Cât de SĂNĂTOASE sunt sucurile cu extract de CEAI. InfoCons: Citiți informațiile de pe etichetă

Cat de sanatoase sunt sucurile ceai. FOTO Pexels @ ROMAN ODINTSOV
Au fost analizate 30 de produse cu extract de ceai, de la mai mulți distribuitori și producători, iar aproape jumătate dintre ele au patru E-uri. 

InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip băutură răcoritoare necarbogazoasă cu extract de ceai și alte fructe ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 30 de produse de la mai mulți distribuitori și producători. 

Astfel, în urma acestui studiu a reieșit că din punctul de vedere al continutului de extract de ceai și al conținut de fruct din compoziția băuturilor: extractul de ceai,  cantitatea variază între 0,08 și 0,20 % din compoziție; suc de fructe, cantitatea variază între 0,03 și 3% din compoziție. 

Toate produsele ce au facut obiectul studiului conțin E-uri (aditivi alimentari). Numericul de aditivi alimentari variază între 1-8:

- 3,33% din produse au în compoziție 8 E-uri;

- 10% din produse au în compoziție 5 E-uri;

- 43,33% din produse au în compoziție 4 E-uri;

- 20% din produse au în compoziție 3 E-uri;

- 20% din produse au în compoziție 2 aditivi;

- 3,33% din produse au în compoziție 1 aditiv.

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în produsele ce fac obiectul studiului:

- toate produsele ce au făcut obiectul studiului au în componență acid citric (E330);

- 80% dintre produsele studiate au avut în componență citrat de sodiu (E331);

- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300).

Ce este acidul citric (E330) regăsit în toate produsele din cadrul acestui studiu?

Acid Citric (E330) - Acidul citric E330, este cunoscut sub numele de sare de lămâie. Se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, ușor solubil în apă. 

Toate produsele ce au făcut obiectul acestui studiu au avut pe etichetă informațiile nutriționale: valoarea energetică variază între între 1 kcal și 32 kcal; cantitatea de grăsimi variază între 0 g și < 0,5 g; cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0 g și <0,1 g.

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare! Păstrați bonul fiscal, dacă va fi nevoie să depuneți o reclamație! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a transmis Sorin Mierlea, președintele InfoCons, potrivit unui comunicat de presă. 


Vezi și: 4 ceaiuri care te scapă de balonare. Sunt plăcute la gust și ușor accesibile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel