Boala Alzheimer, primele semne, detectabile în vasele sanguine din ochi

Oftalmolog
Boala Alzheimer ar putea fi detectată în fază incipientă  prin schimbările vasculare din ochi, înainte de alte semne vizibile, spun cercetătorii.

Reducerea capilarelor sanguine din spatele ochiului poate fi o modalitate nouă, neinvazivă, de a diagnostica insuficiența cognitivă timpurie, precursorul bolii Alzheimer, transmite un studiu recent publicat în Northwestern Medicine, citează sciencedaily.com.

Oamenii de știință au detectat aceste schimbări vasculare în ochiul uman, neinvaziv, cu o cameră în infraroșu și fără a fi nevoie de coloranți sau proceduri de scanere scumpe IRM. Partea din spate a ochiului este optic accesibilă unui nou tip de tehnologie (angiografie OCT) care poate distinge modificările capilare în detaliu și cu rezoluție fără egal, transformând ochiul în oglinda ideală pentru a vedea ceea ce se întâmplă în creier.

„Odata ce rezultatele noastre sunt validate, aceasta abordare ar putea oferi un tip suplimentar de biomarker pentru a identifica persoanele cu risc ridicat de a face Alzheimer”, a spus dr. Amani Fawzi, profesor de oftalmologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine and a Northwestern Medicine și medic.

„Aceste persoane pot fi apoi urmărite mai îndeaproape și ar putea fi primii candidați pentru noi terapii menite să încetinească progresia bolii sau prevenirea debutul demenței, asociate cu Alzheimer. Terapiile pentru Alzheimer sunt mai eficiente dacă sunt încetinite înainte de deteriorarea cerebrală a creierului și apariția declinului cognitiv”, au adăugat Fawzi, Cyrus Tang și Lee Jampol profesor de oftalmologie.

Primele semne, vizible în fluxul de sânge


Studiul a fost publicat pe 2 aprilie în PLOS ONE. Se știe că pacienții cu Alzheimer au scăzut fluxul de sânge din retină și densitatea vaselor, dar nu s-a știut dacă aceste modificări sunt prezente și la persoanele cu insuficiență cognitivă ușoară din Alzheimer, care au un risc mai mare de a avansa la demență. Studiile multicentrice ar putea fi implementate utilizând această tehnologie simplă în clinicile pentru Alzheimer.

„Seturile de date mai mari vor fi importante pentru a valida markerul, precum și pentru a găsi cel mai bun algoritm și combinație de teste care vor detecta subiecții cu risc ridicat”, a declarat Sandra Weintraub, coautor și profesor de neurologie și de psihiatrie și științe comportamentale la Feinberg.


Weintraub și echipa ei din cadrul Centrului pentru neurologie cognitivă și boala Alzheimer din Northwestern Mesulam a recrutat 32 de participanți care au avut teste cognitive compatibile cu tipul de tulburări cognitive, iar vârsta, sexul și rasa, care i-au aliniat cu subiecții care au avut testul cognitiv normal pentru vârsta lor. Toți indivizii au fost supuși testului ochiului cu angiografie OCT.

Datele au fost analizate pentru a identifica dacă capilarele vasculare din spatele ochiului au fost diferite între cele două grupuri de indivizi. Acum echipa speră să coreleze aceste descoperiri cu alte tipuri de biomarkeri standard (dar și mai invazivi) ai bolii Azheimer, precum și să exploreze schimbările longitudinale ale parametrilor ochiului la acești subiecți.

„În mod ideal, descoperirile retiniene s-ar corela bine cu alți biomarkeri ai creierului”, a spus Fawzi. Studiile pe termen lung sunt, de asemenea, importante pentru a vedea dacă capilarele retiniene se vor schimba mai dramatic la cei cu declin progresiv, care dezvoltă demența Alzheimer.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel