 august. Deși agenția a precizat că amploarea acestei creșteri este mai mică decât vârfurile anterioare, a adăugat că s-a înregistrat și o reducere mare a numărului de teste efectuate.

Neraportarea de date din cea mai recentă informare a ECDC sunt și mai grave atunci când vine vorba de spitalizări și decese. "Doar o treime dintre țări au raportat date privind internările în spitale sau în secțiile de terapie intensivă, iar aproximativ jumătate au raportat date privind decesele COVID-19", a precizat ECDC.

Cele mai recente cifre urmează unui avertisment lansat miercuri de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit căruia numărul internărilor la terapie intensivă este în creștere în Europa. Dar mai puțin de un sfert dintre țările membre ale OMS au raportat decese către organizație și doar 20 de țări - adică 10% dintre membrii OMS - furnizând informații despre spitalizări.

BA.2.86

Datele ECDC de joi arată detecții sporadice în UE și în AEM (Agenţia Europeană de Mediu) ale subvariantei Omicron BA.2.86, care a ajuns în atenția presei în ultimele săptămâni din cauza numărului mare de mutații și a temerilor că ar putea eluda răspunsul imunitar al oamenilor.

"BA.2.86 este extrem de divergentă față de tulpinile SARS-CoV-2 care circulă în prezent, ceea ce ridică îngrijorări legate de creșterea numărului de reinfecții în cazul în care aceasta depășește variantele existente în UE/AEM", a declarat ECDC. OMS a declarat că monitorizează îndeaproape această variantă "pentru a evalua transmisibilitatea și impactul potențial al acesteia", conform Politico.

Este puțin probabil ca variantele BA.2.86 să fie asociate cu o creștere a gravității infecției în comparație cu variantele care circulă în prezent sau cu o reducere a eficacității vaccinului împotriva bolii grave. Cu toate acestea, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni subiacente rămân expuse unui risc sporit de rezultate grave, dacă sunt infectate.

Având în vedere numărul foarte limitat de detecții BA.2.86 confirmate la nivel mondial, nu sunt încă disponibile studii epidemiologice care să evalueze în mod oficial gravitatea și eficacitatea vaccinului în raport cu alte variante circulante.

Miercuri, Moderna a declarat că vaccinul său modificat a generat o creștere de 8,7 ori a anticorpilor neutralizanți împotriva variantei B.2.86. "Credem că aceasta este o veste pe care oamenii vor dori să o audă în timp ce se pregătesc să iasă și să își facă vaccinurile de toamnă", a declarat pentru Reuters șefa departamentului de boli infecțioase de la Moderna, Jacqueline Miller. Pfizer a declarat anterior că vaccinul său actualizat a arătat o activitate neutralizantă împotriva variantei într-un studiu pe șoareci.

Cele mai recente cifre vin în timp ce emisfera nordică se îndreaptă spre toamnă și iarnă - ceea ce în anii anteriori a dus la temeri legate de o "triplă epidemie" de COVID-19, gripă și virusul sincițial respirator (VSR). Cu toate acestea, datele publicate miercuri de firma de analiză a sănătății Airfinity arată că se așteaptă ca "tripla epidemie" să fie mai puțin severă decât în anul precedent, din cauza faptului că vârfurile fiecăruia dintre aceste focare se suprapun mai puțin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel