Aspectul legat de slăbit care ne sabotează. Cori Grămescu: nu avem niciun plan de a gestiona emoțiile

Rezoluții de Anul Nou. Foto: Polina Kovaleva, de la Pexels
Nutriționistul Cori Grămescu spune că ianuarie e luna în care oamenii își setează obiective pentru întreg anul.

Nutriționistul și cocher-ul Cori Grămescu face recomandări privind cum ar fi bine să ne gândim rezoluțiile pentru anul 2022.

”Ianuarie e în mod tradițional luna în care ne setăm obiective și ne propunem tot felul de lucruri. (...) Și ca să evităm dezamăgirea ”nu reușim să le atingem punctual, vă recomand că în loc de obiective specifice să va setați intenții pentru anul nou. De exemplu, în loc de "vreau să slăbesc X kilograme", o intenție mai bună poate fi "vreau să mă simt bine și încrezătoare în legătură cu aspectul meu fizic". În loc de "vreau să merg la sala de x ori pe săptămâna ", o intenție mai bună e "vreau să fiu mai puternică, mai rapidă și mai flexibilă".

De ce e importantă diferența asta? Pentru că prin intenții mutăm concentrarea de pe mental și obiective punctuale, care au o durata finită în timp, către sfera emoțională și stări care continuă în timp, care au o durata lungă de viață. Asta ne ajută la motivație și încorporarea acestor emoții într-o manieră concretă, centrată pe acțiuni și nu gânduri”, ne sfătuiește Cori Grămescu.

Când vine vorba de slăbit, aceasta subliniază un aspect pe care mulți dintre noi îl trec cu vederea sau nici măcar nu îl iau în considerare:

”Apoi, un lucru pe care îl omitem când ne propunem un obiectiv din categoria "X kilograme pe cantar" este că nu avem niciun plan pentru a gestiona/procesa emoțiile din spectrul de tristețe, pierdere, durere ce vin asociate oricărei schimbări. Este un cost de oportunitate în orice schimbare la care uităm să ne gândim și care adesea e greu de procesat. Toate acele comportamente de care vrem să scăpăm au avut și un rol de susținere, de alinare într-un moment al vieții noastre.

E normal să le ducem dorul și să ne simțim dezrădăcinați până când reușim să construim noi modalități de a răspunde mai eficient emoțiilor noastre. Însă până atunci, o să mai tot revenim în pattern-urile noastre, o să tot încercăm o fantezie reparatorie a ceea ce făceam până acum și totodată o să simțim pe alocuri că noul drum pe care ne aflăm nu ne place câtuși de puțin. Când intenția este însă ancorată într-un fond emoțional care se maturizează și are o durata lungă de viață, aceste sincope sunt mai ușor de procesat”.

Potrivit nutriționistului, procesul de slăbire e ”consumator de energie, pentru că trebuie să înveți să acționezi și să gândești altfel decât ai făcut-o toată viață, iar de multe ori cel mai greu e să învățăm să nu credem tot ce ne spunem sau simțim în sinea noastră. Dacă ar fi să găsesc o metaforă pentru tot ce înseamnă transformarea sinelui (de la transformarea corpului la transformarea emoțională și mentală) cred că cea mai bună e încăpățânarea de a te agață de o stea și de a o urmă indiferent de greutățile întâlnite în cale, cu mintea concentrată nu către stea, ci către a învață să te bucuri de drumul plin de obstacole, pe care înveți tot mai bine să le depășești fără răni adânci”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel