Hidratarea este un obicei esențial...
Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre cancerul care dă simptome destul de târziu și despre cum poate fi tratat.
Mai mult, medicul ne-a explicat cât de importantă este relația dintre cancer și imunitate.
"În cazul cancerelor gastrice există un beneficiu cert, mai ales în condițiile în care cancere gastrice sunt de regulă destul de târziu diagnosticate, pentru că stomacul este un organ extensibil și atunci cancerul se poate dezvolta la dimensiuni foarte mari pe o durată lungă de timp și dă simptome destul de târziu.
Și atunci, chirurgia robotică îți aduce în special avantajul controlului ganglionilor din jurul stomacului, pentru că stomacul e un organ plin de ganglioni lifatici, ganglioni care de multe ori nu îți par invadați înainte de intervenție.
Și asta are importanță majoră pentru prognosticul pacientului.
Pe românește, un pacient care nu are ganglioni prinși într-un cancer de stomac are șanse de supraviețuire infinit mai mari față de un pacient care are adenopatie, care are ganglioni cu metastaze sau cu celule tumorale.
Ori chirurgia robotică îți permite să te duci să ridici toate grupele ganglionare implicate", a declarat medicul Teodor Buliga, medic la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC Medical.
"În chirurgia clasică de acum 50 de ani, de multe ori operațiile de stomac, în anumite condiții trebuiau asociate cu o scoatere a splinei, de exemplu, pentru că splina și stomacul sunt vecine și cumva împărtășesc o vascularizație comună.
Și atunci trebuia să scoți în bloc stomac splină și de multe ori o bucățică din ficat.
Ori, în momentul de față, chirurgia robotică îți permite să faci disecții ganglionare și să scoți exact acele grupe care te interesează, păstrând splina.
Ce importanță are asta?
Are importanță foarte mare câtă vreme știm acum că splina este implicată în imunitatea generală și e în interesul tuturor să menții un sistem imun cât mai puternic, mai ales că asta va aduce implicit și la o apărare împotriva cancerului", a mai spus medicul.
"Coloratia pe care o poate face robotul. Substanța verde care arată ganglionii și tumoarea: chirurgia clasică se spunea scoateți cât mai mulți ganglioni. Chirurgia modernă vine și spune NU, că scazi imunitatea
Această colorație pe care o poate face robotul este foarte importantă și în sfera ganglionară și în sfera vasculară, pentru că eu injectez în sânge un colorant. Este verde, între noi fie vorba, are mai puțin importanță.
Este o substanță care emite pe o anumită lungime de undă, în spectrul florescent spunem și în momentul în care eu infectez substanța în vas, ea se distribuie la vascularizația pe care am păstrat-o și voi vedea exact limita între țesuturile vii care au sânge, care mai au vase care primesc sânge proaspăt și țesuturile așa-zis negre, necolorate, unde vascularizație nu mai există.
Ele trebuie extrase, trebuie extirpate și poți să stabilești anastomoze, să refaci continuitatea tubului digestiv în țesut viabil, în țesut viu, crescând șansele ca pacientul să se recupereze și să scazi puțin riscul de complicații gen fistule sau desprinderi de anastomoze, ș.a.m.d.
A 2-a problemă este că poți să injectezi această substanță în afara vaselor, în jurul tumorii. În momentul în care injectezi aceeași substanță în jurul tumorii și nu într-un vas de sânge, ea nu se va mai duce pe calea bătută, pe autostrăzile respective, pe artere, ci se va distribui prin limfatice.
Limfatice sunt, dacă vreți, niște drumuri comunale, niște căi lăturalnice pe unde, din păcate, celule tumorale scapă unori și ele vor duce în prima cetate, în primul sat de apărare al organului respectiv, care este așa zisul ganglion santinel", a completat medicul Teodor Buliga.
"În chirurgia clasică se spunea scoateți cât mai mulți ganglioni. Dacă s-ar putea toți din tot corpul ar fi perfect.
Chirurgia modernă vine și spune nu, nu ai de ce să scoți toți ganglionii implicați, pentru că în felul ăsta scazi apărarea locală și trebuie să scoți acei ganglioni care sunt direct implicați în transmiterea celulor, în circulația celulelor tumorale.
Ori în momentul în care tu scoți gangionul santinelă, primul ganghion, prima cetate de apărare a acelui organ, îl trimiți la examen histopatologic și examenul spune pe loc, în timpul operației este curat automat poți să lași pe loc ceilalți ganglioni.
Sigur, în anumite condiții.
Treaba asta va avea beneficii foarte mari ulterior, pentru că cetățile de apărare au și ele un scop. Noi ne-am născut cu ganglioni.
Gangionii preiau niște informații imunitare și ajută implicit pacientul să se apere.
Pentru că, până la urmă, și e un lucru deja dovedit, cancerul și imunitatea sunt două lucruri direct legate și cu cât vei respecta mai mult imunitatea pacientului, cu atât îi crești șansele de supraviețuire", a conchis medicul Teodor Buliga.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...