De ce să nu bei cafea dacă ieși în...
Alternativele fără fum nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență. Ele sunt o alegere mai bună decât continuarea fumatului dacă sunt fundamentate științific și produse conform măsurilor corespunzătoare de control al siguranței și calității.
În privinţa fumatului, la fel ca în cazul multor altor lucruri, informaţiile trunchiate şi miturile repetate s-au transformat în convingeri populare. S-a spus, de exemplu, că nicotina este principala vinovată de problemele de sănătate ale fumătorilor. În realitate, însă, desi nicotina nu este lipsita de riscuri si provoaca dependenta, aceasta este o afirmaţie incorectă: substanţele rezultate în urma arderii reprezintă cauza principală a bolilor asociate fumatului, nu nicotina.
Principala cauză a riscurilor pe care fumatul le prezintă pentru sănătate o reprezintă nivelurile ridicate ale compuşilor nocivi şi potenţial nocivi care rezultă în urma arderii ţigărilor.
Arderea (combustia) se produce când o țigară este aprinsă și produce fum. Fumul conține peste 6.000 de compuși chimici, dintre care aproximativ 100 au fost clasificați de autoritățile din domeniul sănătății publice drept toxici sau potențial toxici. Prin eliminarea arderii, (cazul produselor fără fum), nu mai există fum, iar nivelurile substanțelor toxice produse pot fi reduse semnificativ în comparație cu fumul unei țigări. Desigur, măsura în care un produs reduce emisiile de substanțe toxice în comparație cu fumul unei țigări trebuie determinată științific pentru fiecare produs în parte. Aceste produse nu sunt lipsite de riscuri și conțin nicotină, care provoacă dependență.
Chiar dacă există aceste alternative fără fum, cea mai bună opţiune pentru sănătate, în cazul celor care nu fumează, este să nu se apuce de fumat, iar în cazul celor care fumează, să renunțe complet la țigări și nicotină. Pentru cei care, totuși, continuă să fumeze, o informare corectă şi echilibrată despre aceste produse, inclusiv despre arderea tutunului și impactul substanțelor rezultate în urma arderii, poate fi în interesul sănătății publice.
* Material realizat cu susținerea Philip Morris România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să nu bei cafea dacă ieși în...
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri...
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o...
Cât de des ar trebui să îți vopsești...
Te-ai săturat să ai picioarele ude și...
Ceaiul minune care te încălzește...