Apneea în somn: cum influențează tratamentul împotriva depresiei

Somnul
Apneea obstructivă în somn ar putea influența în mod negativ tratamentul pentru depresie. Cercetătorii au făcut o legătură între cele dou afecțiuni.

Noi cercetări au explorat legătura dintre apneea în somn și depresie și sugerează că prima, respectiv apneea în somn poate fi un motiv pentru care tratamentele antidepresive eșuează.

Aproximativ 20-30% dintre persoanele cu depresie și alte tulburări de dispoziție nu primesc ajutorul de care au nevoie din terapiile existente.

Depresia este "principala cauză a dizabilității în întreaga lume". Din acest motiv, abordarea eficientă a terapiilor este de o importanță capitală, arată medicalnewstoday.com.

Noi cercetări arată că apneea obstructivă în somn este un posibil vinovat pentru depresia rezistentă la tratament și sugerează că screening-ul pentru tratarea stării de somnolență poate atenua simptomele depresiei.

Dr. William V. McCall de la Colegiul Medical din Georgia, la Universitatea Augusta - este primul autor și corespondent al studiului.

El spune, "Nimeni nu vorbește despre evaluarea pentru apneea obstructivă în somn, ca o cauză potențială a depresiei rezistente la tratament, care apare în aproximativ 50% dintre persoanele cu tulburare depresivă majoră".

El speră că noua lucrare a echipei - care apare în The Journal of Psychiatric Research - va remedia acest lucru.

14% dintre participanți sufereau de apnee

Dr. McCall și echipa au examinat rata cazurilor nediagnosticate, într-un studiu clinic randomizat al persoanelor cu tulburare depresivă majoră și tendințe suicidare.

Ei au recrutat 125 de persoane cu depresie, inițial cu scopul de a determina dacă tratarea insomniei lor ar îmbunătăți simptomele depresiei.

Studiul inițial excludea persoanele expuse riscului de apnee în somn, cum ar fi cele care iau pastile de somn sau persoanele care suferă de obezitate sau de sindromul picioarelor neliniștite.

Oamenii de știință au testat participanții și au constatat că 17 din cele 125 (aproape 14%) au avut apnee în somn.

De asemenea, 52 dintre cei 125 de participanți au avut depresie rezistentă la tratament; 8 dintre cei cu depresie rezistentă la tratament au avut, de asemenea, apnee în somn.

Cercetătorii subliniază condițiile care stau la bază - cum ar fi hipotiroidismul, cancerul și boala arterei carotide – care pot fi deseori cauza depresiei rezistente la tratament.

Prin urmare, mulți oameni cu depresie suferă o serie de teste invazive și costisitoare, în încercarea de a descoperi cauza eșecului tratamentului depresiei.

"Știm că persoanele cu apnee în somn vorbesc despre simptomele depresiei", continuă el. Știm că, daca aveți apnee obstructivă în somn, nu veți răspunde bine la un antidepresiv. (...) acum știm că există cazuri ascunse de apnee în somn la persoanele care sunt deprimate și au tendințe suicidare", arată Dr. William V. McCall

Cu toate acestea, autorii studiului recunosc, de asemenea, că alți factori - cum ar fi efectele secundare ale altor medicamente, inclusiv beta-blocante și corticosteroizi - pot determina depresie rezistentă la tratament.

Aceștia subliniază, de asemenea, că tendințele suicidare sunt, de asemenea, un factor-cheie, iar cercetătorii sugerează că o nouă arie de cercetare ar trebui să fie întrebarea dacă tratarea sau nu a apnei de somn va reduce, de asemenea, ideația suicidului.

În Statele Unite, sinuciderea este a 10-a cauză principală de deces în rândul persoanelor de toate vârstele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel