ARMA împotriva bolilor post-COVID. Mihălțan: Trebuie să deosebim GÂFÂIALA. Noduli pulmonari, avalanșă de cazuri

arma impotriva bolilor post-covid - Foto: Freepick @kjpargeter
EXCLUSIV
Prof. dr. Florin Mihălțan ne-a vorbit despre terapia împotriva afecțiunilor pulmonare și despre sechelele post-COVID.

"O armă pe care am descoperit-o din mers și care este benefică din punct de vedere terapeutic, din fericire, este chineziterapia respiratorie.

Chineziterapia respiratorie a devoalat o problemă a sistemului românesc. Avem extrem de puțini chineziterapeuți specializați pe respirator, iar în momentul de față, s-au dezvoltat servicii de chineziterapie în privat, care sunt utile, dar nu toți pot să le acceseze din punct de vedere material.

Sunt niște limite, însă chineziterapia precoce, instaurată, aduce în 4 - 6 săptămâni niște evidențe benefice pe întărirea musculaturii respiratorii și pe recuperarea pacientului. Este, dacă vreți, un atuu descoperit din mers, care are valențe pozitive în post-COVID.

Vezi și: Fibroza și tromboembolismul, sechele post-COVID. Mihălțan: Avem un HANDICAP terapeutic

Pentru pacienții care vin cu insuficieță respiratorie severă acută, cu sindroame de detresă respiratorie, cu o multitudine de comorbidități asociate, care necesită ventilație și invazivă și non-invazivă, lucrurile sunt extrem de vizibile din prima lună, dar există și o progresie în doi timpi, în care în prima parte, datorită regimurilor terapeutice a cortico-terapiei există o ameliorare, după care fibroza își reia mersul, asta apare de obicei cam la două luni, iar ceea ce știm noi din infecțiile anterioare virale raportate, rudele SARS-CoV, știm că de multe ori aceste imagini radiologice specifice fibrozei pulmonare pot să persiste șase luni, până la un an.

Deci ne pregătim de un sindrom post-COVID de lungă durată la care rămân sechele importante, iar în situații excepționale pacienții rămân chiar pe oxigeno-terapie de lungă durată sau o ventilație non-invazivă", a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, în exclusivitate pentru DC Medical.

Trebuie să deosebim gâfâiala. Noduli pulmonari, avalanșă de cazuri. Micro-noduli pulmonari, cuvânt magic care sperie pacientul și-l aduce la medic

 

Sunt persoane care au trecut ușor prin COVID, dar suferă la distanță, tușesc, tusea nu se mai oprește, au o rezistență scăzută la efort, gâfâie, respiră greu. 

"Aici trebuie menționat că sunt oligo-simptomatici la început. Dintre simptomele respiratorii persistente tusea este prima, senzația de constricție toracică, senzația de oboseală. Aici trebuie spus că trebuie să deosebim gâfâiala (dispneea) realizată de o leziune pulmonară, de fatigabilitatea musculată indusă de același COVID și care poate să persiste luni de zile.

Ce este important din punct meu de vedere și e recomandat de toate ghidurile e că de fiecare dată când avem o tuse reziduală pe termen lung, să nu uităm că pacientul poate să intre în COVID cu acțiuni preexistente, unde noi trebuie să excludem refluxul gastro-esofagian, să excludem patologii sinuzitice, rino-sinuzite, afecțiuni ale căilor aeriene superioare și să nu uităm că avem pacienți pe care îi descoperim acum, datorită frecvenței cu care se face tomograful, descoperim fie noduli pulmonari, o avalanșă de pacienți speciați de aceste descoperiri: micro-noduli pulmonari - un cuvânt magic care sperie pacientul și-l aduce la medic, din fericire, pentru că el poate fi supravegheat mult mai ușor sau, datorită acestor investigații suplimentare, descoperim că pacientul avea anterior fie un efizem, fie un astm bronșic, fie o bronșită cronică (...) Fizioterapia și chineziterapia sunt lucruri utile care pot să facă diferența", a mai spus medicul.

Ce tulbură SOMNUL românilor. Mihălțan, despre aparatul anti-apnee, anti-sforăit. "Ne spun pacienții: Nu am mai dormit așa din copilărie!"

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel